Japanse kipspiesjes; Lekker met minder vet

0

Japanse kipspiesjes – Vet is in vlees een belangrijke smaakdrager. Toch is het niet nodig om een vleesgerecht zeer smakelijk te krijgen. Het geheim zit ‘m in de smaak die de Japanners ‘umami’ noemen. De vijfde smaak na zout, zoet, bitter en zuur. De beste Nederlandse vertaling is ‘hartig’, hoewel dat de lading niet helemaal dekt. Umami is, behalve een eigen smaak, ook een smaakversterker. Natuurlijke bronnen van umami zijn bijvoorbeeld blauwe kaas, gefermenteerde visproducten zoals ingemaakte ansjovis, vissaus en trassi, sojasaus en ketjap, pata negra, marmite en parmezaanse kaas. In dit recept krijg je dus alle smaak, zonder het vet!

Artificieel

Daarnaast bestaat er de kunstmatige variant: E621 oftewel monosodium glutamaat, in de oosterse keuken ook wel bekend als ve-tsin. Een zeer omstreden goedje, omdat het allerlei gezondheidsschade zou toebrengen aan het centrale zenuwstelsel. Al is er maar een fractie waar van wat er over beweerd wordt, dan zou ik er nog mee uitkijken. En dat is best lastig als je je etiketten leest. Het zit namelijk is veel hartige producten. Maar gelukkig kun je alles zelf maken en dan weet tenminste wat er in je eten zit!

Japanse kipspiesjes

 

Voor de spiesjes

  • 300 gram kipgehakt
  • 1 ei
  • 2 cm gemberwortel (geschild en fijngeraspt)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 2 shiitakes (fijngehakt)
  • 6 el (Japans) paneermeel

Voor de saus

  • 6 el mirin (Japanse rijstwijn) of medium sherry
  • 6 el Japanse sojasaus
  • sap van 1 limoen
  • 3 el gembersiroop
  • 1 el maïzena opgelost in een beetje koud water

En nog

  • Bamboe spiesjes (of eventueel gewone satéprikkers)
  • 2 el sesamzaadjes
  • Grillpan of contactgrill

Meng de ingrediënten voor het gehaktmengsel (kipgehakt, ei, gember, knoflook, gehakte shiitakes en paneermeel) en zet een half uur in de koelkast.

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Schenk ze op een schaaltje en laat ze afkoelen.

Meng in een klein pannetje de ingrediënten voor saus (mirin, sojasaus, limoensap en gembersiroop). Breng aan de kook en laat even goed door pruttelen. Meng dan de aangemaakte maïzena erdoor en laat nog twee tot drie minuten koken.

Haal het gehaktmengsel uit de koelkast en kneed rolletjes om de spiesjes. Van deze hoeveelheid kun je acht mooie spiesjes maken.

Grill de spiesjes 5 minuten aan weerszijden (of in een keer 5 minuten als je een contactgrill gebruikt en dus aan twee kanten warmte toevoegt. Keer in beide gevallen halverwege.

Warm de saus ondertussen op.

Serveer de spiesjes direct en overgiet ze met de saus en de geroosterde sesamzaadjes.

Tip: Lekker met witte rijst en peultjes voor een zeer verantwoorde en smakelijke maaltijd!

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in Meer van deze auteur

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.