• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, maart 6, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Curry

Indiase Mughal curry met cashewnoten

door Redactie
in Curry, Recepten, Rijstgerechten
0
2
Indiase Mughal curry met cashewnoten

Indiase Mughal curry met cashewnoten – Het noorden van India werd lange tijd overheerst door de Mughals, (islamitische) koningen die van oorsprong uit Centraal-Azië kwamen en die het zogenaamde Mongolenrijk stichtten. Het recept, waar ik een losse interpretatie van geef, stamt van oorsprong uit de Mughal keuken. De keuken staat bekend om haar delicate geur en smaak. De kip wordt gemarineerd in yoghurt en kurkuma (geelwortel) en gekookt in licht gekruide kokosmelk. De saus wordt gebonden met gemalen cashewnoten. Strikt genomen, zou je rauwe (ongebrande) cashewnoten moeten gebruiken. Ik heb deze keer gebrande cashewnoten gebruikt omdat je die overal kunt kopen. Ongebrande noten vind je voornamelijk in natuurvoedingswinkels omdat het fenomeen ‘raw food’ (het eten van rauw voedsel) de laatste tijd steeds populairder aan het worden is. Maar als je een toko, Turkse of Marokkaanse winkel in de buurt hebt, kan je het daar ook proberen.

Onze Marlene heeft al verteld dat het loont om je eigen curry(pasta) te maken. Zie haar recept voor mulligatawny, een currysoep die zijn oorsprong vindt in de Tamil keuken. Ook ik duik de Indiase hoek in met mijn recept. Cashewnoten worden namelijk volop verbouwd in India. Een authentiek Indiaas gerecht bereiden, vraagt doorgaans meer tijd dan de snel-klaar keuken die in ons land zo populair is. Probeer eens te onthaasten in een weekend; laat de kip marineren, maak je eigen kruidenpasta en geniet van het smaakvolle resultaat.

De cashewboom schijnt door Portugese ontdekkingsreizigers geïntroduceerd te zijn in het Indiase landschap en de van oorsprong Braziliaanse bomen, gedijen er bijzonder goed. Cashewnoten bevatten, in tegenstelling tot andere vette noten, veel zetmeel, zo ongeveer 10% van hun gewicht. Daardoor worden ze in India gebruikt om sauzen en curries te binden. De noten worden in poedervorm, evenals de amandelen, ook gebruikt voor de bereiding van diverse Indiase zoetigheden en desserts.

 Indiase Mughal curry met cashewnoten 

  • Indiase Mughal curry met cashewnoten600-800 gram kippendijen
  • 125 gram dikke yoghurt (Bulgaars, Grieks of Turks)
  • ½ tl gemalen kurkuma (geelwortel)
  • 3-4 tenen knoflook, gepeld
  • 1 stuk gemberwortel (van 2,5 bij 2,5 cm)
  • 4 gedroogde chilipepers
  • 40 gram boter + 2 eetlepels olie
  • 2 grote uien, in ringen gesneden
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl garam masala
  • zout naar smaak
  • 200 ml kokosmelk
  • 75 gram (ongebrande) cashewnoten
  • 2 hardgekookte eieren in plakjes
  • paprikapoeder

Snijd de kippendijen in grove stukken. (2 à 3 stukken van 1 dij). Klop de  kurkuma door de yoghurt en schep de yoghurt vervolgens om met de stukken kippendij. Laat de kip tenminste 1 uur marineren (afgedekt in de koelkast).

Maak een smeuïge kruidenpasta van de gember, de chilipepers en de knoflook door er een heel klein beetje water aan toe te voegen en alles fijn te vijzelen of te malen.  Als je de boel in de blender fijnmaalt, hoef je de ingrediënten van te voren slechts in grove stukjes te snijden. Als je gaat vijzelen, neem dan de moeite om alles wel zo fijn mogelijk te snijden; dat vergemakkelijkt het vijzelen aanzienlijk.

Verhit de boter en de olie (arachideolie) in een pan met dikke bodem op half hoog vuur en fruit de uienringen zo’n 5 tot 8 minuten. Haal de pan van het vuur en schep de ui er met behulp van spatel uit en leg ze (tijdelijk) op een bord. Duw de uienringen tegen de zijkant van de pan, zodat er zoveel mogelijk vet in de pan achterblijft.

Zet de pan weer op het vuur en bak de karwijzaadjes en de garam masala een halve minuut. Voeg de fijngemalen (gevijzelde) pasta toe, direct gevolgd door de stukken kip, die je met een lepel of spatel uit de yoghurt marinade hebt gevist. Roer alles flink om en bak de kip in een paar minuten aan alle kanten aan tot de stukken rondom gekleurd zijn.

Doe de uienringen bij de kip en een beetje zout. (1 theelepel of meer, naar smaak.)  Voeg nu ook de in de kom achtergebleven yoghurt  en de kokosmelk toe. Zodra het mengsel begint te koken, zet je het vuur heel laag. Leg de deksel op de pan en stoof de kip zachtjes gaar in circa 20 minuten. Af en toe omroeren.

Maal de cashewnoten fijn in de blender en maak er met een deciliter water een papje van. Doe dit papje ongeveer 5 minuten voor het einde van de stooftijd bij de kip. Laat de deksel nu van de pan en schep het gerecht regelmatig om, zodat je een mooie dikke saus krijgt. Proef de saus en voeg eventueel nog extra zout toe.

Leg de kip op een schotel en garneer met plakjes ei en wat paprikapoeder. Lekker met rijst,  (roergebakken) spinazie, wilde spinazie of sperziebonen.

Tags: CurryFruit - NotenIndiaKokosmelkVlees - Kippendijen
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Macadamia koekrepen
Bakken

Macadamia koekrepen

Traag gegaarde kip met spekjes en champignons
Vleesgerechten

Traag gegaarde kip met spekjes en champignons

Gele curry met gehaktballetjes
Curry

Gele curry met gehaktballetjes

appelflappen met noten
Gebak

Appelflappen met noten | Verrassen bij de koffie

crispy chicken recept krokante kippendijen
Hapjes

Crispy Chicken; Krokant gebakken kippendijen

Reacties 2

  1. joke-inkoken says:
    7 jaar geleden

    Wat leuk om te lezen, Kim. Bedankt voor je enthousiaste reactie! En je hebt helemaal gelijk met de koriander; is een prima aanvulling.

    Beantwoorden
  2. Kim says:
    7 jaar geleden

    Wat een heerlijk gerecht! Heb t gemaakt voor eters en iedereen baalde dat t op was! Heb r zelf nog wel wat verse koriander aan toegevoegd!

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

gyros zelf maken 5665
Vleesgerechten

Gyros zelf maken doe je zo

Gyros zelf maken van schouderkarbonade. Hoe leuk is dat? Geef de Gyros lekker je eigen smaken mee. Natuurlijk helpen we...

Lees verder
tzatziki

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bloemkool curry

Bloemkool curry met champignons en lente-ui

Handige kooktips

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven....

Lees verder
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Ravioli maken benodigheden

Ravioli maken

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Connie op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Wim Steinbusch op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Iris op Nasi Goreng; authentiek recept
  • Linda op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Saskia op Koffiedik kijken met de DIY Mushroom farm kit
  • Johan Souman op Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen