• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Wokken

Noedels met Chinese paddenstoelen

door Redactie
in Wokken
0
0
noedels met Chinese paddenstoelen

Noedels met Chinese paddenstoelen – Je hebt grofweg twee soorten paddenstoelen: Europese en Zuid-Oost Aziatische. Uit het verre Oosten is bij ons vooral de shiitake goed ingeburgerd. Andere soorten zijn wat onbekender. Ze zijn dan ook meestal niet in de supermarkt te vinden. Waar dan wel?

Waar koop je Chinese paddenstoelen?

Als je in Den Haag woont, kan ik je de Exotenhof (Bankastraat 78g) aanraden. Een groenteboer waar je ook terecht kunt voor je bloemkool, maar die gespecialiseerd is in exotische groenten, vruchten, kruiden en specerijen. En in de herfst met volop paddenstoelen. Kom op vrij- of zaterdag voor het meest uitgebreide assortiment.  Ook een aanrader is de biologische markt in Den Haag op woensdag op de Hofplaats (tegen het binnenhof aan). En voor wie nog avontuurlijker is aangelegd, zijn er de Chinese supermarkten in ‘Chinatown’ op de Grote Marktstraat, Wagenstraat, Gedempte Gracht of Gedempte Burgwal. Daar vind je een keur aan Chinese paddenstoelen – vooral gedroogde soorten. Het personeel spreekt alleen niet overal goed Nederlands en de meeste producten staan alleen in het Chinees vermeld. Ik vind het heerlijk – een verre reis binnen handbereik – maar daar zijn de meningen over verdeeld.

Goed, voor de verandering maak ik eens Noedels met Chinese paddenstoelen.  De witte beukenzwam om precies te zijn oftewel shimeji. Wees gerust: ook met shiitake, oesterzwam of ‘ordinaire’ champignon is dit lekker. Eerlijk gezegd vind ik de smaak niet heel erg bijzonder, dus ik deed dit meer voor de afwisseling en het uiterlijk vertoon (ze zien er zo leuk uit). Het gerecht is vrij snel gemaakt en vlees-minnende huisgenoten hebben niet eens door dat het een vegetarisch gerecht is.  Je hoeft overigens absoluut niet alle groenten te gebruiken die ik gebruikte. Varieer naar hartenlust met groenten die je lekker vindt en waarmee je kunt wokken (dus: liever geen spinazie, maar wel prei, bosuitjes, taugé, reepjes rettich…)

Noedels met Chinese paddenstoelen

Wokgerecht voor 4 personen

  • een zakje witte beukenzwammetjes of een bakje andere paddenstoelen
  • 1/2 à 1 rode (punt)paprika
  • 1/2 struikje broccoli
  • 1 /2 à 1 winterpeen
  • 1 struikje paksoi of 2 à 3 struikjes Shanghai paksoi (die is wat kleiner en steviger)
  • 1 (liefst rode) ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 à 400 gr. noedels
  • 1 el. plantaardige olie
  • 2 el. sesamolie
  • 1 el. (zoute) soyasaus: ketjap asin of Japanse soyasaus
  • 1/4 tl. Chinees 5-kruidenpoeder

eventueel:

  • nog wat zout of een bouillonblokje
  • een scheutje oestersaus

Maak eerst de paddenstoelen schoon – indien nodig – met een borsteltje of een stukje keukenrol. Snijd de paddenstoeltjes van hun bundeltje af, zodat ze los komen. Het meeste werk nu is de voorbereiding van het snijden van de groente. Snijd de winterpeen in lucifershoutjes, de paprika in dunne reepjes en de paksoi bladeren in repen en – apart – de stengels ook in repen. Dit omdat de baktijd van de stengels langer is dan die van de bladeren. Halveer de broccolistronkjes. Snijd de ui in halve ringetjes.

Zet het water op voor de noedels en doe wat plantaardige olie in een wok of diepe hapjespan. Zet op halfhoog vuur. Doe eerst de reepjes winterpeen in de pan. Voeg dan de ui toe en pers er de knoflook boven uit. Voeg dan de broccoli toe en bak ongeveer 5 minuten.

Ondertussen kookt vast het water voor de noedels. Doe de noedels daar dan bij, eventueel met wat zout of een bouillonblokje. Kook ze volgens de instructies op het pak.

Voeg aan de groenten de paprikareepjes en de stengels paksoi toe. Voeg na 2 minuten ook nog de blaadjes toe van de paksoi en bak nog een minuutje door. Zet het vuur uit.

Giet, zodra ze gaar zijn, de noedels af en roer er dan de 1 el. sesamolie door.

Verhit nu weer het groentemengsel op een middelhoog vuur, voeg de paddenstoelen toe en hussel een minuutje om. Voeg de soyasaus toe, 1 el. sesamolie en het 5-kruidenpoeder.

Dien meteen op: alles door elkaar gehusseld of eerst de noedels en daarop de groenten, eventueel met nog een klein scheutje oestersaus.

Noedels met Chinese paddenstoelen nodigen natuurlijk uit om met stokjes gegeten te worden.

Tags: GroenteGroente - PaddenstoelenNoedelssojasaus
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spruitjes met kaas en cashewnoten
Wokken

Spruitjes met kaas en cashewnoten uit de wok

Varkenshaas met spitskool en shiitakes uit de wok
Wokken

Varkenshaas met spitskool en shiitakes, uit de wok

Kip Teriyaki
Wokken

Kip Teriyaki met paksoi

Italiaanse wok schotel met broccoli
Wokken

Italiaanse wok schotel met broccoli

Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes
Wokken

Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes

Oosterse wokschotel met broccoli
Wokken

Oosterse wokschotel met broccoli

Krieltjes bloemkool en biefstukpuntjes uit de wok
Wokken

Krieltjes bloemkool en biefstukpuntjes uit de wok

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen