Spitskool wokken – Op de een of andere manier zijn de diverse koolsoorten minder populair. Tijd om daar verandering in te brengen, want kool is echt wel lekker en je kunt er een heel veel verschillende dingen mee doen. Doe je mee? Misschien is het een idee om maar eens te beginnen met spitskool wokken? Je maakt er een lekker gerecht met een oosters tintje mee. Geef er wat gekookte rijst bij en je serveert een fijne, complete maaltijd, waar je tafelgenoten vast vaker om gaan vragen.
Spitskool, een echte zomerkool
De spitskool is een echte zomer kool. In de winter pak je een witte kool en in de zomer neem je een spitskool. Overigens is er wel spitskool te koop in de winter. Wist je dat die spitskool in de wintermaanden vaak uit Spanje komt? In de zomermaanden kun je Hollandse spitskool kopen en lokaal voedsel heeft natuurlijk wel voorkeur. Geïmporteerde spitskool wordt vaak in plastic verkocht. Hollandse spitskool daarentegen vind je vaak zonder dat plastic en ook het buitenste blad zit daar vaak nog aan. Ook beter voor het milieu dus. Genoeg redenen om voor Hollandse spitskool te kiezen.
Een spitskool kun je lekker lang bewaren en is echt een groente die je altijd in je koelkast zou moeten hebben liggen. Want behalve spitskool wokken kun je nog veel meer met die toegankelijke koolsoort.
Spitskool wokken
Spitskool kun je koken, bakken en je kunt de kool zelfs rauw eten als salade. Kook spitskool met een beetje kerrie of paprika, doe er eens gek mee met een spekje of serveer het met een roomsausje. Daarnaast kun spitskool in bami, nasi of andere oosterse schotels met groente verwerken. En ook in ovenschotels doet de groente het goed. Spitskool wokken is ook een mooie bereidingsmethode. Binnen 15 minuten zet je een wokgerecht met spitskool en kippendijen op tafel. Lekker snel dus! Serveer de kool met rijst of noedels en je eet voordelig en lekker.
Variëren met gewokte spitskool
Wil je eens iets anders dan het alleen wokken van de spitskool? Lees snel verder!
Variatietip: Van dit roerbakgerecht maak je ook heel makkelijk een ovenschotel met ei. Doe 4 eieren met 250 gram ricotta in een kom en klop dit tot een egale massa met een snufje zout en peper. Doe de roerbak in een ovenschotel en voeg hier het ei-mengsel aan toe. 30 minuten in de oven en je hebt een heerlijke ovenschotel.
In het recept worden Thaise kruiden genoemd. Je kunt ze kant-en-klaar kopen. Of je maakt zelf een mengsel:
- 2 eetlepels knoflookpoeder
- 2 eetlepels gemberpoeder
- 1/4 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel kerrie
- 1/2 theelepel kardemompoeder
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gedroogde basilicum
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, in de soep, spitskool is lekker!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Spitskool wokken op z’n Thais
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kleine spitskool
- 300 gram kippendijen
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 uien
- verse gember, ca. 2 cm.
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels Thaise kruiden
- zout en peper
- lente-ui
Bereidingswijze van dit recept
Spitskool wokken op zijn Thais doe je zo:
Snijd de spitskool in repen.
Snijd de kippendijen in blokjes.
Snipper de uien.
Snijd de lente-ui in ringetjes.
Hak de gember en de knoflook heel fijn.
Zet een wok op het vuur en verwarm die alvast voor.
Verhit wat olie in de wok.
Voeg ui, gember en knoflook toe en fruit dit even aan.
Voeg de kippendijen toe en roerbak ze tot ze bijna gaar zijn. Dit duurt circa 8 minuten, maar is sterk afhankelijk van hoe groot de blokjes zijn.
Voeg de Thaise kruiden toe en bak ze een minuut mee.
Voeg nu de gesneden spitskool toe en roerbak tot de spitskool beetgaar is. Breng op smaak met zout en peper.
Garneer de roergebakken spitskool met de lente-uitjes.
Tafel lekker !!