Kip Teriyaki met paksoi – Teriyaki wat is het eigenlijk? Teriyaki is een Japanse kooktechniek. Bij die techniek wordt vlees of vis eerst gemarineerd in een soja marinade waarna het gebakken (yaki) wordt. Na het bakken heeft het vlees door de marinade een glans (teri). Teriyaki betekent dus letterlijk glans gebakken.
Vlees marineren
Door vlees te marineren wordt het veel malser. De meeste marinades bevatten een zuur wat de structuur van het vlees aantast, hierdoor wordt het vlees malser. De marinade is er niet alleen voor de structuur van het vlees maar vooral ook de smaak wordt er anders door. Onderstaand tref je de marinade die wij hiervoor zelf maken. Het geeft de kippendijen een heerlijke karakteristieke smaak.
Paksoi
Bij dit heerlijke Japanse vleesgerecht past de paksoi perfect. Het harde deel snij je in reepjes en roerbak je samen met de groenten mee. De zachtere groene bladeren voeg je op het laatst toe.
Kip Teriyaki met paksoi; de marinade
Teriyaki marinade
- 1 knoflook
- 2 cm verse gember
- 3 eetl zoete sojasaus
- 3 eetl zoute sojasaus
- 3 eetl rijstazijn
- 1 mespunt sambal
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- ½ eetlepel sesamolie
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- Mespuntje kruidnagelpoeder
Rasp of hak de gember en de knoflook en meng alle overige ingrediënten door elkaar.
Paksoi; makkelijke recepten met een heerlijke bladgroente
Koken met paksoi, dat is lekker, veelzijdig en makkelijk. Inspiratie en de lekkerste recepten? Die vind je op Lekker Tafelen!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Kip Teriyaki met paksoi uit de wok
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kippendijen
- 1 struik paksoi
- 100 gram champignons
- 1 rode paprika
- 1 stengel bleekselderij
- 4 lente-uitjes
- 1-2 eetlepels maïzena
- 2 eetlepels sesamzaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kip teriyaki:
Snij de kippendijen in reepjes en roer ze om met de marinade. Zet dit een half uurtje koel weg. Snij ondertussen de champignons in plakjes en de paprika en bleekselderij in reepjes. Snij de paksoi ook in reepjes, maar hou het groene gedeelte apart, die voeg je op het laatste moment toe. Snij de lente-uitjes in ringetjes en doe ze bij de bladeren van de paksoi. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zien.
Doe het vlees in een zeef of vergiet en vang de marinade op. Roerbak het vlees kort in een eetlepel olie tot het gaar is. Voeg de marinade toe en kook even goed door. Los de maïzena op in een half kopje water en bind hiermee de saus naar wens. Haal alles uit de pan of neem een andere pan en roerbak in een eetlepel olie de groente kort zodat ze nog knapperig blijven. Voeg vlak voor het serveren het vlees bij de groenten en warm dit samen goed door. Voeg nu pas de lente-ui en de paksoi bladeren toe. Schep alles om en strooi het sesamzaad erover.
Serveer de kip teriyaki met rijst of mie
Tafel lekker !!
hoeveel eiwitten zit in dit recept?
Wij berekenen de voedingswaarde van recepten niet Jop, dat laten we aan de websites over gezonde voeding over. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de voedingswaarde calculator van het voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-.aspx
Fijn om te horen dat het jullie gesmaakt heeft.
Wij hebben vanavond kip teriyaki gegeten. Een heerlijk recept!