Varkenshaas met spitskool en shiitakes – Een heerlijke wokschotel, met een Oosters tintje. Van dat soort recepten kun je er toch nooit genoeg hebben? Deze, met varkenshaas, spitskool en shiitake, zet je heel snel een maaltijd vol verse groente op tafel. Lekker makkelijk op een drukke dag en alle ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt!
Spitskool
Deze mooie, lichtgroene, spitsvormige (jawel, de naam zegt het al) kool is heerlijk zacht van smaak en heel snel gaar. Uitermate geschikt om te verwerken in een wokgerecht als varkenshaas met spitskool en shiitakes dus. De kool is makkelijk te combineren met andere smaken. En natuurlijk koop je gewoon een verse, hele spitskool, en snijd je hem zelf in reepjes. Is een hele kool teveel voor jou? Geen probleem, een aangesneden kool verpak je in plasticfolie en dan kun je hem prima een paar dagen bewaren in de groentelade van de koelkast. Wist je trouwens dat je deze kool ook heel goed rauw kunt eten? Als je over hebt, kun je dat dus prima tot een heerlijke salade verwerken!
Shiitake, de Oosterse paddenstoel
In een wokgerecht doen paddenstoelen het vaak wel goed. Voor dit gerecht kozen we voor de shiitake. Deze paddenstoel wordt in Nederland gekweekt, maar in landen als China, Korea en Japan groeit hij gewoon in het wild. Door zijn Aziatische oorsprong past hij natuurlijk heel goed in gerechten met een Oosters tintje als deze varkenshaas met spitskool en shiitakes. Hou je niet van shiitakes, of kun je er niet aankomen? Vervang ze dan in dit gerecht gewoon door kastanjechampignons, witte champignons of oesterzwammen.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, of in de soep, spitskool is lekker!
Varkenshaas met spitskool en shiitakes uit de wok
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram varkenshaas
- 600 gram spitskool, in reepjes
- 100 gram shiitakes, kleine gehalveerd, grote in plakken
- 1 flinke ui, in dunne kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 chilipeper, kleur naar keuze, eventueel het zaad verwijderd, in ringen
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel citroengras
- 4 eetlepels zoute sojasaus
- 1 eetlepel limoensap
- 200 ml dikke kokosmelk
- neutrale olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je varkenshaas met spitskool en shiitakes uit de wok:
Snijd de varkenshaas eerst in de lengte door en daarna in plakjes.
Verhit de olie in een wok en bak hierin de varkenshaas rondom bruin aan.
Voeg de ui, de knoflook en de chilipeper toe en bak deze mee tot de uien glazig zijn. Doe dan de komijn, de koriander en het citroengras erbij en bak ook deze even mee.
Vervolgens voeg je de shiitakes toe en als deze bijna gaar zijn doe je de spitskool reepjes erbij. Roerbak tot de spitskool beetgaar is. Blus af met de kokosmelk, sojasaus en limoensap. Breng alles weer aan de kook en laat een minuutje doorkoken.
Serveer de varkenshaas met spitskool en shiitakes direct. Lekker met wat gekookte witte rijst.
Tafel lekker !!