De Zwitsers claimen dat zij de bedenkers van de kaasfondue zijn, terwijl de Fransen beweren dat zij al heel lang daarvoor hun kazen al smolten. We zullen het (nooit) zeker weten. Hoe dan ook kaasfondue is 1 van mijn lievelingskostjes. De (originele) Zwitserse kaasfondue maak je met Zwitserse kaas , wijn en een scheutje kirsch, maar kaasfondue is ook heel lekker met Hollandse kaas of een combinatie van verschillende kazen. Kaasfondue kan (bijna) niet mislukken als je je maar aan de 2 gouden regels houd ; de wijn verwarmen (de wijn mag niet koken ) en al roerend beetje bij beetje de geraspte kaas toevoegen. thats all. Hoewel de alcohol verdampt tijdens het verhitten (ook als je kirsch toevoegt) blijft de smaak van de wijn (en kirsch) in het gerecht. Kinderen zullen dat over het algemeen niet echt lusten. Maar je kunt ook kaasfondue maken speciaal voor kinderen, je vervangt de wijn door druivensap (geen rode druivensap gebruiken want dan wordt je kaasfondue oranje) en je voegt wat extra lekkernijen toe die kinderen in de kaas kunnen dopen zoals soepstengels, stukjes fruit etc.
Kinder kaasfondue
Ik maakte de kinder kaasfondue met 2 verschillende Hollandse kazen
- 350 gram wilde weidekaas (grof geraspt)
- 150 gram goudse kaas (grof geraspt)
- 4 dl druivensap
- maïzena (met water of druivensap )
erbij:
- stukjes stokbrood
- soepstengels
- cocktailworstjes
- stukjes fruit
Je kunt nog veel meer lekkernijen toevoegen om in de kaas te dopen, laat je fantasie de vrije loop. Verhit 4 dl druivensap in een pan (niet laten koken! ) Voeg al roerend beetje voor beetje de geraspte kaas toe (blijven roeren). Maak een papje van maïzena en water (of druivensap). Als je alle kaas hebt toegevoegd giet je heel voorzichtig het maizenapapje erbij , je voegt zoveel maïzena toe tot de kaas gebonden is (de juiste dikte heeft) en je kinder kaasfonduefeestje kan beginnen.
Eet smakelijk 🙂