Huisgemaakte borrel bites – Geïnspireerd door de Spaanse Tortilla – De tortilla de patatas of de Spaanse tortilla is één van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken. Het is een dikke omelet van ei, aardappels, olijfolie en vaak met ui en knoflook. Het zal je niet verbazen dat dit gerecht ontstond in het Spaanse binnenland. Dit voedzame gerecht is niet alleen makkelijk te maken, maar ook heel voordelig. Bovendien leent de Spaanse tortilla zich perfect om er je restjes in te verwerken. Dit wordt veel geserveerd als lunch of makkelijke maaltijd, maar je kunt er ook borrel bites van maken.
Heel veel eieren
De Spaanse tortilla bestaat zoals we al zeiden uit eieren, aardappel, ui en knoflook. Door de eieren ontstaat er één geheel oftewel de eieren zorgen voor de binding in de tortilla. De truc in dit gerecht is om de perfecte garing te bereiken. Hiervoor zul je het geheel moeten draaien in de pan. Dat is best even een trucje. Je kunt hiervoor een bord gebruiken. We leggen het uit in het recept. Maak je dit gerecht heel graag? Dan is een echte tortilla pan een aanrader.
Van klassieker naar eigen versie als borrel bites
Laat de traditionele Spanjaarden het maar niet horen, maar naast het klassieke recept kun je oneindig variëren. Ook in Spanje zijn er vele varianten in omloop. Denk daarbij aan het toevoegen van paprika, courgette, chorizo, paddenstoelen, olijven en/of kaas. In onderstaande variant laten we de aardappel weg maar voegen we volop verse groenten toe. Snijd het resultaat in blokjes en serveer ze als borrel bites. Dit is gegarandeerd een succes op je hapjes tafel.
In dit recept vertel ik je hoe je de tortilla draait met een bord. Gelukkige bezitters van een tortilla pan (zie foto) hoeven alleen de pan te draaien.
Ei op de borrelplank; daar maak je vrienden mee
Serveer bij je avondje borrelen met vrienden eens ei op de borrelplank. Als salade, wrap of gefrituurd er is voor iedereen wel iets lekkers.
Borrel bites
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 eieren
- 3 paprika’s (rood/geel/groen)
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels zwarte olijven
- 2 vleestomaten
- olijfolie
- zout & peper
- tijm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de borrel bites:
De paprika ontdoen van zaadlijsten en in lange fijne slierten snijden. De ui in halve ringen snijden. Knoflook heel fijn snijden. De tomaten ontpitten en in dobbelsteentjes snijden. De olijven in fijne reepjes snijden. In een hoge bakpan olijfolie verwarmen en alle groenten (behalve de tomaten) zachtjes laten stoven. Kruiden met peper, zout en tijm.
Zodra de groenten bijna gaar zijn voeg je ook de tomatenblokjes toe. Laat het geheel dan nog even garen.
Klop de eieren goed schuimig en verdeel deze gelijkmatig over de groenten. Laat ze heel langzaam stollen met een deksel op de pan. Draai de tortilla dan met behulp van een bord en laat de andere kant ook nog even garen. Laat de tortilla dan rustig afkoelen en snijd er borrel bites van. Je kunt natuurlijk zowel punten als vierkantjes snijden.
Tafel lekker !!
Heel graag zou ik willen weten of de tortillabites ook in de diepvries kan bewaren?
Jazeker Marijke, deze borrel bites kunnen prima in de diepvries.