Kaastoastjes – Warme en knapperige kaastoastjes uit de oven zijn een heerlijke snack. Eenvoudig gemaakt van oud brood, boter en kaas. Om zo te eten, om als voorgerechtje te serveren, als bijgerecht bij bijvoorbeeld een kopje soep, of als borrelhapje, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je maakt ze snel en makkelijk zelf en ze zijn altijd een succes! In basis zijn ze heel eenvoudig, maar het leuke aan kaastoastjes is dat er eigenlijk heel veel mogelijkheden zijn om mee te variëren. We geven je een basisrecept, waarmee je alle kanten uit kunt om de gegrilde toastjes aan je eigen smaak aan te passen.
Kaastoastjes – een heleboel tips
Zoals we al zeiden, je kunt de kaastoastjes heel makkelijk aanpassen aan je eigen smaak. We geven je een aantal tips en mogelijkheden.
Gebruik in plaats van witbrood, eens bruinbrood of kies een broodsoort met pitten en zaden.
Ook de kaas kun je aanpassen. We hebben oude kaas gebruikt voor de kaastoastjes in het recept, maar je kunt ook prima belegen of jonge kaas gebruiken. Of neem eens een kaassoort waar een smaakje aan toegevoegd is. Denk aan komijnekaas, of een soort waar aan een of meerdere kruiden of pepers aan toegevoegd zijn.
Gebruik in plaats van het botersmeersel uit het recept eens een zelf gemaakte kruidenboter, tomatenboter, of boter met een ander smaakje. Of kies een speciale soort mosterd.
Je kunt ook het formaat aanpassen. Maak eens wat grotere kaastoastjes, of geef ze in plaats van een ronde, een andere vorm. Hiervoor kun je heel goed koekjesstekers gebruiken.
Uiteraard doen we niet aan voedselverspilling. Je gaat restjes en korstjes brood overhouden. Die gooi je natuurlijk niet weg. Gebruik de restjes eens om zelf croutons van te maken. Heerlijk in de soep of over een salade.
Je kunt de kaastoastjes natuurlijk koud serveren, maar nog een beetje warm zijn ze toch wel het lekkerst.
Kaastoastjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 sneetjes oud wit brood
- 40 gram boter
- 2 eetlepels geraspte sjalot
- 2 theelepels mosterd naar keuze
- 200 gram vers geraspte oude kaas
- 32 stukjes rode paprika om te garneren
- een paar takjes gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaastoastjes:
Verwarm de oven op de grillstand voor op 200 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een kom de boter met de mosterd en de geraspte sjalot.
Steek met een borrelglas uit elke snee brood 4 rondjes. Verdeel ze over de bakplaat.
Besmeer elk rondje met wat van het botermengsel.
Bestrooi elk rondje met een flinke laag van de geraspte kaas, en garneer met een stukje paprika. Bestrooi met wat gehakte peterselie.
Plaats de bakplaat een paar minuten onder de grill tot de kaastoastjes langzaam goudbruin beginnen te kleuren.
Serveer de toastjes warm. Lekker bij een kop soep, als borrelhap, of gewoon als snack.
Tafel lekker !!