Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kippenbouillon maken

1 1.778

Kippenbouillon maken

Oké, dit gerecht lijkt moeilijk, zelfs nutteloos en duurt lang, maar dat zijn ongefundeerde excuses.

Eén: het is niet moeilijk, je moet alleen even een aantal ingrediënten inslaan.

Twee: het gerecht is niet nutteloos, in tegendeel. Geloof me, deze bouillon wordt zó lekker, dat je hem met trots als ‘consommé’ kunt serveren en, als je hem éénmaal hebt geproefd, wil je hem alleen maar vaker maken.

Drie: je kan er zoveel tegelijk van maken, dat je er meerdere malen plezier aan beleeft. Je kan de soep namelijk ook invriezen.

Tenslotte: het proces duurt wel lang, maar jij hoeft er niet veel aan te doen. De voorbereiding neemt hooguit 20 minuten in beslag (eerder 10 à 15). Je moet er alleen wel in huis blijven, stel dat er iets gebeurt, dus dit is geen gerecht voor door de week. Het is echt een weekend klusje. Ik maak hem het liefste op zaterdag of zondag ochtend. Nog voordat ik ga ontbijten, zet ik hem op. Dan tut ik lekker rondom de keuken voor een ontbijtje, blijf in de woonkamer een krantje lezen met een kop koffie, ga rustig douchen en rommel wat in huis. Het hele huis wordt lekker geurig en al bij de lunch geniet ik dan van een eerste kopje soep.

Doe jezelf een plezier, en probeer het, al is het maar eens in je leven!

Kippenbouillon

Nodig voor 6 à 8 personen:

  • drie kippenbouten
  • 1 bosje peterselie
  • 1 citroen
  • 1 of 2 wortels of winterpenen
  • 1 stengel bladselderij
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 kruidnagels
  • 1 el. peperkorrels
  • 1 el. jeneverbessen
  • 1 el. zeezout
  • 2 à 3 blaadjes laurier
  • 2 stengels rozemarijn
  • 3 stukjes foelie
  • scheutje gembernat
  • 1 à 2 glazen witte wijn
  • 1 à 2 bouillonblokjes
  • 1 grote soeppan
  • 1 tl. ketjap

Kippenbouillon maken

Trek of, als dat niet lukt: snijd, het vet van de kippenbouten. Leg de bouten in de pan. Het vet (dat veel in de Joodse keuken wordt gebruikt en daar smalz wordt genoemd) kan je voor iets anders gebruiken of weggooien. Snijd de wortel, bladselderij en prei in stukken van ongeveer 2 centimeter dik en leg ze in de pan. Snijd van de citroen 2 stukken schil af (over de lengte) en doe dat erbij. Haal van 1 ui het velletje af, steek (eerst even met een mesje of priem gaatjes prikken) de kruidnagels erin en voeg toe in de pan. De andere ui gaat er met schil en al in. Plet de geschilde knoflookteentjes een beetje met je handpalm of een koksmes en voeg toe. Stop de peterselie in zijn geheel (met steeltjes) erbij.

Voeg de overige ingrediënten toe en vul de pan (alles moet minstens onderstaan en dan nog een paar centimeter hoger, als het kan) met water. Niet helemaal tot de rand, want de boel gaat straks koken. Laat de boel voorzichtig aan de kook komen (gebruik geen deksel). Als de boel eenmaal kookt, minstens 3 uur heel zachtjes laten koken zonder deksel. Het moet net tegen de kook aan blijven.

Haal na ongeveer een uurtje, als er zich een vies schuim bovenop het water heeft gevormd, het schuim met een schuimspaan weg. Als de soep klaar is (proef altijd eerst, het kan zijn dat hij toch nog flauw smaakt, op smaak maken met wat zout, nog een blokje bouillon of wat maggi), vis er dan eerst de stukken vlees uit en behoud die. Ze zijn heerlijk voor in de soep of voor iets anders. Zeef de soep verder in een fijne zeef of vergiet, waarin je een schone, vochtig gemaakte theedoek hebt gelegd en laat eventueel het gezeefde nog verder inkoken, als je vind dat de smaak nog te flets is. Maar meestal moet dit genoeg zijn. Serveer eenvoudig als soep.

TIPS: als je nog wat soep overhoudt kun je er het volgende mee doen. Laat de boel nog een paar uur verder inkoken, je krijgt dan een fond. Dit is een fantastische basis voor sauzen. Je kunt dat in kleine porties (zelfs als ijsblokje invriezen en later uitstekend mee voor de dag komen. Je kunt er ook risottorijst in koken. Dit geeft een zalige smaak, beduidend beter dan in wanneer je het kookt in water met een bouillonblokje.

Wil je liever een heldere bouillon maken? Clarifieer dan de bouillon volgens dit stappenplan.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Matthijs zegt

    Als je soepkip neemt, en de boullonblokjes weglaat wordt het allemaal nog veel lekkerder, de smaak komt dan echt puur van de kip en niet van het gistextract uit de blokjes.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer