Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Japanse kipstukjes met panko

Deze Japanse kipstukjes paneer je zelf en met een fijne specerijen-melange als smaakmaker, breng je ze helemaal tot leven. Heerlijk met de frisse komkommersalade die je in een handomdraai op tafel zet. Lekker als tapas, lunch of ‘s avonds op de bank of maak er een maaltijd van met dit bamigerecht.

0 1.691

Japanse kipstukjes met panko – De Japanse keuken groeit in zijn populariteit en ik denk dat deels komt omdat de verkrijgbaarheid van de smaakmakers steeds beter wordt. Deze, voor mij intrigerende, keuken is niet alleen bekend van sushi en sashimi maar kent ook veel gerechten die door hun eenvoud of versheid eruit springen. En vers is waarschijnlijk het kernwoord wat de hele Japanse keuken het beste omschrijft. Doordat ze producten zo vers mogelijk gebruiken, behoeven ze ook maar korte bereidingstijden. Japanners houden vooral van een bite in hun eten. Maar ook vakmanschap en detail zijn van groot belang, op een manier zoals wij dat bijna niet kennen.

Japanse smaakmakers

Naast de bekende smaakmakers zoals sojasaus, rijstazijn en ingelegde gember is er tegenwoordig ook een specerijenmelange. Japanse Shichimi Togarashi is zo’n specerijenmelange van Euroma gemaakt volgens Japans recept. Heerlijk in soep en noodlegerechten maar ook heel smakelijk met vlees. Wij gebruikten deze specerijenmelange in combinatie met malse kip in een krokant panko jasje. Panko is een japans broodkruim die een stuk grover is dan ons paneermeel maar daardoor krokanter wordt. Mocht je ingrediënten zoals panko niet in de supermarkt kunnen vinden, probeer het dan eens bij de toko of bestel het online. Om de pittigheid wat op te vangen maken we er een simpele komkommersalade bij.


Japanse kipstukjes met panko

Hapje of bijgerecht voor 4 personen

De Japanse naam shichimi togarashi laat zich vertalen in zeven-smaken chilipeper. Shichi is het woord voor zeven, mi betekent smaak en togarashi is het Japanse woord voor rode peper. Deze pittige, warme melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals szechuanpeper en nigellazaad.


Japanse kipstukjes
  • 250 gram Kipfilet
  • 60 milliliter Soyasaus
  • 2 theelepels Sesamolie
  • 3 eetlepels Shichimi Togarashi van Euroma
  • 100 gram Bloem
  • 3 Eieren
  • 80 gram Panko
  • Olie om te frituren of frituurpan

Simpele Japanse komkommersalade

  • 2 eetlepels Suiker
  • 2 eetlepels Rijstazijn
  • 1 eetlepel Soya
  • 1 theelepel Chilivlokken
  • 1 hele Komkommer

Snij de kipfilet en stukjes van ongeveer 3 á 4 centimeter. Doe de soyasaus en sesamolie in een kom en marineer hierin de stukjes kipfilet voor ongeveer een uur.

In die tijd kun je de frituur voorverwarmen op 170 graden Celsius. En gaan we de komkommersalade maken. Snij de komkommer in grove stukjes die je nog wel makkelijk kunt opeten. Doe de suiker, rijstazijn, soya en chilivlokken in een kom en roer dit goed door elkaar. Doe de komkommer erbij en zet dit opzij zodat de smaken goed in de komkommer kunnen trekken.

Zet 3 diepe borden klaar en doe de bloem met 2 eetlepels Shichimi Togarashi in één bord en roer dit goed door elkaar, kluts de eieren in een ander bord en in het laatste bord doe je de panko. De laatste eetlepel specerijen gebruik je om de gefrituurde kipstukjes extra op smaak te brengen. Paneer de kipstukjes door ze eerst door de bloem te halen, daarna door het ei en als laatste door de panko. Frituur de kipstukjes tot ze goudbruin zijn. Ik snij altijd eentje open om te kijken of ze gaar zijn. Anders doe ik ze nog weer even terug in de frituur tot ze gaar zijn. Het duurt ongeveer 6 á 8 minuten. Afhankelijk van de grote van je kipstukjes. Serveer deze krokante Japanse kipstukjes met de komkommersalade. Lekker als tapas, lunch of ‘s avonds op de bank of maak er een maaltijd van met dit bamigerecht.

Tip: Liever een sausje bij je nuggets? Ze zijn ook lekker met barbecuesaus!

Tafel Lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer