Een echte klassieker voor de herfst/winterkeuken. Als het aan mij ligt eet ik dit wekelijks met rode kool of verse spruitjes.
- 400-600 gram riblappen of sucadelappen
- 1-2 uien
- 2 goudrenetten
- 3 eetlepel zilveruitjes
- 2 ½ dl rode wijn
- 1 eetlepel bloem
- peper
- zout of bouillonblokje
- 1 eetlepel koekkruiden
- 2-3 laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
- 7 jeneverbessen
- 1 kg aardappels
- 2 ½ dl melk
- nootmuskaat
- klont boter
- paneermeel
Snijd het vlees in dobbelstenen.
Pel en snipper de uien.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes.
Kneus de jeneverbessen of snijd ze met de punt van een mesje voorzichtig in.
Verwarm de wijn even bv. in de magnetron.
Bak het vlees in de hete boter rondom bruin.
Voeg dan de ui toe en laat die ook even kleuren.
Strooi er dan de bloem over en roer het geheel goed door.
Voeg nu de stukjes appel, zilveruitjes, peper, zout of bouillonblokje, koekkruiden, laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe.
Roer het goed door en giet de warme wijn erover.
Laat nu met de deksel op de pan op zeer laag vuur 2 ½ tot 3 uur stoven.
Schil ondertussen de aardappels en kook ze gaar. Giet ze af.
Verwarm de melk even bv. in de magnetron.
Stamp de aardappels met een pureestamper en roer er de warme melk en een klonte boter door. Breng de puree op smaak met nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 220 º.
Als het vlees gaar is verwijder dan de kruidnagels en de laurierblaadjes.
Doe nu het vlees en het stoofvocht over in een ovenschaal en bedek het met een laag aardappelpuree. Strooi er wat paneermeel overheen en leg er wat klontjes boter op.
Bak het gerecht in ca. 15-20 minuten mooi goudbruin.
oh wat was t leuk om dit samen te maken en wat een feest om t te eten. We hebben t recept precies gevolgd. Ons vlees was van een Belgische Blauwe stier. We hebben er rode kool uit eigen tuin bij gegeten en de combinatie was heerlijk. Dit recept komt in ons vaste repertoir.
Wat leuk om te horen Mique, van de Belgische blauwe heb je ook wel echt vlees gehad. Fijn dat we onderdeel uit kunnen maken van je vaste repertoir!