Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kip tikka masala, zo lekker is ‘India’

4.619

Kip tikka masala, zo lekker is ‘India’

Een aantal van de hoogst aangeschreven Indiase chefs ter wereld droegen als gastschrijver hun steentje bij aan het kookboek India, van auteur Pushpesh Pant. Het 1,5 kilo wegende boek bevat meer dan 1000 authentieke recepten uit heel India. Het recept voor deze kip tikka masala (Murg Tikka Masala) is een bijdrage van chef Joy Kapur uit San Fransisco.

Kip tikka masala, zo lekker is 'India'Kip tikka masala is een delicaat gekruid, mild gerecht. De kipfilets worden eerst geroosterd (gegrild) en daarna in een verrukkelijke, romige saus afgegaard in de pan. Ik heb de filets in de oven op grilstand geroosterd. Nog lekkerder wordt het (denk ik) als je een houtskoolvuur gebruikt. En oh, hadden we maar een tandoor, een klei-oven die in India en in Indiaase restaurants gebruikt wordt; dat zou nog beter zijn. (Op de foto een tandoor waarin naan (brood) gebakken wordt.)

De voorgeschreven theelepels en eetlepels zijn de standaardmaten met een inhoud van respectievelijk 5 ml en 15 ml. Om het recept niet al te lang te maken, laat ik de  beschrijving van de garam masala achterwege (een specerijenmengsel waarvan je een theelepel nodig hebt).  Het garam masalamengsel van Jonnie Boer Original Spices, dat je in de supermarkt vindt, is een prima alternatief (zonder E-nummers). En wil je perse het echte werk, álles zelf doen.. tja, koop dan het kookboek India. Sowieso een must have voor de liefhebbers van de Indiase keuken.

Kip tikka masala

Voor circa 6 personen of 4 hele grote eters.

Voor de masala – marinade

  • 250 ml yoghurt
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 1 el fijngeraspte gember
  • 1 ½ tl gemalen koriander (poeder)
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • ¼ tl cayennepeper
  • ¼ tl gemalen kurkuma
  • ½ tl zwarte peper uit de molen
  • 2 el tomatenpuree
  • zout

Voor de garnering van het gerecht

  • verse korianderblaadjes
  • limoen,  in parten of schijfjes

Voor de saus

  • 1,2 kilo kipfilet
  • zwarte peper uit de molen
  • 4 el zonnebloemolie of ghee
  • 1 flinke ui, in ringen
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 1 stuk verse gember van 2,5 cm, geschild en gehakt
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 450 gram tomaten, gehakt
  • 1 tl suiker (meer naar smaak)
  • 250 ml room
  • 1 el gemalen amandelen
  • zout

Kip tikka masala bereiden

Dag 1: Maak om te beginnen de masala-marinade. Meng alle ingrediënten in een grote kom, waarbij je een hoeveelhoud zout en peper naar eigen smaak toevoegt.

Opmerking: In het kookboek worden alle ingrediënten waarvan je de marinade maakt nog eens opgesomd in de werkbeschrijving, behalve de tomatenpuree ?!  Aangezien de tomatenpuree verderop in die werkbeschrijving (ook) niet meer genoemd wordt, heb ik dit, uitgaande van de ingrediëntenlijst, toch ook maar op eigen titel aan de marinade toegevoegd.

Maak met een scherp mes een paar ondiepe sneetjes in de kipfilets. Wentel ze door de marinade, dek de kom goed af en laat ze een nacht in de koelkast marineren.

Dag 2: Verhit een grill of tandoor en plaats een rooster op ongeveer 23 cm van de hittebron. Haal de kipfilets uit de marinade en schraap ze zo goed mogelijk schoon. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze op een bakplaat. Grill de filets, terwijl je ze een keer of twee omdraait, ongeveer 10 minuten of tot ze net gaar zijn en er hier en daar bruine vlekjes op zitten. Leg ze op een snijplank en snijd ze in stukjes van 5 cm. (Ik snij ze liever nog in iets grotere stukken.)

Verhit 2 eetlepels ghee of zonnebloemolie in een grote braadpan. Doe er de ui, knoflook en gember bij en bak terwijl je af en toe roert ongeveer 8 minuten op matig vuur. Voeg de garam masala toe, het chilipoeder en de cayennepeper en blijf 1 minuut roeren. Voeg de tomaten met vocht toe, de suiker en tot slot peper en zout naar smaak. Leg de deksel scheef op de pan en kook het mengsel, terwijl je af en toe roert, op matig vuur tot de saus licht gebonden is. Voeg de room en de gemalen amandelen toe, blijf roeren en laat de saus op laag vuur in circa 10 minuten dik worden.

Voeg de kipfilet toe aan de saus en laat de stukjes nog 10 minuutjes pruttelen of tot ze helemaal gaar en door en door heet zijn. Garneer het gerecht met verse koriander en limoen.

Wat je met de masala-marinade doet nadat de kip eruit is gehaald, wordt niet beschreven. Weggooien? Ik vond het zonde en heb een paar lepels van die heerlijk romige marinade toegevoegd aan de saus.

India Kookboek Pushpesh Pant is te bestellen bij o.a. Bol.com

Printen

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer