• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline

door Redactie
in Hoofdgerecht
0
0
Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline

Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline – Mooie ingrediënten maken een mooi gerecht. Het is écht waar! Boodschappenkarren vol met ingrediënten zijn niet nodig. Slechts een paar verse ingrediënten en de nodige kennis van koken is voldoende. In onderstaand recept combineren we aardappelen, groenten en vlees tot een zeker niet alledaags maar voortreffelijk gerecht. Zo’n bordje dat je met trots serveert.

Zeeuws spek

Zeeuws spek is heerlijk gekruid, en zacht krokant gebakken spek. Een ware lekkernij. Toch is het Zeeuwse spek dat je tegenwoordig bij de slager koopt, niet gemaakt volgens het authentieke recept. Vroeger werd het spek zachtjes gekookt in een mengsel van specerijen en laurier. Tegenwoordig wordt het spek eerst gemarineerd in een mengsel van ketjap of anders sojasaus met knoflook, paprikapoeder en nog wat specerijen naar eigen invulling en wordt het spek gegrild of gebakken. Het ouderwetse recept heb ik nooit geproefd, maar kan je verklappen dat het moderne recept heerlijk smaakt. Alsof je sappige spareribs van de barbecue eet. Maar dan zonder de botjes.

Je eet Zeeuws spek meestal op de boterham of bij de borrel, maar waarom niet als avondmaaltijd? Immers, opgewarmd heeft Zeeuws spek nóg meer smaak. Helemaal als je er een zoetzuur accent aan toevoegt van de appelstroop en vandaar onderstaand recept. Simpel, smaakvol en verrassend. O, en ‘aardappelmousseline’ is een mooi woord voor een gladde aardappelpuree. Die maak je gewoon door er net wat meer melk door te doen en de aardappels wat fijner door te stampen/prakken.

Aardappelen en Groenten

Een gekruid stuk vlees vraagt om stevige smaken. Het Zeeuws spek past dan ook prima bij witlof. De wat bittere smaaktoon van witlof maakt dit tot een mooie smaakcombi. Om in het bekende AGV’tje (Aardappelen, Groenten, Vlees) te blijven maken we van de aardappel een heerlijke mousseline. Dit is niets anders dan een fijne aardappelpuree.

Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 400 gram Zeeuws spek
  • 800 gram kruimig kokende aardappelen
  • 600 gram witlof
  • 1 flinke eetlepel appelstroop
  • 50 gram boter
  • 100 ml. melk
  • 1 eetlepel crème frâiche of mascarpone

Bereidingswijze van dit recept

Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline maak je zo:

Verwarm de oven voor op 170 graden en zet het Zeeuws spek in de oven.

Schil of schrap de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in koud, gezouten water ongeveer 15 minuten, totdat ze gaar zijn.

Was het witlof en snijd ze in de lengte door tweeën. Doe twee derde van de boter in een brede koeken- of hapjespan en bak de stukken witlof op een halfzacht vuurtje in 15 minuten gaar. Af en toe moet je de stukjes omkeren en zet na ongeveer 5 minuten het vuur iets zachter en een deksel op de pan. Dan suddert het witlof als het ware gaar.

Zet het vuur weer iets hoger, voeg de appelstroop, wat peper en zout toe en een paar eetlepels water. Laat de stroop smelten, roer even goed door en zet het vuur dan uit.

Giet de aardappels af en prak ze fijn met de resterende boter, de melk en crème frâiche of mascarpone. Breng nog op smaak met peper en zout.

Haal het spek uit de oven en snijd het in plakken van ongeveer een centimeter dik.

Schep de puree op de borden, leg er wat stukken witlof op en drapeer daar het vlees op en schenk er rijkelijk wat appelstroop-saus over.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenBladgroentenGroenteGroente - Bladgroenten - WitlofVleesVlees - SpekVlees - VarkensvleesVlees - Zeeuws spek
DeelPin34Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Garnalen in tequilamarinade
Visgerechten

Garnalen in tequilamarinade; van de barbecue

Babi ketjap
Vleesgerechten

Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht vol smaak

Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo
Hoofdgerecht

Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo

Heilbot met broccoligratin
Visgerechten

Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto

courgette taart
Quiche

Courgette taart

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Knapperige bloemkool ovenschotel
Ovenschotel

Knapperige bloemkool ovenschotel met gorgonzola

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen