Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kapucijners met saucijzen ( Eenpansgerecht )

In herfst- en wintermaanden is deze eenvoudige schotel van kapucijners met saucijzen, prei en puntpaprika echt een lekkere doordeweekse maaltijd.

0 713

Kapucijners met saucijzen ( Eenpansgerecht ) – Kapucijners, een heerlijke licht zoetige peulvrucht die een hoofdrol speelt in deze kruidige schotel. In dit recept gebruik ik de mooie bruine gedroogde variant welke het hele jaar door te verkrijgen is.

Belangrijk is om dit gerecht van te voren in te plannen omdat de kapucijners echt wel zo’n 12 uur moeten weken voordat je ze kan koken. Tijdens het weken verdubbelen de kapucijners in gewicht en zuigen ze zich mooi vol. Neem zo’n 250 gram gedroogde kapucijners en week deze in 1,5 liter water. Na een nachtje weken giet je ze af en kook je ze in ongeveer 1,5 uur gaar. Na het koken giet je ze wederom af. Je hebt dan mooie volle kapucijners waar je dit lekkere gerecht mee kunt maken.

Om deze kapucijners een heerlijke smaak mee te geven gebruik ik het vlees van saucijzen. Dit heeft een heerlijk kruidige smaak en het vet in dit vlees maakt het een rijk geheel. Bij het gebruik van alleen het vlees uit de worst komt het vet uit het vlees beter vrij en bij het bakken wordt het vlees zelf lekker bruin. Omdat ik in dit recept gebruik maak van verse saucijzen van de slager, die al van zichzelf bomvol smaak zitten, zijn er verder weinig kruiden nodig. En omdat rundersaucijzen minder vet bevatten dan varkenssaucijzen, gebruik ik in dit gerecht een combi van beide. Op deze manier krijg je de juiste hoeveelheid vet om je kapucijners een mooi laagje te geven.

Kapucijners met saucijzen ( Eenpansgerecht )

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 500 gr gekookte gedroogde kapucijners
  • 2 rundersaucijzen
  • 2 varkenssaucijzen
  • 2 preien
  • 2 uien
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 tl kerriepoeder

Snij het vel van de saucijzen in met een mes en haal het “gehakt” eruit. Gooi de vellen weg. Meng het rundergehakt met het varkensgehakt en draai er balletjes van die iets groter dan soepballetjes zijn. Snij de prei en uien in halve ringen. Snij de puntpaprika in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snij de paprika in kleine reepjes. Bak in een hapjespan de gehaktballetjes in zo’n 3 minuten op redelijk hoog vuur rondom bijna gaar en voeg daarna de prei, ui en paprika toe. Laat de groente zo’n 3 minuten meebakken en strooi daarna de kerriepoeder over het geheel. Dan de kapucijners erdoor scheppen en op laag vuur goed door laten warmen totdat de kapucijners heet zijn. Zorg ervoor dat je veel en rustig blijft roeren zodat de bonen heel blijven en de smaak zich goed kan verdelen. Als alles goed warm is kan je de kapucijners met saucijzen serveren met piccalilly of ander tafelzuur.

Op zich is dit al een voedzame maaltijd. Je kunt de kapucijners met saucijzen ook serveren met aardappelpuree of rijst.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer