Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Traditionele stoofschotel met Iers rundvlees

Met Iers rundvlees maak je een prachtige stoofschotel. Eenvoudig, vers en goed! STEM jij op onze stoofschotel in de Irish Beef blog challenge?

0 2.954

Traditionele stoofschotel met Iers rundvlees – Een stoofschotel brengt iedereen in verbeelding terug in zijn kinderjaren. Die goeie ouwe tijd waar we nog tijd hadden, of liever gezegd, tijd maakten voor slow cooking. Mama of oma die de hele dag thuis was en er werkelijk alles aan deed om ‘s avond een echte maaltijd op tafel te zetten. De stoofschotel behoorde tot de zondagse maaltijden en het vlees kwam van een zelf slachtende boer of een echte slager in de buurt. In de ochtenduren was ze al bezig met de voorbereidingen en op een petroleum stelletje stond zo’n gerechtje dan de hele dag te pruttelen. Het gevolg was dat je ‘s middags thuis kwam in de geur van stoofvlees en specerijen die het hele huis vulde. En die avond discussieerde er helemaal niemand over het eten. Gretig stapte iedereen aan tafel voor een heerlijke maaltijd.


Iers rundvlees

Mijn traditionele stoofgerecht is nog altijd de grootste favoriet. Natuurlijk zijn er moderne recepten en nieuwe ideeën genoeg, maar hier schuift iedereen maar wat graag aan voor deze traditie. Mijn keuze valt altijd op sucadelappen. Ze zijn wat robuuster dan de riblappen, maar beide varianten kun je prima gebruiken in deze stoofschotel. De kwaliteit van je vlees is uiteraard essentieel. In deze stoofschotel gebruikte ik Iers rundvlees van grasgevoerde koeien (lees hier meer). De Ierse koeien hebben een goed leven, worden op een duurzame manier gehouden en het vlees is zo mals dat het de stooftijd behoorlijk inkort.

 


Stem jij op dit recept van Boyke? Check de Irish Beef Bloggerschallenge


Traditionele stoofschotel met Iers rundvlees

 • 1 kilo Ierse sucadelappen
 • 1 1/2 tl grof zeezout
 • 1 tl versgemalen zwarte peper
 • 3 eetlepels bloem
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 70 gram tomatenpuree
 • 500 ml droge rode wijn
 • 1 liter kippenbouillon
 • 1 grote gele ui in parten
 • 2 a 3 laurierbladeren
 • 4 takjes tijm
 • 10 medium grote wortelen
 • 750 gram aardappeltjes gehalveerd (roseval of ander geschikte kleine aardappel voor oven/stoven)

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Bestrooi ondertussen het vlees aan beide zijden met zout en peper. Doe de bloem in een schaal en haal de stukken vlees eveneens aan beide zijden door de bloem. Verhit de olie in een ovenbestendige stoofpan en bak hierin het vlees aan beide zijden mooi bruin en haal het weer uit de pan.

Verhit de pan opnieuw en bak de tomatenpuree heel even om te ontzuren. Voeg de ui en 1/3 van de wortels erbij en laat heel kort even meebakken. Blus af met de wijn en de bouillon. Breng het geheel aan de kook met de laurierblaadjes en de tijm. Voeg het vlees toe, doe de deksel op de pan en zet dit in de voorverwarmde oven. Laat het geheel 2 uur stoven.

Haal tussentijds (na 1 uur) de pan uit de oven om heel voorzichtig even te roeren.

Na 2 uur stoven kan de pan uit de oven. Verwijder de laurierblaadjes en zoveel mogelijk van de meegestoofde groenten. Voeg dan de overige wortels en de aardappels toe. Doe de deksel er weer op en zet deze weer terug in de oven. Laat het geheel nog een uur stoven op 160 graden. Test door met een vork in de aardappels te prikken of de stoofschotel gaar is.

Serveer de stoofschotel.

TIP: Een lekkere stoofpot is altijd nog lekkerder een dag later.

Disclaimer: Dit artikel is ontstaan uit een betaalde samenwerking.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer