Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

In maar één uur een lekker, karnemelkse brood bakken.

3 4.289

Met dank aan Kookpot62 voor de tips en het delen van dit overheerlijke broodrecept. Ik heb wel wat kleine, persoonlijke aanpassingen aangebracht.  Dit brood wordt niet met gist of zuurdesem gebakken, maar met een ander rijsmiddel namelijk bakpoeder. Daarom hoeft dit deeg niet eerst te rijzen voordat het in de oven gebakken wordt. Dus kun je heel erg snel, in ca. één uur, genieten van dit heerlijke en knapperige brood. Probeer daar maar eens van af te blijven…

Benodigdheden:

  • 250 gr tarwevolkorenmeel
  • 250 gr tarwebloem
  • 16 gr. bakpoeder (is in mijn geval 1 zakje, maar let op, niet in alle merken zit hetzelfde gewicht)
  • 1 tl bakkerszout
  • 3 el lijnzaad (optioneel)
  • 400 ml karnemelk
  • 40 gr zachte boter
  • wat extra bloem voor op het werkblad
  • bakplaat bekleed met bakpapier

Werkwijze:

Verwarm eerst de oven voor op 220 graden.

Doe alle droge ingrediënten in en kom en roer dit goed door elkaar.

Meng de zachte boter door de karnemelk en doe dan het natte mengsel bij het droge en ‘kneed’ dit snel tot dat al het vocht goed is opgenomen. Kneed niet te lang, zoals bij gewoon brood, dat is helemaal niet nodig, goed gemengd is goed gemengd.

Bekleed de bakplaat met het bakpapier.

Strooi wat bloem op het werkblad en leg het deeg daarop. Doe ook een beetje bloem op het deeg en op je handen. Vorm dan snel een soort van bol van het deeg en leg het voorzichtig op de bakplaat. Snij nu, met een scherp mes, een kruis in de bovenkant van het brood.

Plaats de bakplaat in het midden van de oven en verlaag na ca. 5 min. de oventemperatuur naar 200 graden. Bak het brood in ca. 40 min. goudbruin en laat het afkoelen op een rooster. Je kunt het brood ook warm eten. Lekker met een beetje roomboter er op, kommetje soep erbij …..

Persoonlijke note: ik heb tijdens het bakken ook een oude ovenschaal gevuld met een klein beetje heet water onderin de oven geplaatst, zodat de korst later gevormd wordt en het brood beter kan rijzen zonder te scheuren. Of waterdamp bij dit type brood noodzakelijk is weet ik niet, ik heb het maar gewoon gedaan.

EET SMAKELIJK!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. Tonia zegt

    Net gemaakt! Heerlijk en inderdaad ruim onder de 60 min van begin tot eind.. ik vind dit brood lekkerder dan het geeone ierse sodabrood.. heb er een handjevol kummerzaadjes ingedaan en heb het bij een kikkererwten curry geserveerd. Geen kruimel over! Dank jullie wel

  2. Annemie zegt

    Hoi,

    Nu al 2 keer het brood gebakken en inderdaad binnen 1 uur een overheerlijk knapperig brood. Het is een blijvertje, bedankt!!

    1. Xandra (Lekker Tafelen) zegt

      Leuk Annemie, dat je het brood zo smakelijk vindt. Bak ze!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer