Italiaanse pie, een stevig gevuld hartig brood – Zelf ben ik er nog niet uit of ik het nou een brood moet noemen of toch een hartige cake of taart. Het deeg dat ik gebruikt heb lijkt in ieder geval het meest op een pie-deeg gemaakt met reuzel wat een intense smaak geeft. Dus wat dat betreft heeft het het meest van een hartige taart. De vorm doet weer meer denken aan een cake. Aan de andere kant klinkt “Een brood gevuld met verschillende soorten kaas, eieren en vlees” eigenlijk ook gewoon heel goed.
In Italië, waar het idee van dit brood vandaan komt, noemt men dit overigens een pizza en wel een pizza rustica, welke vaak geserveerd wordt met Pasen. Hoe we hem uiteindelijk ook noemen, deze pie smaakt gewoon heerlijk en past perfect op de brunchtafel.
Italiaanse pie, een stevig gevuld hartig brood
Ik maak dit gevulde brood in een cakevorm van 24 cm.
Voor het deeg heb je nodig
- 550 gram bloem
- 5 eieren
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 45 gram reuzel (evt. boter)
Voor de vulling heb je nodig
- 600 gram gehakt
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 rood pepertje
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 el olijfolie
- 2 bollen mozzarella à 125 gram per stuk
- 5 hard gekookte eieren
- 50 gram geraspte Pecorino
- 2 eieren (rauw)
- 225 gram Emmentaler
- 12 plakjes salami
- 1 eidooier
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe de bloem met het zout en de peper in een grote kom. Klop de eieren los en laat de reuzel iets smelten. Roer de reuzel door de bloem en mix goed, voeg vervolgens de eieren toe en mix net zolang tot ze volledig zijn opgenomen. Voeg eventueel wat water toe als het deeg te droog is. Vorm tot een bol en pak deze bol in in huishoudfolie.
Snijd de ui, de knoflook en het pepertje zeer fijn. Snijd de mozzarella, de Emmentaler en de gekookte eieren in kleine blokjes.
Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak hierin de ui, de knoflook en het pepertje lichtjes aan, voeg het gehakt toe en bak het rul, strooi als laatste hier de tijm over.
Laat het gehaktmengsel iets afkoelen en meng het vervolgens, in een kom, met alle overige ingrediënten, behalve de salami en de eidooier.
Neem een cakevorm van 24 cm en vet deze lichtjes in. Neem 2/3 van het deeg en rol dit zover uit dat het in de vorm past en nog iets overhangt. Schep de vorm nu tot de helft vol met het gehakt en druk het flink aan. Leg hierover de plakjes salami en vul de vorm verder tot helemaal vol. Neem nu het overige deeg, rol dit uit en leg het als een deksel over de vulling. Sluit het geheel door de deksel en het overhangende deeg samen te knijpen. Maak met een scherp mes twee kruisjes in de “deksel” en strijk af met het eigeel.
Plaats in de oven en bak het brood af in ongeveer 1 1/2 uur.
Het brood is gaar als hij mooi bruin gekleurd is en als hij hol klinkt als je op de onderkant tikt.
Tip: Ik had wat vulling over en maakte hier bladerdeegpakketjes van. Neem een plakje bladerdeeg van ongeveer 10×10 en leg in het midden de vulling. Laat de randen vrij en bestrijk die met eigeel. Leg een tweede plakje erover heen en druk de randen aan met de punten van een vork en strijk af met eigeel. Bak in de oven voor 25 minuten op 200 graden.
Tafel lekker !!