Rouleau van kip met dadel – Een rouleau is een mooi klassiek gerecht uit de Franse keuken. Het is een gevuld vleesgerecht in de vorm van een rol. Daarom de naam rouleau. Een rouleau lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld en wat beangstigend, maar dit valt reuze mee. Stiekem lijkt het wel een beetje op een sushi rol als je er over na gaat denken. Maar je hebt voor een rouleau in tegenstelling tot de sushi geen ingewikkelde ingrediënten of materialen nodig waar soms lastig aan te komen is. Al het materiaal heb je vaak standaard al in huis, denk aan plasticfolie en een grote pan. De rouleau bestaat in basis uit twee gedeelten. Een plat stuk vlees waar je vulling op gaat. In onderstaand recept gebruiken we kipfilet. En de vulling. De vulling van een rouleau bestaat altijd uit o.a. gemalen vlees. Een vulling van gemalen vlees heet dan weer een farce. Als je de basis begrijpt van een rouleau met een farce kun je er eindeloos mee variëren. Er zijn allerlei heerlijke verse ingrediënten die je kunt gebruiken om je rouleau te vullen. En er zijn verschillende soorten vlees die als buitenkant kunnen dienen. Om je alvast een voorbeeld te geven staat hieronder een klassieker beschreven. Een rouleau van kip met dadel.
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Rouleau van kip met dadel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kipfilets
- 2 eetl hazelnoten, gebrand
- 2 eetl slagroom, ongeklopt
- 2 eetl fijngehakte peterselie
- 1 eetl dragon, gedroogd
- 8 dadels, ontpit
- 12 plakjes gedroogde ham
- een kleine elektrische hakmolen (bv. van de staafmixer) of een foodprocessor (keukenmachine).
- plasticfolie
- een grote pan
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rouleau van kip met dadel:
Snijd op een aparte snijplank de haasjes van de kipfilet. Het haasje vind je aan de onderkant van de kipfilet. Dit is het deel van de kipfilet dat als het ware dubbelgevouwen zit. Als je de haasjes eraf gesneden hebt, mag je de kipfilet eerst even terug in de koelkast leggen. Snij de haasjes in grove stukjes en doe deze in de foodprocessor. Doe de 2 eetlepels gebrande hazelnoten, slagroom, peterselie en de dragon ook in de foodprocessor. Maal alles tot een fijne massa. Je hebt nu een farce gemaakt. Snij de dadels in kleine stukjes en roer deze door je farce heen.
Haal de kipfilet uit de koelkast en leg er een op de aparte snijplank die je voor kip gebruikt. Doe hier een vel plasticfolie overheen. Sla deze kipfilet plat tot het vlees overal ongeveer 1 cm dik is. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een hele zware pan als je geen vleeshamer hebt. Gebruik wel de platte kant van je vleeshamer. Herhaal dit ook met de andere kipfilet. Leg de kipfilets even opzij en scheur 2 stukken plasticfolie af van ongeveer 60 cm. Leg deze boven op elkaar in de breedte.
Vervolgens scheur je nog 2 stukken plasticfolie van ongeveer 40 cm af. Deze leg je in de lengte erop. In het midden heb je dan 4 lagen folie. Leg hier dakpansgewijs de 6 plakken gedroogde ham op. Zorg ervoor dat je van de rand van de 4 lagen folie ongeveer een 4 cm vrij laat. Leg op de kipfilet op de plakken ham. En besmeer de filet met de helft van de farce die je hebt gemaakt. Dit mag ongeveer een kleine cm dik zijn. Op de foto’s zie je hier een mooi voorbeeld van.
Pak het folie bovenaan vast en til het langzaam op. Het geheel komt nu wat omhoog. Trek het geheel wat naar je toe zodat je een begin hebt van je rol. Rol het geheel op met behulp van de folie. Zorg ervoor dat je het zo strak mogelijk oprolt! Als je het geheel hebt opgerold draai je de zijkant strak zodat je er een strakke knoop in kunt maken zo dicht mogelijk tegen de kipfilet aan. Herhaal dit ook aan de andere kant.
Herhaal dit proces nog een keer met de andere kipfilet, plakjes ham en de andere helft van de farce.
Als het goed is heb je nu 2 mooie rollen. Leg de rollen in de pan met water. Als er iets water inloopt, is dit niet erg. Doe het deksel op de pan en gaar ze 20 minuten in het water. Haal ze er na 20 minuten uit en laat ze even uitlekken. Haal de rouleau uit het folie en snij hem in mooie plakken. Je kunt de rouleau van kip met dadel warm en koud serveren.
Tip: Maak er een lekkere chutney bij van appel, cranberry of peer! Dit smaakt namelijk heerlijk bij de rouleau!
Tafel lekker !!
Dit was een heel leuk gerecht om te maken en smaakte fantastisch lekker!
Heerlijk samen met een perenchutney.
Mijn gasten waren onder de indruk.
Niet de laatste keer dat dit gemaakt wordt! 😀
Leuk om te horen Kitty, daar doen we het graag voor! 😉
Heerlijk! Kun je dit ook van tevoren maken en invriezen?
Leuke blog en leuke receptjes! Ik volg je nu zodat ik zeker geen lekkere dingen meer mis. Veel succes nog Hanneke. Groetjes vanuit Belgie
Bedankt voor je complimenten Carine! Fijn dat de recepten je bevallen. Hopelijk komen er nog veel meer waar jij en vele anderen lekker van kunnen genieten!