Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline

Zeeuws spek kun je ook heerlijk als vlees voor je avondeten gebruiken. Dit makkelijke recept geeft het een harmonieuze smaakbeleving.

0 1.624

Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline – Aardappelmousseline is gewoon een mooi woord voor fijne aardappelpuree. Het is eenvoudig te maken en de smaken passen goed bij elkaar.

Wat is Zeeuws spek precies?

Zeeuws spek, het water loopt me al in de mond als ik er aan denk. Heerlijk gekruid, en zacht krokant gebakken. Een ware lekkernij. Toch is het Zeeuwse spek dat je tegenwoordig bij de slager koopt, niet het authentieke recept. Vroeger werd het spek zachtjes gekookt in een mengsel van specerijen en laurier. Tegenwoordig wordt het spek eerst gemarineerd in een mengsel van ketjap of anders sojasaus met knoflook, paprikapoeder en nog wat specerijen naar eigen invulling en wordt het spek gegrild of gebakken. Ik heb het ouderwetse recept nooit geproefd, maar kan je verklappen dat het moderne recept heerlijk smaakt. Alsof je sappige spareribs van de barbecue eet. Maar dan zonder de botjes.

Je eet Zeeuws spek meestal op de boterham of bij de borrel, maar waarom niet als avondmaaltijd? Immers, opgewarmd heeft Zeeuws spek nóg meer smaak. Helemaal als je er een zoet-zuur accent aan toevoegt van de appelstroop en Vandaar onderstaand recept. Simpel, smaakvol en verrassend. O, en ‘aardappelmousseline’ is een mooi woord voor een gladde aardappelpuree. Die maak je gewoon door er net wat meer melk door te doen en de aardappels wat fijner door te stampen/prakken.


Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • +/- 400 gr. Zeeuws spek
  • +/- 800 gr. kruimig kokende aardappelen
  • +/- 600 gr. witlof
  • 1 flinke el. appelstroop
  • 50 gr. boter
  • +/- 100 ml. melk
  • 1 el. crème frâiche of mascarpone

Verwarm de oven voor op 170 graden en zet het Zeeuws spek in de oven.

Schil of schrap de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in koud, gezouten water ongeveer 15 minuten, totdat ze gaar zijn.

Was de witlof en snijd ze in de lengte door tweeën. Doe twee-derde van de boter in een brede koeken- of hapjespan en bak de stukken witlof op een halfzacht vuurtje in 15 minuten gaar. Af en toe moet je de stukjes omkeren en zet na ongeveer 5 minuten het vuur iets zachter en een deksel op de pan. Dan suddert de witlof als het ware gaar.

Zet het vuur weer iets hoger, voeg de appelstroop, wat peper en zout toe en een paar eetlepels water. Laat de stroop smelten, roer even goed door en zet het vuur dan uit.

Giet de aardappels af en prak ze fijn met de resterende boter, de melk en crème frâiche of mascarpone. Breng nog op smaak met peper en zout.

Haal het spek uit de oven en snijd het in plakken van ongeveer een centimeter dik.

Schep de puree op de borden, leg er wat stukken witlof op en drapeer daar het vlees op en schenk er rijkelijk wat appelstroop-saus over.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer