Niets is er lekkerder en malser dan een kalfsoester. Het is niet het goedkoopste vlees maar bij speciale gelegenheden mag het wel eens een keertje. Culinaire fijnproevers onder ons krijgen er ook een hoop ‘genot’ voor terug op het bord. Een heerlijk recept, zelf bedacht, in een lekkere paddenstoelensaus met gebakken uitjes, spek, rode wijn en een scheutje cognac. Door de slagroom ook lekker romig. Dit is een smaakexplosie waar je intens van geniet en snel te maken.
- 2 kalfsoesters van 125 gram p.s.
- 1 bakje paddenstoelen melange (4 soorten)
- 2 uien (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- Bakje gerookte spekblokjes
- 450 gr verse baby krieltjes
- Zeezout
- Zwarte peper
- 1 el verse peterselie
- 1 el verse bieslook
- 1 t rozemarijn
- 1 t tijm
- 1 t paprikapoeder
- 1 t knoflookpoeder
- Roomboter
- Olijfolie
- Flinke scheut goede stevige rode wijn
- Scheutje cognac
- 100 ml slagroom
Haal de kalfsoesters uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen want dat is belangrijk. Open de verpakking en smeer ze in met een weinig zout en peper. Laat even intrekken. Snipper de uien, pers de knoflook, snipper wat bieslook en peterselie. Was of boen de padenstoelen uit de paddenstoelen melange en snij in stukken. Neem een koekenpan, doe er een klontje roomboter in en wat olijfolie, fruit de ui, de knoflook en voeg de spekblokjes toe. Voeg de paddenstoelen toe en roerbak. Voeg wat zout en peper toe naar smaak, een scheut rode wijn, een klein scheutje cognac en de slagroom. Laat dan inkoken totdat er een smakelijk, romig, mengsel ontstaat. Voeg op het eind wat verse peterselie en bieslook toe.
Neem nog een koekenpan, doe er een flinke scheut olijfolie in en voeg de baby krieltjes toe. Bak ze al roerend mooi goudbruin. Bestrooi ze dan met zeezout, wat knoflookpoeder, tijm, rozemarijn en wat paprikapoeder. Zo worden de krieltjes erg lekker.
Neem nog een kleinere pan, doe er een flinke klont gezouten roomboter in en laat smelten (niet verbranden!). Bak nu om en om de kalfsoesters in 2 minuten (niet meer!) bruin. Voeg op het laatst een klein scheutje cognac toe uit de fles en flambeer. Hierdoor krijgen ze een verrukkelijke smaak. Leg ze op een mooi bord, doe de saus erbij, leg de krieltjes er naast en wat haricot verts met een plakje ontbijtspek omwikkeld. Eet smakelijk en geniet er van!