Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kikkererwten op zijn Indiaas

Met dit eenvoudige recept geef je je kikkererwten de warme, kruidige smaak van India mee. Heerlijk met platbrood.

1 1.386

Kikkererwten op zijn Indiaas – Kikkererwten zijn ondertussen een begrip geworden in de Nederlandse keuken. Want we kennen het bijna allemaal wel. En de meeste supermarkten verkopen het wel. De meeste zeg ik, want ik kwam erachter dat er toch nog supermarkten zijn, die ze niet verkopen. Schrik, maar gelukkig zijn er meerdere winkels en kreeg ik ze toch nog te pakken. 

In dit artikel wil ik je iets vertellen over de Indiase keuken en we sluiten uiteraard af met een mooi recept.


De Indiase keuken

De Indiase keuken is heel veelzijdig en verschilt heel erg per streek. Daarin spelen cultuur, religie, klimaat en de beschikbaarheid van ingrediënten een grote rol. Zo eten ze in het noorden veel vlees, in het oosten veel vis en in het zuiden juist weer heel pittig. Een Indiase maaltijd bestaat altijd uit verschillende gerechtjes. Belangrijk is om te weten dat niet alle gerechten pittig zijn maar er ook milde en kruidige smaken zijn.

Veel vegetarische gerechten in de Indiase keuken

Een kenmerk van India is wel dat er vooral veel vegetarisch word gegeten. In deze gerechten worden veel kruiden en specerijen gebruikt. Garam Masala bijvoorbeeld is een hele bekende specerijenmix uit dit land. En je raad het al, ook deze verschilt weer per streek. Andere veel gebruikte ingrediënten zijn bijvoorbeeld “Ghee”. Hier hebben we al eens eerder aandacht aan besteed binnen Lekker Tafelen. Ook peulvruchten worden veel gegeten in de Indiase keuken.

Kikkererwten op zijn Indiaas

Dit gerechtje kan een onderdeel zijn van een Indiase maaltijd. Je bepaalt zelf hoe pittig je hem wilt maken d.m.v. de Cayenne peper. De fans van heel pittig kunnen ook verse chilipepers toevoegen.

Voor 4 personen:

  • 400 gr. kikkererwten (conserven)
  • 400 gr. gepelde tomaten in blokjes
  • 2 sjalotten
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 tl. kurkuma
  • 0,5 tl. cayennepeper
  • 1,5 el. Garam masala
  • 1 el. gemberpuree
  • 1 ui
  • 4 el olie

Giet de kikkererwten af en spoel ze om. Zet ze weg om uit te lekken. Snipper het sjalotje. Zet een hapjespan op het fornuis met 2 eetlepels zonnebloemolie. Als de olie heet is, fruit je hierin de sjalotten. Voeg de kurkuma, cayennepeper en garam masala toe en fruit de specerijen even mee. Voeg de gepelde tomaat in blokjes toe en de kikkererwten. Laat dit 20 minuten goed doortrekken.

In de tussentijd snij je de ui in dunne ringen. Doe ongeveer 4 eetlepels olie in een kleine koekenpan, genoeg om de bodem goed te bedekken met olie om de ui in te frituren. Frituur de uienringen tot ze goudbruin zijn. Gaat het te snel? Zet dan het vuur zachter.

Tip: Lekker met platbrood.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Daniël De Jong zegt

    erg lekker… 😀

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer