In Suriname kennen ze de zoute vis, wij maken vis op olie. Deze kabeljauw is een paar weken houdbaar en ideaal in de koelkast.
- 400 gram kabeljauwfilet
- 1 liter olijfolie (extra vierge)
- 1 eetlepel grof zeezout
- 2 teentjes knoflook
- 4 blaadje laurier
- peper van de molen
Leg de kabeljauwfilet in een pan met dikke bodem. Giet de olijfolie er royaal over. Doe de kruiden erbij. Konfijt de vis gedurende 1 uur op laag vuur. Zorg ervoor dat de olie onder het kookpunt blijft. Schep de vis uit de olie in een zeef. Laat enkele minuten uitlekken zodat het kookvocht van de vis druipt.
Giet voorzichtig de olie uit de pan. Laat het laatste in de pan zodat het kookvocht van de vis niet meekomt. Het is het kookvocht van de vis dat ervoor zorgt dat de vis vroegtijdig bederft. Schep de vis in potjes en overgiet met de olie. Zorg ervoor dat de vis mooi onderstaat. Sluit en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast. De kabeljauw kan zo enkele weken bewaard worden.