• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje

Gezellig met z'n allen Lekker Tafelen

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht
0
2
Zwitserse kaasfondue

Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje! – Als je wel eens op wintersport bent geweest in Zwitserland, of in de Franse Alpen, dan ben je ongetwijfeld bekend met de Zwitserse kaasfondue. Mogelijk ken je ook de kant-en-klare pakken in de supermarkt die je alleen maar even hoeft op te warmen. Maar zoals bijna altijd geldt ook hier: vers is veel lekkerder! Lees hier hoe je een heerlijke, verse, Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje, helemaal zelf maakt!

Zwitserse kaasfondue, een stukje geschiedenis

Volgens de overlevering zou kaasfondue zo rond de 18e eeuw zijn ontstaan om de overgebleven zomerkazen, die niet meer zo goed eetbaar waren nadat ze hard en uitgedroogd werden, toch op te kunnen maken. De kazen werden gesmolten en verdund met melk. Zo ontstond er een soort dikke kaassoep, die vervolgens met brood en aardappelen werd gegeten.

Rond 1930 besloot de Schweizerische Käseunion de kaasfondue te gaan promoten als Zwitsers nationaal gerecht. In de jaren 60 werd de kaasfondue in Noord-Amerika populair. Inmiddels is de kaasfondue een veel luxere maaltijd dan het oorspronkelijk was. We hebben tegenwoordig keus uit vele kaassoorten en we zijn niet afhankelijk van restjes. De melk waarin de kaas werd gesmolten is vervangen door wijn, en het brood en de aardappelen worden tegenwoordig vaak aangevuld met vleeswaren en groente.

Een Franse vreemdganger tussen de Zwitsers?

In principe kun je voor een Zwitserse kaasfondue elke Zwitserse kaas gebruiken die goed smelt en die jij lekker vindt. Vaak wordt er een mengsel van Gruyère en Emmentaler gebruikt. Maar als je het aan een Zwitser vraagt zal die beweren dat het echt alleen kan met de kaas die in zijn kanton (regio) wordt gemaakt. In dit recept hebben we vier kazen met elkaar gecombineerd. Er zit stiekem wel een Franse vreemdganger tussen de Zwitserse kazen. Het betreft hier de Tomme de Savoie. Dit is een Franse kaas die gemaakt wordt in het departement Savoie. Dit ligt langs de Zwitserse grens en het is ook een bergkaas, net als de andere drie. Deze kaas heeft een ander soort korst en deze hebben we er bij het raspen aan laten zitten. Dit geeft een lekker soort bittertje aan de kaasfondue.

Alcohol in de kaasfondue

Een echte Zwitserse kaasfondue wordt gemaakt met witte wijn en vaak wordt er ook Kirsch aan toe gevoegd. Kirsch is een kersenlikeur met 30% alcohol. Wil je om wat voor reden dan ook geen alcohol gebruiken, vervang de wijn dan door wit druivensap of alcoholvrije witte wijn. Laat de Kirsch gewoon weg. Heb er erg in dat alcoholvrije wijn of druivensap een andere kooktemperatuur heeft dan wijn en Kirsch. Als je voor alcoholvrij gaat moet je de kaas al in de pan doen voordat het alternatief kookt. Wijn met alcohol kookt bij 80 graden, druivensap bij 100 graden. Kaas smelt bij 80 graden, maar wordt bij 100 graden rubberachtig. Opletten dus!

Kaas raspen

In het recept zijn we voor de bereidingstijd uitgegaan van al geraspte kaas. Als je zelf kaas gaat raspen, houdt er dan rekening mee dat je iets meer tijd nodig hebt om de kaasfondue voor te bereiden. Je kunt ook als je kaas gaat kopen aan de kaasboer vragen of hij of zij de kaas voor je wil raspen.

Zwitserse kaas

Zwitserse kazen

Wat weet jij van Zwitserse kazen? Mogelijk ken je de Emmentaler en de Gruyère. Maar er is meer. Lekker Tafelen vertelt over Zwitserse kaas!

Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje!

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 150 gram Emmentaler, geraspt
  • 200 gram Gruyère, geraspt
  • 150 gram Tilsiter, geraspt
  • 300 gram Tomme de Savoie, met korst, geraspt
  • 300 ml droge witte wijn + een scheut extra
  • een flinke scheut kirsch
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 eetlepels maïzena
  • zwarte peper, naar smaak
  • snuf nootmuskaat
  • stokbrood, in stukjes
  • andere lekkere dingetjes om te dippen: verschillende vleeswaren, rauwkost, olijven
  • een gietijzeren fonduepan of een caquelon en fonduevorken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Zwitserse kaasfondue met een Frans tintje:

Snijd een van de knoflookteentjes door en wrijf de caquelon (aardewerk schaal) of de fonduepan aan de binnenkant in met knoflook. Doe de rest en het andere teentje in een knoflookpers.

Breng in de caquelon of fonduepan 300 ml wijn met de geperste knoflook aan de kook. Voeg de kaas in gedeelten toe en zet het vuur laag. Blijf roeren terwijl de kaas smelt.

Roer de maïzena los met een scheut wijn. Voeg dit mengsel toe aan de gesmolten kaas. Dit maakt dat de kaas iets gaat indikken.

Breng vervolgens de kaasfondue op smaak met de Kirsch, de zwarte peper en wat nootmuskaat.

Serveer direct. Eet de kaasfondue met stukjes brood, vleeswaren en rauwkost. Drink er een lekker glas, frisse, witte wijn bij!

Zet de fonduepan op een brandertje anders zal de kaas snel afkoelen.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ovenschotel

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen
Risotto

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Ovenschotel

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Wrap met gegrilde groenten
Hoofdgerecht

Wrap met gegrilde groenten, tomatenpesto en mozzarella

Reacties 2

  1. Etienne says:
    1 jaar geleden

    Graag even een kleine correctie op jullie recept. Er wordt gesteld dat kirsch een likeur van kersen is.
    Dat is niet correct! Kirsch is een eau-de-vie van kersen, met meestal minimaal 40% alcohol. De smaak is absoluut droog, in tegenstelling van een likeur. En naar mijn smaak en overtuiging hoort een likeur ook niet thuis in een kaasfondue…….

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Inderdaad Etienne, de Kirsch is een eau-de-vie. Een eau-de-vie heet in de volksmond vaak wel een likeur. Of je het gebruikt is natuurlijk helemaal aan jezelf en hebben we (in de tekst) ook optioneel gelaten.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen