- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker

Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker – Een slow-cooker is een typisch Amerikaans apparaat. Daar bestaat hij al decennia en dat is om een reden. Het werkt. Door langzaam het eten te garen krijg je heerlijk malse maaltijden. En het mooiste is dat je er geen omkijken naar hebt. Met dit apparaat heb ik dit recept gemaakt waarbij je karbonade straks bijna uit elkaar valt van malsheid.

Slow-cooker

Een slow-cooker gaart je maaltijd heel langzaam. Het is een aardenwerkenschaal die in een metalen bak zit met een stekker eraan. Bovenop de schaal zit een glazen deksel en voorop zitten 4 opties. Een uitstand, een low-stand, een high-stand en een warmhoud stand. De hoge en de lage stand bepalen de tijd dat hij aan moet staan. Bij de hoge stand is dat gemiddeld 4 uren en bij de lage stand 8 uren. En dan zijn we ook bij de kern. Slow-cooking kost tijd. Het voordeel van een slow-cooker vond ik dat je er echter geen omkijken naar hebt. Vullen, aanzetten en dan gewoon lekker je dingen doen zoals boodschappen, met je kind leuke dingen doen, even wandelen, het huishouden noem maar op. Je hoeft niet eens tussentijds te roeren of bang te zijn dat het aanbrand (mits je voldoende vocht gebruikt).

Echter is het geen alleskunner. Het is ideaal voor stoven, soepen en de meeste eenpansgerechten zoals pastagerechten en zelfs stamppot kun je er denk ik wel mee maken. Vlees word gewoon supermals. En wat ik het mooiste pluspunt vind, smaken hebben echt de tijd om goed in je gerecht te trekken, en smaak is het belangrijkste bij lekker eten!

De basis voor een slow-cook gerecht is dat je de producten met vocht en smaakmakers in de slow-cooker doet. Je zet hem aan en het apparaat doet zijn ding. Dan 4 tot 8 uur later is je eten klaar.

Karbonade en aardappelen met BBQ-saus.

Van pasta tot sucadelappen, het kan allemaal in de slowcooker. Je kunt er zelfs desserts in maken zoals broodpudding. Maar ik  heb gekozen voor een recept met karbonade, aardappelen en BBQ-saus. Je kunt je eigen BBQ-saus maken zoals in dit recept. http://lekkertafelen.nl/specials/barbecuesaus-zelf-maken/. Maar ik heb gekozen voor een BBQ-saus uit de winkel die ik ontzettend lekker vind. Geen standaard BBQ-saus (die vind ik echt niet lekker) maar een Amerikaanse kwaliteitssaus waar de smaak van rokerige bacon heerlijk in naar voren komt. En als laatste tip, maak er een lekkere frisse salade bij. Dat kan dit gerecht erg goed gebruiken omdat het wel een volle smaak heeft.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

Smelt de margarine en bestrijk de bodem ermee. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen niet vastplakken aan de bodem. Snij de aardappelen met schil en al in plakjes van 1 cm. Leg de plakjes op de bodem van de slow-cooker, allemaal met de platte kant naar beneden. Maak de ui schoon en snij deze in halve ringen. Verdeel de ui over de aardappelen en strooi er wat zout en peper overheen. Besprenkel 1/3 van de saus over uien. Leg de karbonade op de uien en doe de rest van de saus over de karbonades en smeer dit over de karbonades uit. Zet de schaal in de slow-cooker in zet hem op high voor 4 uren. Het is belangrijk dat je het deksel gesloten houd zodat het vocht niet kan ontsnappen. Anders worden je aardappelen niet goed gaar.

Serveer na 4 uren de karbonade met aardappel en ui. Strooi er wat peterselie overheen.

Tafel Lekker!

Links in dit artikel
  1. zelfgemaakte BBQ-saus: http://lekkertafelen.nl/specials/barbecuesaus-zelf-maken/