Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Indiase Mughal curry met cashewnoten

2 1.728

Indiase Mughal curry met cashewnoten – Het noorden van India werd lange tijd overheerst door de Mughals, (islamitische) koningen die van oorsprong uit Centraal-Azië kwamen en die het zogenaamde Mongolenrijk stichtten. Het recept, waar ik een losse interpretatie van geef, stamt van oorsprong uit de Mughal keuken. De keuken staat bekend om haar delicate geur en smaak. De kip wordt gemarineerd in yoghurt en kurkuma (geelwortel) en gekookt in licht gekruide kokosmelk. De saus wordt gebonden met gemalen cashewnoten. Strikt genomen, zou je rauwe (ongebrande) cashewnoten moeten gebruiken. Ik heb deze keer gebrande cashewnoten gebruikt omdat je die overal kunt kopen. Ongebrande noten vind je voornamelijk in natuurvoedingswinkels omdat het fenomeen ‘raw food’ (het eten van rauw voedsel) de laatste tijd steeds populairder aan het worden is. Maar als je een toko, Turkse of Marokkaanse winkel in de buurt hebt, kan je het daar ook proberen.

Onze Marlene heeft al verteld dat het loont om je eigen curry(pasta) te maken. Zie haar recept voor mulligatawny, een currysoep die zijn oorsprong vindt in de Tamil keuken. Ook ik duik de Indiase hoek in met mijn recept. Cashewnoten worden namelijk volop verbouwd in India. Een authentiek Indiaas gerecht bereiden, vraagt doorgaans meer tijd dan de snel-klaar keuken die in ons land zo populair is. Probeer eens te onthaasten in een weekend; laat de kip marineren, maak je eigen kruidenpasta en geniet van het smaakvolle resultaat.

De cashewboom schijnt door Portugese ontdekkingsreizigers geïntroduceerd te zijn in het Indiase landschap en de van oorsprong Braziliaanse bomen, gedijen er bijzonder goed. Cashewnoten bevatten, in tegenstelling tot andere vette noten, veel zetmeel, zo ongeveer 10% van hun gewicht. Daardoor worden ze in India gebruikt om sauzen en curries te binden. De noten worden in poedervorm, evenals de amandelen, ook gebruikt voor de bereiding van diverse Indiase zoetigheden en desserts.

 Indiase Mughal curry met cashewnoten 

  • Indiase Mughal curry met cashewnoten600-800 gram kippendijen
  • 125 gram dikke yoghurt (Bulgaars, Grieks of Turks)
  • ½ tl gemalen kurkuma (geelwortel)
  • 3-4 tenen knoflook, gepeld
  • 1 stuk gemberwortel (van 2,5 bij 2,5 cm)
  • 4 gedroogde chilipepers
  • 40 gram boter + 2 eetlepels olie
  • 2 grote uien, in ringen gesneden
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl garam masala
  • zout naar smaak
  • 200 ml kokosmelk
  • 75 gram (ongebrande) cashewnoten
  • 2 hardgekookte eieren in plakjes
  • paprikapoeder

Snijd de kippendijen in grove stukken. (2 à 3 stukken van 1 dij). Klop de  kurkuma door de yoghurt en schep de yoghurt vervolgens om met de stukken kippendij. Laat de kip tenminste 1 uur marineren (afgedekt in de koelkast).

Maak een smeuïge kruidenpasta van de gember, de chilipepers en de knoflook door er een heel klein beetje water aan toe te voegen en alles fijn te vijzelen of te malen.  Als je de boel in de blender fijnmaalt, hoef je de ingrediënten van te voren slechts in grove stukjes te snijden. Als je gaat vijzelen, neem dan de moeite om alles wel zo fijn mogelijk te snijden; dat vergemakkelijkt het vijzelen aanzienlijk.

Verhit de boter en de olie (arachideolie) in een pan met dikke bodem op half hoog vuur en fruit de uienringen zo’n 5 tot 8 minuten. Haal de pan van het vuur en schep de ui er met behulp van spatel uit en leg ze (tijdelijk) op een bord. Duw de uienringen tegen de zijkant van de pan, zodat er zoveel mogelijk vet in de pan achterblijft.

Zet de pan weer op het vuur en bak de karwijzaadjes en de garam masala een halve minuut. Voeg de fijngemalen (gevijzelde) pasta toe, direct gevolgd door de stukken kip, die je met een lepel of spatel uit de yoghurt marinade hebt gevist. Roer alles flink om en bak de kip in een paar minuten aan alle kanten aan tot de stukken rondom gekleurd zijn.

Doe de uienringen bij de kip en een beetje zout. (1 theelepel of meer, naar smaak.)  Voeg nu ook de in de kom achtergebleven yoghurt  en de kokosmelk toe. Zodra het mengsel begint te koken, zet je het vuur heel laag. Leg de deksel op de pan en stoof de kip zachtjes gaar in circa 20 minuten. Af en toe omroeren.

Maal de cashewnoten fijn in de blender en maak er met een deciliter water een papje van. Doe dit papje ongeveer 5 minuten voor het einde van de stooftijd bij de kip. Laat de deksel nu van de pan en schep het gerecht regelmatig om, zodat je een mooie dikke saus krijgt. Proef de saus en voeg eventueel nog extra zout toe.

Leg de kip op een schotel en garneer met plakjes ei en wat paprikapoeder. Lekker met rijst,  (roergebakken) spinazie, wilde spinazie of sperziebonen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. joke-inkoken zegt

    Wat leuk om te lezen, Kim. Bedankt voor je enthousiaste reactie! En je hebt helemaal gelijk met de koriander; is een prima aanvulling.

  2. Kim zegt

    Wat een heerlijk gerecht! Heb t gemaakt voor eters en iedereen baalde dat t op was! Heb r zelf nog wel wat verse koriander aan toegevoegd!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer