Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje! – Als je wel eens op wintersport bent geweest in Zwitserland, of in de Franse Alpen, dan ben je ongetwijfeld bekend met de Zwitserse kaasfondue. Mogelijk ken je ook de kant-en-klare pakken in de supermarkt die je alleen maar even hoeft op te warmen. Maar zoals bijna altijd geldt ook hier: vers is veel lekkerder! Lees hier hoe je een heerlijke, verse, Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje, helemaal zelf maakt!
Zwitserse kaasfondue, een stukje geschiedenis
Volgens de overlevering zou kaasfondue zo rond de 18e eeuw zijn ontstaan om de overgebleven zomerkazen, die niet meer zo goed eetbaar waren nadat ze hard en uitgedroogd werden, toch op te kunnen maken. De kazen werden gesmolten en verdund met melk. Zo ontstond er een soort dikke kaassoep, die vervolgens met brood en aardappelen werd gegeten.
Rond 1930 besloot de Schweizerische Käseunion de kaasfondue te gaan promoten als Zwitsers nationaal gerecht. In de jaren 60 werd de kaasfondue in Noord-Amerika populair. Inmiddels is de kaasfondue een veel luxere maaltijd dan het oorspronkelijk was. Je kunt tegenwoordig kiezen uit heel veel kaassoorten en je bent niet afhankelijk van restjes. De melk waarin de kaas werd gesmolten is vervangen door wijn, en het brood en de aardappelen worden tegenwoordig vaak aangevuld met vleeswaren en groente.
Een Franse vreemdganger tussen de Zwitsers?
In principe kun je voor een Zwitserse kaasfondue elke Zwitserse kaas gebruiken die goed smelt en die jij lekker vindt. Vaak wordt er een mengsel van Gruyère en Emmentaler gebruikt. Maar als je het aan een Zwitser vraagt zal die beweren dat het echt alleen kan met de kaas die in zijn kanton (regio) wordt gemaakt. In dit recept zijn vier kazen met elkaar gecombineerd. Er zit stiekem wel een Franse vreemdganger tussen de Zwitserse kazen, de Tomme de Savoie. Dat is een Franse kaas die gemaakt wordt in het departement Savoie. Dit ligt langs de Zwitserse grens en het is ook een bergkaas, net als de andere drie. Die kaas heeft een ander soort korst en die kun je er, bij het raspen, aan laten zitten. Dat geeft een lekker soort bittertje aan de kaasfondue.
Alcohol in de kaasfondue
Een echte Zwitserse kaasfondue wordt gemaakt met witte wijn en vaak wordt er ook Kirsch aan toe gevoegd. Kirsch is een kersenlikeur met 30% alcohol. Wil je om wat voor reden dan ook geen alcohol gebruiken, vervang de wijn dan door wit druivensap of alcoholvrije witte wijn. Laat de Kirsch gewoon weg. Heb er erg in dat alcoholvrije wijn of druivensap een andere kooktemperatuur heeft dan wijn en Kirsch. Als je voor alcoholvrij gaat moet je de kaas al in de pan doen voordat het alternatief kookt. Wijn met alcohol kookt bij 80 graden, druivensap bij 100 graden. Kaas smelt bij 80 graden, maar wordt bij 100 graden rubberachtig. Opletten dus!
Kaas raspen
In het recept is voor de bereidingstijd uitgegaan van al geraspte kaas. Als je zelf kaas gaat raspen, houdt er dan rekening mee dat je iets meer tijd nodig hebt om de kaasfondue voor te bereiden. Je kunt ook als je kaas gaat kopen aan de kaasboer vragen of hij of zij de kaas voor je wil raspen.
Zwitserse kazen
Wat weet jij van Zwitserse kazen? Mogelijk ken je de Emmentaler en de Gruyère. Maar er is meer. Lekker Tafelen vertelt over Zwitserse kaas!
Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje!
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram Emmentaler, geraspt
- 200 gram Gruyère, geraspt
- 150 gram Tilsiter, geraspt
- 300 gram Tomme de Savoie, met korst, geraspt
- 300 ml droge witte wijn + een scheut extra
- een flinke scheut kirsch
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 2 eetlepels maïzena
- zwarte peper, naar smaak
- snuf nootmuskaat
- stokbrood, in stukjes
- andere lekkere dingetjes om te dippen: verschillende vleeswaren, rauwkost, olijven
- een gietijzeren fonduepan of een caquelon en fonduevorken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Zwitserse kaasfondue met een Frans tintje:
Snijd een van de knoflookteentjes door en wrijf de caquelon (aardewerk schaal) of de fonduepan aan de binnenkant in met knoflook. Doe de rest en het andere teentje in een knoflookpers.
Breng in de caquelon of fonduepan 300 ml wijn met de geperste knoflook aan de kook. Voeg de kaas in gedeelten toe en zet het vuur laag. Blijf roeren terwijl de kaas smelt.
Roer de maïzena los met een scheut wijn. Voeg dit mengsel toe aan de gesmolten kaas. Dit maakt dat de kaas iets gaat indikken.
Breng vervolgens de kaasfondue op smaak met de Kirsch, de zwarte peper en wat nootmuskaat.
Serveer direct. Eet de kaasfondue met stukjes brood, vleeswaren en rauwkost. Drink er een lekker glas, frisse, witte wijn bij!
Zet de fonduepan op een brandertje anders zal de kaas snel afkoelen.
Tafel lekker !!
Graag even een kleine correctie op jullie recept. Er wordt gesteld dat kirsch een likeur van kersen is.
Dat is niet correct! Kirsch is een eau-de-vie van kersen, met meestal minimaal 40% alcohol. De smaak is absoluut droog, in tegenstelling van een likeur. En naar mijn smaak en overtuiging hoort een likeur ook niet thuis in een kaasfondue…….
Inderdaad Etienne, de Kirsch is een eau-de-vie. Een eau-de-vie heet in de volksmond vaak wel een likeur. Of je het gebruikt is natuurlijk helemaal aan jezelf en hebben we (in de tekst) ook optioneel gelaten.