• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, maart 1, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Curry

Kip tikka masala, zo lekker is ‘India’

door Redactie
in Curry, Recepten, Rijstgerechten, Vleesgerechten
0
0
India kookboek van Pushpesh Pant

Kip tikka masala, zo lekker is ‘India’

Een aantal van de hoogst aangeschreven Indiase chefs ter wereld droegen als gastschrijver hun steentje bij aan het kookboek India, van auteur Pushpesh Pant. Het 1,5 kilo wegende boek bevat meer dan 1000 authentieke recepten uit heel India. Het recept voor deze kip tikka masala (Murg Tikka Masala) is een bijdrage van chef Joy Kapur uit San Fransisco.

Kip tikka masala, zo lekker is 'India'Kip tikka masala is een delicaat gekruid, mild gerecht. De kipfilets worden eerst geroosterd (gegrild) en daarna in een verrukkelijke, romige saus afgegaard in de pan. Ik heb de filets in de oven op grilstand geroosterd. Nog lekkerder wordt het (denk ik) als je een houtskoolvuur gebruikt. En oh, hadden we maar een tandoor, een klei-oven die in India en in Indiaase restaurants gebruikt wordt; dat zou nog beter zijn. (Op de foto een tandoor waarin naan (brood) gebakken wordt.)

De voorgeschreven theelepels en eetlepels zijn de standaardmaten met een inhoud van respectievelijk 5 ml en 15 ml. Om het recept niet al te lang te maken, laat ik de  beschrijving van de garam masala achterwege (een specerijenmengsel waarvan je een theelepel nodig hebt).  Het garam masalamengsel van Jonnie Boer Original Spices, dat je in de supermarkt vindt, is een prima alternatief (zonder E-nummers). En wil je perse het echte werk, álles zelf doen.. tja, koop dan het kookboek India. Sowieso een must have voor de liefhebbers van de Indiase keuken.

Kip tikka masala

Voor circa 6 personen of 4 hele grote eters.

Voor de masala – marinade

  • 250 ml yoghurt
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 1 el fijngeraspte gember
  • 1 ½ tl gemalen koriander (poeder)
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • ¼ tl cayennepeper
  • ¼ tl gemalen kurkuma
  • ½ tl zwarte peper uit de molen
  • 2 el tomatenpuree
  • zout

Voor de garnering van het gerecht

  • verse korianderblaadjes
  • limoen,  in parten of schijfjes

Voor de saus

  • 1,2 kilo kipfilet
  • zwarte peper uit de molen
  • 4 el zonnebloemolie of ghee
  • 1 flinke ui, in ringen
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 1 stuk verse gember van 2,5 cm, geschild en gehakt
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 450 gram tomaten, gehakt
  • 1 tl suiker (meer naar smaak)
  • 250 ml room
  • 1 el gemalen amandelen
  • zout

Kip tikka masala bereiden

Dag 1: Maak om te beginnen de masala-marinade. Meng alle ingrediënten in een grote kom, waarbij je een hoeveelhoud zout en peper naar eigen smaak toevoegt.

Opmerking: In het kookboek worden alle ingrediënten waarvan je de marinade maakt nog eens opgesomd in de werkbeschrijving, behalve de tomatenpuree ?!  Aangezien de tomatenpuree verderop in die werkbeschrijving (ook) niet meer genoemd wordt, heb ik dit, uitgaande van de ingrediëntenlijst, toch ook maar op eigen titel aan de marinade toegevoegd.

Maak met een scherp mes een paar ondiepe sneetjes in de kipfilets. Wentel ze door de marinade, dek de kom goed af en laat ze een nacht in de koelkast marineren.

Dag 2: Verhit een grill of tandoor en plaats een rooster op ongeveer 23 cm van de hittebron. Haal de kipfilets uit de marinade en schraap ze zo goed mogelijk schoon. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze op een bakplaat. Grill de filets, terwijl je ze een keer of twee omdraait, ongeveer 10 minuten of tot ze net gaar zijn en er hier en daar bruine vlekjes op zitten. Leg ze op een snijplank en snijd ze in stukjes van 5 cm. (Ik snij ze liever nog in iets grotere stukken.)

Verhit 2 eetlepels ghee of zonnebloemolie in een grote braadpan. Doe er de ui, knoflook en gember bij en bak terwijl je af en toe roert ongeveer 8 minuten op matig vuur. Voeg de garam masala toe, het chilipoeder en de cayennepeper en blijf 1 minuut roeren. Voeg de tomaten met vocht toe, de suiker en tot slot peper en zout naar smaak. Leg de deksel scheef op de pan en kook het mengsel, terwijl je af en toe roert, op matig vuur tot de saus licht gebonden is. Voeg de room en de gemalen amandelen toe, blijf roeren en laat de saus op laag vuur in circa 10 minuten dik worden.

Voeg de kipfilet toe aan de saus en laat de stukjes nog 10 minuutjes pruttelen of tot ze helemaal gaar en door en door heet zijn. Garneer het gerecht met verse koriander en limoen.

Wat je met de masala-marinade doet nadat de kip eruit is gehaald, wordt niet beschreven. Weggooien? Ik vond het zonde en heb een paar lepels van die heerlijk romige marinade toegevoegd aan de saus.

India Kookboek Pushpesh Pant is te bestellen bij o.a. Bol.com

Tags: CurryIndiaVlees - Kipfiletwereldgerechten
DeelPin18Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

kipcocktail
Voorgerecht

Kipcocktail met ananas

Pindasoep
Maaltijdsoep

Pindasoep; Maak ‘m zo pittig als je wilt

Gele curry met gehaktballetjes
Curry

Gele curry met gehaktballetjes

Chinese kippensoep
Maaltijdsoep

Chinese kippensoep ( met knapperige taugé )

Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips
Ovenschotel

Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Gnocchi met venkel en blauwe kaas
Hoofdgerecht

Gnocchi met venkel en blauwe kaas

Een dagje zonder vlees zouden we vaker moeten doen. Met deze gnocchi met venkel en blauwe kaas is dat absoluut...

Lees verder
Kalfsbiefstuk met paddenstoelen en risotto

Kalfsbiefstuk met paddenstoelen en risotto

Eierragout; Lekker ouderwets in een modern jasje

Eierragout; Lekker ouderwets in een modern jasje

Handige kooktips

mango snijden
Kookschool

Mango snijden doe je zo ( Drie manieren )

Je hebt een mango gekocht maar weet niet goed hoe je een mango moet snijden. Wij geven je 3 manieren...

Lees verder
Pastinaak Kopen

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

rijpe mango

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Redactie op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • friedymachielsen@gmail.com op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Stans op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • Redactie op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Anita op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Redactie op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties
  • M.L. Ambrosius op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen