Kerststol – een luxe brood bij je kerstontbijt – Geen Kerstmis zonder kerststol, tenminste je kunt je waarschijnlijk geen kerst heugen of dit heerlijke, luxe, gevulde brood stond op tafel. Het bakken van kerstbrood is al een eeuwenoud gebruik. Traditioneel neemt de kerststol een belangrijke plaats in bij het kerstontbijt of de kerstbrunch en op kerstavond na de nachtmis.
De naam kerststol
Ruim 650 jaar geleden namen de kruisridders van hun tochten onbekende kruiden en specerijen mee. Hiermee werden toen al, met kerst, de lekkerste kerststollen gebakken. De naam stol komt van stut, voor het bakken van de kerststol wordt soms een bakvorm gebruikt die het brood in de oven stut. Ook kan de vorm van het brood gezien worden als een symbool voor een wikkelkind, het kerstkind.
Roomboter; Puur voor het beste resultaat
Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.
Geheim van de bakker
De kerststol is een brood dat standaard gevuld is met rozijnen en amandelspijs. Iedere bakker heeft zijn eigen, vaak geheime, recept en voegt hier nog andere ingrediënten zoals sukade, sinaasappelsnippers, bigarreaux en/of noten aan toe. Iedere bakker beweert ook dat zijn kerststol de lekkerste is.
Bigarreaux zijn gekonfijte kersen die vaak helder rood en groen bijgekleurd worden.
Hier vind je een basisrecept voor een lekkere kerststol waarin gedroogde kersen gebruikt worden. Als jij liever bigarreaux, sukade of sinaasappelsnippers gebruikt kunnen de kersen hierdoor vervangen worden. Ook de noten kun je naar smaak aanpassen en/of toevoegen, zo creëer je je eigen geheime recept. We zijn benieuwd wat jij voor vulling gaat gebruiken of houd je dat ook liever geheim net als de meeste bakkers?
Let op, voor dit recept heb je ook een recept voor gistdeeg nodig!
Zoet gistdeeg – bijzonder geschikt voor gevuld brood
Een zoet gistdeeg is door toevoeging van eieren en extra boter geschikt en bijzonder lekker om gevuld brood zoals rozijnenbrood te maken.
Kerststol bakken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram patentbloem
- 200 gram volle melk
- 30 gram verse gist
- 10 gram zout
- 15 gram suiker
- 50 gram roomboter
- rasp van 1 citroen
- 400 gram rozijnen
- 20 gram bruine rum (optioneel)
- 150 gram gedroogde kersen
- 150 gram hazelnoten
- 300 gram amandelspijs
Bereidingswijze van dit recept
Zelf een kerststol bakken doe je zo:
Begin 1 tot 2 dagen voordat je het brood wil gaan bakken met het wellen van de rozijnen en de kersen. Doe de kersen in een lege jampot en vul aan met water tot de kersen net onder water staan. Laat dit een nacht staan en schud de kersen om in een vergiet, leg er een stuk keukenpapier op en laat dit zo minimaal 12 uur drogen. Veeg voor gebruik nog even met een schoon droog stuk keukenpapier door de kersen zodat deze goed droog zijn. Doe hetzelfde met de rozijnen, maar voeg hieraan eventueel wat rum toe en schud dan even met de pot zodat de rum zich goed kan verdelen. Laat ook deze goed uitlekken.
Rol van de amandelspijs 2 pillen van 20 cm en leg deze opzij.
Maak een zacht zoet gistdeeg (zie recept in de bijgevoegde tekst) en laat deze 15 tot 20 minuten rijzen. Voeg hier dan de uitgelekte kersen, rozijnen, en noten aan toe. Verdeel het deeg in 2 stukken en maak er een mooie bol van. Laat deze ook 15 tot 20 minuten rijzen. Sla alle lucht uit het deeg en rol er met een rolstok over zodat je een lap krijgt met aan de boven- en onderkant een verdikking. Leg de pil amandelspijs in het midden, bestrijk de randen van het deeg met wat water en vouw het deeg dubbel maar zo dat de bovenkant korter is dan de onderkant.
Duw het deeg aan rond het amandelspijs, leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het ongeveer een uur rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is. Bak het brood 40 tot 45 minuten af op een temperatuur van 210 graden. Als het brood afgekoeld is, bestrooi je deze rijkelijk met poedersuiker.
Een sneetje kerststol smaakt heerlijk met een flinke lik zelfgemaakte boter.
Tafel lekker !!