• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Japanse sesamdressing – Lekker bij groenten, vis en vlees

door Redactie
in Recepten, Saus
0
3
Japanse sesamdressing

Japanse sesamdressing – Lekker bij groenten, vis en vlees – Enkele jaren geleden ontdekte ik in mijn (luxe) supermarkt een flesje Japanse sesamdressing. Wat een supersensatie was dat! Het maakte alle ‘saaie’ gestoomde of gekookte groenten in één keer spannend. Ik moest me inhouden om het niet overal over te doen.

Omdat ik nogal nieuwsgierig ben ingesteld, ging ik al gauw proberen het zelf te maken. Maar veel verder dan sesamzaadjes, sojasaus en sesamolie als ingrediënten, samen met iets zoetigs (suiker? honing? gembernat?) kwam ik niet. Dus ging ik op zoek naar een recept hiervoor. Ik vond er een aantal. De meesten stelden voor om pindakaas of sesampasta als basis te gebruiken, dashi en andere ‘ingewikkelde’ Japanse ingrediënten. Ik maakte het na, maar nee, het leek toch echt niet op mijn superflesje.

Tot ik stuitte op een filmpje op you tube van een Japanse die in goed bedoeld Engels haar geheimen prijs gaf. Ik was verbluft hoe eenvoudig het eigenlijk was! Bovendien zijn de ingrediënten gewoon in de supermarkt te koop. Eigenwijs als ik ben, heb ik het recept toch nog een beetje aangepast, maar het resultaat mag er zijn! Lekker dus over groenten, maar ook over gegrilde vis of een stukje vlees. Konichi wa!

Japanse sesamdressing

Voor ongeveer 4 personen:

  • 3 el. sesamzaadjes
  • 1 flinke el. mayonaise
  • 1 el. (rijst)azijn
  • 1 el. Japanse sojasaus
  • 1 el. sesamolie
  • 1 el. gembernat/gembersiroop

Doe de sesamzaadjes in een koekenpan met anti-aanbaklaag en rooster ze op een matig vuurtje. Dit duurt ongeveer 3 à 4 minuten. Roer regelmatig even om en blijf erbij. Als het vuur te hoog staat, gaan ze springen, kijk daar dus voor uit.

Doe de geroosterde sesamzaadjes in een vijzel (houd er eventueel nog een paar achter voor de decoratie) en stamp ze een beetje fijn. Het kan ook in de foodprocessor als je geen vijzel hebt, maar kijk uit dat je er dan geen sesampasta van maakt.

Doe alle ingrediënten bij elkaar, roer door, proef en oordeel zelf. Misschien wil je nog iets meer zuur, iets meer zoet of iets meer zout. Voeg dan nog wat azijn (zuur), of gembernat (zoet) of sojasaus (zout) toe.

Puristen maken hun eigen mayonaise, maar let er dan op dat je de saus wel dezelfde dag nog op eet.

Tags: sojasaus
DeelPin66Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven
Ovenschotel

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

Gefrituurde uienringen
Hapjes

Gefrituurde uienringen

groene salade met ananasdressing
Salade

Groene salade met ananasdressing

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Gegratineerde paddenstoelen
Bijgerecht

Gegratineerde paddenstoelen

Reacties 3

  1. Anne says:
    1 jaar geleden

    Hoelang is deze houdbaar in de koelkast?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Best wel even Anne. Houd twee weken aan dan zit je goed.

      Beantwoorden
  2. Yvonne says:
    8 jaar geleden

    Vanavond gemaakt, bij gebrek aan blanke sesamzaadjes de zwarte gebruikt.
    Ziet er daardoor beetje vreemd uit, maar smaakt desalniettemin uitermate smakelijk.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen