Kimchi; gezonde Koreaanse gefermenteerde kool – Kimchi, een pittig Koreaans bijgerecht van gefermenteerde kool, zit vol vitamines en gezonde melkzuurbacteriën. Nu simpel om te maken! Ontdek het recept.
In het kookboek Instock Cooking kwam ik in het hoofdstuk fermenteren het recept voor kimchi tegen, een Koreaans gerecht van gefermenteerde kool waar ik al veel goeds over gehoord heb maar zelf nog niet geprobeerd heb. Hier dus mijn kans die ik met beide handen aangrijp. Fermenteren leek mij altijd redelijk ingewikkeld maar met dit boek met uitgebreide uitleg ernaast durf ik het wel aan.
Kimchi; gezonde Koreaanse gefermenteerde kool
Voor 1 kg kimchi gebruik je:
- 1 kg kool (welke kool maakt niet uit, ik had rode en witte kool)
- 50 gram zout
- 20 – 50 gram suiker
- 100 gram knoflookpuree
- 100 gram verse gember
- 1-2 el gedroogde chili
- 60 ml vissaus
- 60 ml soja saus
Let op! de fermenteer tijd is minimaal 3 dagen.
Snijd de kool in repen en doe in een ruime kom. Meng met het zout en de suiker en laat minstens 2 uur staan.
Meng de overige ingrediënten door elkaar tot een marinade. Spoel het zout en de suiker van de kool en laat de kool goed uitlekken in een vergiet. Druk het laatste vocht er met de hand uit. Doe de kool nu bij de marinade en meng goed door elkaar. Doe de kool in bakjes maar zorg dat ze helemaal bedekt is met marinade. Zet de bakjes weg en laat alles op kamertemperatuur fermenteren.
Na 3 dagen even proeven, ben je tevreden over de smaak dan kan je hem weken bewaren in de koelkast.
Lekker om bijvoorbeeld op een tosti te verwerken.
Voor de kimchi-tosti:
- vleeswaar (bacon, salami of ham)
- kaas
- 2 el kimchi
- (oud)brood
- olie en boter
Bak de vleeswaar in een koekenpan met dikke bodem en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar het vet.
Bouw je tosti op met de kaas, de kimchi en de vleeswaar. Bak ongeveer 5 minuten per kant op laag vuur in het vet en voeg olie of boter toe als het te droog wordt.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?