Recepten om zelf te maken



Echte Huzarensalade zelf maken.

Echte Huzarensalade zelf maken.

Echte Huzarensalade zelf maken. De huzarensalade gaat al heel erg lang mee in de Nederlandse kookboeken. Het is een van de eerste salades die je op de koksopleiding leert maken. Maar ook in de tijd van de meisjesvakschool stond deze salade al op het lesprogramma.

Dat de huzarensalade al lang bestaat is niet zo vreemd. De salade stamt namelijk af van de Huzaren, zij waren van oorsprong Hongaarse ruiters waren. Deze ruiters konden tijdens de oorlog vaak niet koken waardoor ze al voorbereide producten meenamen. Dit voegden ze samen en zo ontstond de huzarensalade. Traditioneel bestaat de huzarensalade uit een vast aantal ingrediënten, namelijk: aardappel, rundvlees, appel, augurk en soms ui. Vroeger werd er ossentong gebruikt als rundvlees. Maar omdat dit lastig te krijgen is, kun je ook andere soorten rundvlees gebruiken.

Als je dit lijstje zo leest, dan zie je al dat de huzarensalade uit de winkel toch wel heel anders is. En eigenlijk geen huzarensalade mag heten dus. Daarom voor jullie dit heerlijke recept voor en echte huzarensalade.

Echte Huzarensalade zelf maken

Ingrediënten salade

  • 500 gr. aardappelen (geschild)
  • snufje zout
  • 2 appels
  • 100 gr. runder salami
  • 150 gr. augurk
  • 150 gr. mayonaise (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • Zout & peper
  • 2 eetl. gehakte peterselie

Voor zelfgemaakte mayonaise (Staafmixer nodig)

  • 2 verse eieren
  • 300 ml. zonnebloemolie
  • 3 eetl. citroensap
  • 0,5 eetl. mosterd
  • zout en witte peper.

Snij de geschilde aardappelen in stukjes van ong. 1,5 cm. Kook de aardappelstukjes gaar in een pan met gezouten water. Terwijl je aardappelen opstaan, kun je beginnen met het snijden van de andere ingrediënten.

Zet een grote kom klaar op je aanrecht. Schil de appels en snij hem in vieren (je krijgt dan parten). Haal het klokhuis eruit en snij de appelparten in blokjes. Ongeveer net zo groot als je aardappelblokjes. Doe de appel alvast in de grote schaal die je klaar hebt gezet. Snij dan de salami in blokjes. De salami mag je in kleine blokjes snijden, omdat de smaak van salami snel overheerst. Ook de salami kan je in de grote schaal bij de appel doen.

Snij de augurk ook in blokjes. Ongeveer hetzelfde formaat als de salami. Zo heb je 2 ingrediënten wat grotere stukjes en 2 ingrediënten wat kleiner. De augurk kun je vervolgens ook toevoegen aan de appel en salami.

Ondertussen zijn de aardappelen waarschijnlijk gaar. Dit kun je controleren door er met een vork even in te prikken. Gaat dit soepel, dan zijn ze klaar. En kun je ze afgieten en af laten koelen. Nu kun je beginnen met het maken van je eigen mayonaise als je hiervoor kiest. Wil je geen eigen mayonaise maken, dan kun natuurlijk ook kiezen voor een goede kwaliteit mayonaise uit de winkel.

De mayonaise maken:

Pak je staafmixer en een hele hoge beker (wordt er vaak bijgeleverd). Doe alle ingrediënten in de hoge beker. Zet de staafmixer op de bodem en zet hem aan. De ingrediënten vormen direct een dikke witte massa. Haal de staafmixer langzaam omhoog zodat alle olie langzaam meekomt. Als je boven bent, ga je nog een paar keer rustig op en neer. Als het goed is heb je nu een dikke romige mayonaise. Breng de mayonaise op smaak met zout en peper.

Voeg 150 ml. van de mayonaise toe aan de grote schaal met de ingrediënten voor de huzarensalade. En voeg vervolgens de afgekoelde aardappelstukkjes toe. Roer alles heel goed door elkaar heen en breng het op smaak met zout & peper.

Serveer de salade op een mooie schaal. Garneer dit af met een paar lepels mayonaise en de gehakte peterselie.

Tip: Heb je mayonaise over? Dit is 2 weken houdbaar in de koelkast in een afgesloten potje. Heerlijk voor bij de frites bijvoorbeeld.


Meer over vergelijkbare onderwerpen
eierenjaarwisselingkerstlunchmayonaiseRecept

Koken van het seizoen



Je las: Echte Huzarensalade zelf maken.

5 comments

Schrijf een reactie
  1. theo
    theo 30 april, 2015, 18:49

    wil dat ok doen. maar wil weten voor hoeveel mensen dit recept is.

    Reply this comment
    • Hanneke
      Hanneke 30 april, 2015, 19:05

      Beste Theo,
      Het recept is ongeveer voor 5 tot 6 personen. Veel plezier bij het maken!
      Groetjes, Hanneke

      Reply this comment
  2. lievejulia
    lievejulia 11 september, 2014, 23:26

    Ik maak het zelf altijd met rundvlees eerst bouillon van trekken en daarna afkoelen en gebruik het in de huzarensalade .

    Reply this comment
  3. miranda van der pol
    miranda van der pol 11 januari, 2014, 15:52

    Vandaag gemaakt en het was gemakkelijk te doen en hij smaakte heerlijk, we blijven ervan eten.
    Bedankt voor het recept

    Miranda

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*