Kalfsoester met cognac-paddenstoelensaus – Kalfsoester is niet het goedkoopste vlees maar wel heel mals en lekker. Echt typisch iets voor speciale gelegenheden of omdat je gewoon een keer wat luxer wilt eten. Daarom hebben we dit keer een recept voor je met dit culinaire stukje vlees.
Kalfsoester, de basis
De kalfsoester komt van de haas in het kalf. En is eigenlijk de equivalent van de biefstuk. Alleen is de kalfsoester over het algemeen zachter van smaak. De kleur van het vlees is ook vele malen lichter dan dat van het rund. Zelfs diegenen die niet zo van biefstuk houden vinden kalfsoester vaak een goed alternatief. Het vlees bevat weinig vet en is dus mager. Daarom dat het vlees ook maar een korte bereiding nodig heeft anders word het heel taai. De beste bereiding van kalfsoester is het kort aanbakken tot het rosé van binnen is en dan laten rusten zodat het vlees zich weer ontspant.
Delicate smaak
Kalfsoester hebben een delicate zachte smaak. Maar wel een hele eigen smaak. Dit recept laat de kalfsoester tot zijn recht komen. De combinatie van de cognac en verschillende soorten paddenstoelen geven het recept een gevoel van decadentie. De room bindt vervolgens alle smaken samen. Bij dit gerecht heb ik gekruide aardappeltjes geserveerd.
Kalfsoester met cognac-paddenstoelensaus
Wat heb je nodig:
- 4 kalfsoesters
- 50 ml. cognac
- zeezout
- vers gemalen peper
- boter
- olie (olijf of zonnebloem)
- 2 el. verse peterselie of 2 el. verse bieslook (garnering)
Voor de saus:
- 500 gram gemengde paddenstoelen
- 3 uien (fijn gesnipperd)
- 4 teentjes knoflook (geperst)
- roomboter
- 70 ml. soepele rode wijn
- 100 ml room
- boter
Voor de aardappels:
- 750 gr. kleine krieltjes
- 1.5 tl. rozemarijn (fijn gehakt)
- 1.5 tl. tijm
- 1.5 tl. paprikapoeder
- 1.5 tl. Knoflookpoeder
- boter
- zeezout
Als voorbereiding haal je een uur voor je begint de kalfsoesters uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Snipper de uien en pers de knoflook. Hak de peterselie en snij de bieslook fijn. Snij alle paddenstoelen in de gewenste stukjes.
We beginnen met de krieltjes want deze hebben de meeste tijd nodig. Zet een hapjes- of koekenpan op het vuur en doe daarin een flinke scheut olie en een flinke klont boter. Als de boter gesmolten is doe je de krieltjes erbij met een snuf peper, zout, de rozemarijn, tijm, paprikapoeder en knoflookpoeder. Bak dit zachtjes en schud het af en toe om zodat ze mooi goudbruin worden.
De volgende stap is het maken van de saus. Zet een hapjespan op het vuur en doe hier een klont boter in met een flinke scheut olie. Fruit hierin de ui met de knoflook op middelmatig vuur. Als de ui glazig is bak je de paddenstoelen mee. Blus het geheel af met de rode wijn en de room. Zet de saus opzij op een zacht vuur. Voeg de peterselie en bieslook toe.
Bestrooi de kalfsoesters met zout en peper. Neem een koekenpan die groot genoeg is voor 4 kalfsoesters. Doe hier een flinke klont roomboter in en een scheutje olie. Laat de boter niet verbranden. Bak de kalfsoester 2 minuten aan op één zijde. En vervolgens 2 minuten op de andere zijde. Je kalfsoesters zijn dan mooi rozé. Voeg de cognac toe en flambeer het vlees. Dit doe je door met een gasaansteker of lucifer de cognac aan te steken. Het belangrijkste is om niet te schrikken, het vuur gaat vanzelf uit. Pak ze vervolgens in zilverfolie en laat ze minimaal 5 minuten rusten op je aanrecht. [/double_paragraph] [/row]
Tijd om het samen te brengen. Je kunt ervoor kiezen om de kalfsoester in zijn geheel te serveren of om hem te trancheren. Dat wil zeggen dat je hem in schuine reepjes snijd zoals op de foto.
Serveer de saus erbij en garneer af met wat verse peterselie of takjes bieslook. Serveer de aardappeltjes op een mooie schaal en de overige saus in een sauskan.
Geniet ervan!