Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Japanse sesamdressing – Lekker bij groenten, vis en vlees

Serveer deze Japanse sesamdressing bij gekookte- of gestoomde groenten, gegrilde vis of een stukje vlees. Hier kan geen flesje dressing tegenop.

Japanse sesamdressing – Lekker bij groenten, vis en vlees – Enkele jaren geleden ontdekte ik in mijn (luxe) supermarkt een flesje Japanse sesamdressing. Wat een supersensatie was dat! Het maakte alle ‘saaie’ gestoomde of gekookte groenten in één keer spannend. Ik moest me inhouden om het niet overal over te doen.

Omdat ik nogal nieuwsgierig ben ingesteld, ging ik al gauw proberen het zelf te maken. Maar veel verder dan sesamzaadjes, sojasaus en sesamolie als ingrediënten, samen met iets zoetigs (suiker? honing? gembernat?) kwam ik niet. Dus ging ik op zoek naar een recept hiervoor. Ik vond er een aantal. De meesten stelden voor om pindakaas of sesampasta als basis te gebruiken, dashi en andere ‘ingewikkelde’ Japanse ingrediënten. Ik maakte het na, maar nee, het leek toch echt niet op mijn superflesje.

Tot ik stuitte op een filmpje op you tube van een Japanse die in goed bedoeld Engels haar geheimen prijs gaf. Ik was verbluft hoe eenvoudig het eigenlijk was! Bovendien zijn de ingrediënten gewoon in de supermarkt te koop. Eigenwijs als ik ben, heb ik het recept toch nog een beetje aangepast, maar het resultaat mag er zijn! Lekker dus over groenten, maar ook over gegrilde vis of een stukje vlees. Konichi wa!

Japanse sesamdressing

Voor ongeveer 4 personen:

 • 3 el. sesamzaadjes
 • 1 flinke el. mayonaise
 • 1 el. (rijst)azijn
 • 1 el. Japanse sojasaus
 • 1 el. sesamolie
 • 1 el. gembernat/gembersiroop

Doe de sesamzaadjes in een koekenpan met anti-aanbaklaag en rooster ze op een matig vuurtje. Dit duurt ongeveer 3 à 4 minuten. Roer regelmatig even om en blijf erbij. Als het vuur te hoog staat, gaan ze springen, kijk daar dus voor uit.

Doe de geroosterde sesamzaadjes in een vijzel (houd er eventueel nog een paar achter voor de decoratie) en stamp ze een beetje fijn. Het kan ook in de foodprocessor als je geen vijzel hebt, maar kijk uit dat je er dan geen sesampasta van maakt.

Doe alle ingrediënten bij elkaar, roer door, proef en oordeel zelf. Misschien wil je nog iets meer zuur, iets meer zoet of iets meer zout. Voeg dan nog wat azijn (zuur), of gembernat (zoet) of sojasaus (zout) toe.

Puristen maken hun eigen mayonaise, maar let er dan op dat je de saus wel dezelfde dag nog op eet.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. Yvonne zegt

  Vanavond gemaakt, bij gebrek aan blanke sesamzaadjes de zwarte gebruikt.
  Ziet er daardoor beetje vreemd uit, maar smaakt desalniettemin uitermate smakelijk.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.