Een voorgerecht dat bekend is in het Italiaanse Sicilië. Lekker pittig door de zoetzure saus en de selderij. Hiermee zet je snel een eenvoudig een culinair voorgerechtje op tafel bij een pastamaaltijd.
- 2 grote aubergines (ca 1 kilo)
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 8 stengels bleekselderij in halve maantjes van ca. 1 cm.
- 2 eetlepels kappertjes
- 15 groene olijven, ontpit en in schijfjes
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 25 gram pure chocolade, geraspt
- 4 eetlepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- zout en peper
- 2 hardgekookte eieren in plakjes
- wat blad van bleekselderij om te garneren
Snijd de aubergines in blokjes van 2 cm. en bestrooi ze royaal met 2 eetlepels zout. Laat ze 1 uur staan om het vocht er uit te laten trekken. Spoel dan het zout er af onder koud stromend water en laat de aubergines uitlekken op keukenpapier in een vergiet.
Verwarm bijna alle olie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes hierin tot ze goudbruin zijn. Laat ze weer uitlekken op keukenpapier in een vergiet en leg de blokjes op een grote schaal.
Voeg de ui en de knoflook toe aan de overgebleven olie en bak tot ze zacht worden. Voeg dan de bleekselderij toe en bak het een paar minuten mee, roer voortdurend, tot de selderij licht verkleurd is.
Doe alles in een kom en roer de slederij, kappertjes, olijven en pijnboompitten erdoor.
Verwarm een steelpannetje met de chocolade, azijn en suiker. Doe dit op een uiterst laag vuur tot de chocolade gesmolten is. Breng het geheel daarna aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Giet de saus over de salade en meng alles voorzichtig door elkaar. Dek de saladeschaal af en laat alles afkoelen. Zet daarna in de koelkast.
Serveer de salade met plakjes hardgekookt ei en garneer met het bleekselderijblad.