Italiaanse eiersalade in witlofbootjes – Deze Italiaanse eiersalade in witlofbootjes is een hapje dat makkelijk te maken is. Door de combinatie van balsamicoazijn, mosterd en verse basilicum krijgt de eiersalade een twist. De witlof voegt frisheid toe aan het geheel en het is een originele manier om de eiersalade te serveren. Een grote stronk past het beste bij dit recept, maar als je alleen kleine stronkjes witlof kan vinden is dat niet heel erg. Dan kun je meer bootjes per persoon serveren en een kleinere hoeveelheid van de Italiaanse eiersalade in een witlofblad doen.
Zorg dat je mooie verse witlof uitkiest voor dit recept. Verse witlof is onbeschadigd, heeft een witte kleur met een heldere groengele bovenkant. De stronk moet stevig aanvoelen en is niet donkerbruin aan de onderkant.
Recept Italiaanse eiersalade in witlofbootjes
- 6 eieren
- 1 grote stronk witlof
- 2 theelepels mosterd
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 1 el fijngehakte verse basilicum, bewaar een aantal blaadjes voor garnering
- gesnipperd sjalotje
- peper en zout naar smaak
Als eerste kook de eieren hard in 8 minuten, schrik deze en laat ze even afkoelen in koud water voordat je ze pelt. Was ondertussen de witlof, haal de buitenste bladeren eraf en snijd de onderkant eraf. Nu kun je de witlof blad voor blad afpellen. Meng in de kom de mosterd, mayonaise, azijn, sjalot en fijngehakte basilicum door elkaar. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Snijd de gepelde eieren in kleine stukjes. Om het snijden van de eieren wat gemakkelijker te maken, pak een eiersnijder en snijd het ei eerst horizontaal en daarna verticaal door. Meng de gesneden eieren door het mengsel met een lepel. Doe een eetlepel van de eiersalade in een witlofblad en garneer met een blaadje basilicum.
De eiersalade is ook lekker met brood of serveer de Italiaanse eiersalade in witlofbootjes als voorgerecht op een bedje van rucola met gesneden tomaat en extra virgine olijfolie als dressing.