• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 11, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Kerststol – een luxe brood bij je kerstontbijt

door Connie Derks
in Recepten
0
0
kerststol - kerstontbijt

Kerststol – een luxe brood bij je kerstontbijt – Geen Kerstmis zonder kerststol, tenminste je kunt je waarschijnlijk geen kerst heugen of dit heerlijke, luxe, gevulde brood stond op tafel. Het bakken van kerstbrood is al een eeuwenoud gebruik. Traditioneel neemt de kerststol een belangrijke plaats in bij het kerstontbijt of de kerstbrunch en op kerstavond na de nachtmis.

De naam kerststol

Ruim 650 jaar geleden namen de kruisridders van hun tochten onbekende kruiden en specerijen mee. Hiermee werden toen al, met kerst, de lekkerste kerststollen gebakken. De naam stol komt van stut, voor het bakken van de kerststol wordt soms een bakvorm gebruikt die het brood in de oven stut. Ook kan de vorm van het brood gezien worden als een symbool voor een wikkelkind, het kerstkind.

Roomboter

Roomboter; Puur voor het beste resultaat

Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.

Geheim van de bakker

De kerststol is een brood dat standaard gevuld is met rozijnen en amandelspijs. Iedere bakker heeft zijn eigen, vaak geheime, recept en voegt hier nog andere ingrediënten zoals sukade, sinaasappelsnippers, bigarreaux en/of noten aan toe. Iedere bakker beweert ook dat zijn kerststol de lekkerste is.

Bigarreaux zijn gekonfijte kersen die vaak helder rood en groen bijgekleurd worden.

Hier vind je een basisrecept voor een lekkere kerststol waarin gedroogde kersen gebruikt worden. Als jij liever bigarreaux, sukade of sinaasappelsnippers gebruikt kunnen de kersen hierdoor vervangen worden. Ook de noten kun je naar smaak aanpassen en/of toevoegen, zo creëer je je eigen geheime recept. We zijn benieuwd wat jij voor vulling gaat gebruiken of houd je dat ook liever geheim net als de meeste bakkers?

spijs in deeg
Zoet gistdeeg - gevouwen kerststol
kerststol

Let op, voor dit recept heb je ook een recept voor gistdeeg nodig!

Zoet gistdeeg - gevouwen kerststol

Zoet gistdeeg – bijzonder geschikt voor gevuld brood

Een zoet gistdeeg is door toevoeging van eieren en extra boter geschikt en bijzonder lekker om gevuld brood zoals rozijnenbrood te maken.

Kerststol bakken

Porties: 2 medium kerststollen
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram patentbloem
  • 200 gram volle melk
  • 30 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 15 gram suiker
  • 50 gram roomboter
  • rasp van 1 citroen
  • 400 gram rozijnen
  • 20 gram bruine rum (optioneel)
  • 150 gram gedroogde kersen
  • 150 gram hazelnoten
  • 300 gram amandelspijs

Bereidingswijze van dit recept

Zelf een kerststol bakken doe je zo:

Begin 1 tot 2 dagen voordat je het brood wil gaan bakken met het wellen van de rozijnen en de kersen. Doe de kersen in een lege jampot en vul aan met water tot de kersen net onder water staan. Laat dit een nacht staan en schud de kersen om in een vergiet, leg er een stuk keukenpapier op en laat dit zo minimaal 12 uur drogen, veeg voor gebruik nog even met een schoon droog stuk keukenpapier door de kersen zodat deze goed droog zijn. Doe hetzelfde met de rozijnen, maar voeg hieraan eventueel wat rum toe en schud dan even met de pot zodat de rum zich goed kan verdelen. Laat ook deze goed uitlekken.

Rol van de amandelspijs 2 pillen van 20 cm en leg deze opzij.

Maak een zacht zoet gistdeeg en laat deze 15 tot 20 minuten rijzen. Voeg hier dan de uitgelekte kersen, rozijnen, en noten aan toe. Verdeel het deeg in 2 stukken en maak er een mooie bol van. Laat deze ook 15 tot 20 minuten rijzen. Sla alle lucht uit het deeg en rol er met een rolstok over zodat je een lap krijgt met aan de boven- en onderkant een verdikking. Leg de pil amandelspijs in het midden, bestrijk de randen van het deeg met wat water en vouw het deeg dubbel maar zo dat de bovenkant korter is dan de onderkant.

Duw het deeg aan rond de amandelspijs leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het ongeveer een uur rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is. Bak het brood 40 tot 45 minuten af op een temperatuur van 210 graden. Als het brood afgekoeld is, bestrooi je deze rijkelijk met poedersuiker.

Een sneetje kerststol smaakt heerlijk met een flinke lik zelfgemaakte boter.

Tafel lekker !!

Tags: Kerst
DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip Teriyaki
Wokken

Kip Teriyaki met paksoi

Eenvoudige kip curry met sperziebonen
Curry

Eenvoudige kip curry met sperziebonen

bloemkool mousseline
Bijgerecht

Bloemkool mousseline

Macaroni Stroganoff
Pastagerechten

Macaroni Stroganoff

Tagliatelle met gegrilde groenten en pittige kalkoen worstjes
Pastagerechten

Tagliatelle met gegrilde groenten en pittige kalkoen worstjes

Broccoli soufflé
Ontbijt en lunch

Broccoli soufflé

kruidige pruimen plaatkoek bakken
Gebak

Kruidige pruimen plaatkoek met 5 spices

Krieltjes op een stokje
Bijgerecht

Krieltjes op een stokje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broccoli uit de wok op 3 manieren
Specials

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Broccoli is populair. Deze groente wordt vaak gekookt of in een ovenschotel verwerkt. Maar broccoli uit de wok moet je zeker ook proberen!

Check het recept of lees de info
Krieltjes op een stokje

Krieltjes op een stokje

kaasplankjes

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Recept in de picture

Kip Teriyaki
Wokken

Kip Teriyaki met paksoi

Teri betekent glans en yaki betekent bakken. Wij krijgen er trek van. Jij ook? Kip Teriyaki staat echt zo op tafel. De Japanse keuken thuis.

Check het recept of lees de info
Eenvoudige kip curry met sperziebonen

Eenvoudige kip curry met sperziebonen

bloemkool mousseline

Bloemkool mousseline

Handige kooktips

kokkels
Kookschool

Kokkels; Duurzame delicatesse uit de Waddenzee

Kokkels worden op de Waddenzee met de hand gevangen. Een zeer duurzaam product waar we niet meer dan bewondering voor kunnen hebben.

Check het recept of lees de info
Tomme de Savoie

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Emmentaler

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Pieters Linda op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Connie Derks op Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept
  • lili op Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept
  • Connie Derks op Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig
  • Benita op Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig
  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen