Bruine bonen met Zeeuws spek – Als je nog nooit bruine bonen met stroop hebt gegeten, klinkt het idee daarvan je ongetwijfeld heel bizar in de oren. Maar het gerecht bruine bonen met (Zeeuws) spek en stroop zal zeker ook bij veel mensen warme herinneringen oproepen. Want je hebt het hier toch wel over het recept van een Hollandse klassieker. Zoals bij alle klassiekers zijn er talloze recepten in omloop en weet niemand wat het juiste recept is. Dat hoeft ook niet, want elk recept heeft zijn charmes. Heb jij al eens bruine bonen met stroop gegeten? Zo niet, probeer het dan eens. Je kunt wel eens aangenaam verrast worden. Je serveert het als een hoofdgerecht, eventueel met wat gekookte aardappels.
Bruine bonen, die kook je toch zeker zelf!
Voor de bruine bonen met Zeeuws spek in dit recept zijn gedroogde bonen gekookt. Een blik opentrekken kost je zeker minder tijd, maar het resultaat van zelf bonen koken is echt veel lekkerder. Je moet ze de avond van tevoren even in de week zetten en ze moeten waarschijnlijk een klein uurtje koken om gaar te worden. Maar dan heb je ook heerlijke bruine bonen. Als je eenmaal zelf gekookte bonen geproefd hebt, zul je niet snel meer een blik of een pot kopen.
Bruine bonen met klassiek Zeeuws spek
Je serveert de bruine bonen met Zeeuws spek. Wat maakt dit spek anders dan gewoon spek? Zeeuws spek is, en dat had je vast zelf al bedacht, een streekgerecht uit Zeeland. In het oorspronkelijke recept werd het buikspek gaargekookt in zout water met peper, laurier, foelie en andere specerijen. Tegenwoordig wordt het geroosterd in de oven of op de barbecue. Het wordt dan eerst gemarineerd in een stevig gekruide marinade. De smaak is dan ook niet hetzelfde als vroeger, toen het gekookt werd. Dat maakt het echter niet minder lekker. Je kunt zelf Zeeuws spek roosteren, of je koopt het bij de slager. Vraag dan om dikkere plakken dan het bekende broodbeleg.
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Bruine bonen met Zeeuws spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gedroogde bruine bonen
- 2 takjes vers bonenkruid of een theelepel gedroogd
- een paar takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 400 gram Zeeuws spek, in wat dikkere plakken
- 2 flinke uien
- zout en peper
- olie of boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bruine bonen met Zeeuws spek:
De avond van tevoren:
Controleer of er geen steentjes of andere dingen tussen de bruine bonen zitten die er niet in horen. Spoel de bonen in een vergiet onder de kraan.
Neem een grote en diep schaal en doe de bonen daar in. Vul de schaal verder met water tot de bonen ruim onder staan. Houd er rekening mee dat de bonen uitzetten. Dus zorg echt voor een schaal die groot genoeg is en voldoende water, zodat de bonen niet droog komen te staan.
Laat de bonen minimaal 8 uur weken. Langer, tot maximaal 12 uur mag ook.
Giet de bonen af en zet ze op met schoon water. Voeg het bonenkruid, de tijm en de laurier toe. Voeg nog geen zout toe, dat kan later.
Hoe lang de bonen moeten koken om gaar te worden is niet exact te zeggen. Het is afhankelijk van hoe oud de bonen zijn en er kan ook verschil per ras in zitten. Begin met 30 minuten, en vanaf dat moment blijf je controleren of ze gaar zijn. Let er wel op dat ze echt goed gaar zijn, dat is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder.
Snijd de ui in niet te dunne halve ringen.
Verhit wat boter of olie in een koekenpan en bak de uien goudbruin en gaar.
Warm het spek op. Dit kan in de koekenpan, in de oven of in de magnetron.
Giet de bonen af en vis de laurier en de kruidentakjes eruit. Schep de uien erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Serveer de bruine bonen met het Zeeuws spek en stroop. Geef er eventueel wat gekookte aardappels bij.
Tafel lekker !!