Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Jam maken is langer genieten van vers zomerfruit

Zelf jam maken is de manier om langer te genieten van vers zomerfruit. Varieer onbeperkt met fruit soorten en gebruik op brood, taarten en in desserts.

5 908

Jam maken is langer genieten van vers zomerfruit – Niets gaat boven vers gemaakte jam uit eigen keuken. Als je het zomerfruit voor een leuk prijsje op de kop kunt tikken is jam de manier om er langer van te kunnen genieten. En ja, jam is zoet. Dat kunnen en willen we niet veranderen. Toch zijn er wel manieren om het minder zoet te maken, maar let op: de geleisuiker is niet alleen zoet maar versterkt ook de smaak van je fruit en de houdbaarheid. Hier een basisrecept voor je eigen jam.


Jam maken; het basisrecept

 

  • 1 kg schoongemaakt fruit
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 kg geleisuiker

Snijd het schoongemaakte fruit in kleine stukjes of pureer het in de keukenmachine of met een staafmixer. Doe het fruit in een grote hoge pan en roer het citroensap en de geleisuiker erdoor. Breng deze massa op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de massa over het hele oppervlak flink borrelend kookt en door roeren niet meer van de kook raakt. Laat de massa nu 4 minuten flink koken, roer regelmatig. Draai het vuur uit en laat de massa tot rust koken. Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf. Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soep opscheplepel tot aan de rand met de hete jam. Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze op hun kop. Door de hitte van de jam wordt en de deksel ontsmet en de overtollige lucht wordt uit de pot geduwd. Dit komt de houdbaarheid ten goede. Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen. Maak de potten aan de buitenkant schoon en plak er een etiket met de naam en de bereidingsdatum op. Bewaar de potten op een koele, droge plaats; aangebroken potten in de koelkast.

Jam kun je maar liefst een jaar bewaren. Zorg dan wel dat je het product in goed schone potten doet. Was ze goed af in heet water met soda, spoel ze af met schoon water en zet ze tot gebruik omgekeerd op een schone theedoek.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
  1. patricia de ruijter zegt

    ik ben ook gek op zelf jam maken.
    dus met vers fruit en geleisuiker. maar ik lees hier boven dat je er een eetlepel citroensap bij doet. waarvoor is dit?

    is alweer een tijdje dat ik verschillende soorten jam gemaakt heb.
    dus aardbeien jam
    peren jam
    bananen jam
    rode besjes jam en nog enkele anderen.

    maar nu het weer mooi weer word ga ik binnen kort weer zelf jam maken.

    vind het alleen jammer dat ons tuintje met plaats er klein is om zelf fruit te kweken. of kan dat wel? want het lijkt me geweldig om jam uit eigen tuin te maken.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Citroensap voegen wij toe voor smaak en kleur. Limoensap kan ook!
      We weten niet hoe groot je tuintje is Patricia, maar aardbeien kunnen al snel. Het blijft alleen lastig om voldoende te oogsten uit een kleine tuin. Wacht daarom tot het seizoen in volle gang is zodat je lekker voordelig fruit kan kopen 😉

  2. Aranka zegt

    Hmm heerlijk, Zelfgemaakte jam is zoveel lekkerder dan de jam uit de winkel. Ik ga komende maand ook weer eens aan de slag ermee.

    Zit lekkere recepten bij! Zelf maakte ik vorig jaar aardbeien/gember, aardbei/kruisbes, frambozen/nectarine…

  3. K.M.Niezink-Quist zegt

    Leuk al die recepten van jams. Zijn er bij u ook recepten beschikbaar voor chutney’s en zoetzuren van courgettes, komkommers enz.?
    In ieder geval ga ik zeker een aantal jams maken!
    m.vr.gr.

    1. Lekker Tafelen (Tijmen) zegt

      Kijk maar eens naar de volgende mooie recepturen:

      • Courgette op olie
      • Ingelegde citroenen
      • Haring in dille

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer