Wokschotel met aardappel, gehakt en witte kool – Een grote schaal met gewokte aardappelen, groente en vlees is een ideale manier om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Wokken is een lekkere en gezonde manier van voedsel klaarmaken. Door alles op een hoog vuur te garen en te mengen ontstaan de heerlijkste creaties, waarin meer smaak en groenten zitten dan je op het eerste moment zou denken. De wokschotel van aardappel, gehakt en witte kool is een recept met een paar eenvoudige basisingrediënten en een fantastisch lekker resultaat.
Een wokschotel met aardappels maak je met vastkokende aardappels
Het is van belang dat je de juiste aardappels kiest om mee te wokken. Voor de wokschotel met aardappel, gehakt en witte kool kies je vastkokende aardappels. Zou je bloemige aardappels nemen dan wordt je wokschotel een soort puree en dat is niet de bedoeling. Aardappels zoals Bintjes, Nicola, Bildstar of Frieslander, zijn vastkokende aardappels die perfect zijn om mee te wokken. De aardappelen worden eerst kort voorgekookt. Voorkoken doe je door de aardappelen te schillen en in kleine stukjes te snijden, zodat je tijd bespaart. Het is beter om afgekoelde aardappels te gebruiken om mee te wokken, ze zijn net iets steviger en behouden daardoor beter hun vorm.
Alles in de juiste maat
Als je een wokschotel met aardappel, gehakt en witte kool serveert moet het er behalve lekker ook smakelijk uitzien. Het is echt belangrijk dat de ingrediënten ongeveer dezelfde maat moeten hebben. Door de ingrediënten in ongeveer dezelfde maat te snijden, kun je ze beter mengen en gelijkmatiger verdelen. Dit is waarom je balletjes maakt van het gehakt. Als je die stap over zou slaan vind je overal kruimels gehakt terug, waardoor de smaak veel minder intens is en buiten dat, wie is er nu niet gek op gehaktballetjes?
De witte kool voor de wokschotel met aardappel, gehakt en witte kool wordt ook vrij grof gesneden. Geen dunne reepjes, maar dikke repen die je in stukken snijdt. Zo houd je meer smaak en structuur in het gerecht. Je zult trouwens verbaasd staan hoe lekker witte kool uit de wok smaakt, zeker als je het in het achtergebleven vet en de aanbaksels van de gehaktballetjes bakt.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Wokschotel met aardappel, gehakt en witte kool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 500 gram witte kool
- 1 winterwortel
- 1 rode ui
- 350 gram gemengd gehakt
- 1 ei
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel oregano
- zout en peper
- 50 gram paneermeel
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je wokschotel met aardappel, gehakt en witte kool:
Schil de aardappels en snijd ze in dobbelstenen van ongeveer 1,5 tot 2 cm. Was ze en kook ze in ongeveer 5 minuten beetgaar. Doe ze over in een vergiet en laat ze uitstomen en afkoelen.
Meng het gehakt met het ei, paneermeel, de kerrie, oregano en een beetje zout en peper. Draai er balletjes van ongeveer 2 cm doorsnede van. Zet opzij.
Snijd de witte kool in repen van ongeveer 1 cm en snijd die in stukken.
Schil en snijd de wortel in reepjes en de ui in halve ringen.
Verhit een beetje olie in een wok en bak daarin de gehaktballetjes rondom bruin en gaar.
Schep ze uit de wok en doe er de groenten in. De groenten wok je 2-3 minuten op hoog vuur. Schep nu de groenten uit de wok. Door de groenten te wokken zijn de aanbaksels nu uit de wok.
Doe weer een beetje olie in de wok en bak hierin de aardappeltjes tot ze gaar zijn en een beetje kleur hebben.
Voeg er de groenten en de gehaktballetjes aan toe en schep alles luchtig door elkaar. Bak alles even goed door en breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
Tafel lekker !!