Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus – Stoven was vroeger dagelijkse kost. We namen toen nog de tijd voor het bereiden van een goede maaltijd. Nu moet dat allemaal een beetje sneller. Alhoewel… moeten is het niet. Tegenwoordig hebben we de slowcooker waardoor je dit gerecht ook gewoon kunt als je weg ben. Toch blijf ik nog altijd houden van de stoofpot op een sudderplaatje op het fornuis.

Natuurlijk maak je deze verrukkelijke stoofpot met een echte Franse cognac en kies je een goede rode wijn als Merlot of Bourgogne. De stoofpot is rijk gevuld met groenten, maar ook met vlees. Serveer met een goede aardappelpuree en de stoofpot levert je zo’n 8 porties op. Als dit teveel is doe je het resterende deel gewoon in de vriezer. Wist je ook dat zo’n stoofpot nog lekkerder is als je deze eerst een nachtje in de koelkast bewaart? Het is dan wel verstandig om deze niet helemaal tot het einde te laten garen. Je moet de stoofschotel tenslotte morgen ook weer opwarmen.

Meer weten over stoofvlees? Kijk dan eens hier

Boeuf Bourguignon

Hoofdgerecht (met aardappelpuree voor 8 personen)

  • 1 kg magere riblappen, in blokken
  • 250 gram zilveruitjes
  • 4 teentjes knoflook, fijn
  • 250 gram gerookte magere spekreepjes
  • 1 grote winterwortel in stukken
  • 400 gram champignons in plakjes
  • 4 stengels bleekselderij in partjes
  • Bosje peterselie (gesnipperd)
  • 3 eetlepels bloem
  • 4 dl rode wijn (zie boven)
  • 2 flinke scheuten cognac
  • 4 dl runderbouillon
  • 2 takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 50 gram roomboter
  • Zeezout
  • Zwarte peper uit je molen

Doe de boter in een grote pan en verhit. Fruit hierin de zilveruitjes, de knoflook en spekblokjes aan. Uit de pan halen en bewaren. Braad nu het vlees rondom bruin, voeg dan de selderij en de wortel toe en bak die even 3 minuten mee en voeg royaal zout en peper toe. Strooi de bloem er over en bak nog even goed. Giet nu de bouillon, de cognac en de wijn er bij, de helft van de peterselie, de tijm en laurier. Laat nu 1 ½ uur lekker sudderen. Wees niet bang voor alcohol want die verdampt. Bak nu de champignons lichtbruin, haal de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de pan (die hebben hun smaken afgegeven) en doe nu de zilveruitjes, spekblokjes en de knoflook bij het vlees. Laat het nu nog 30 minuten lekker doorsudderen. Het is nu wat ingekookt en je hebt een heerlijke haute cuisine stoofpot met een heerlijke dikke saus. Af garneren met restant van de gesnipperde peterselie blaadjes. Smullen maar want dit is vreselijk lekker!

Tip: Serveer de boeuf bourguignon met gekookte aardappelen, gekookte kriel of aardappelpuree.

Printen



Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
  1. Cecile zegt

    Ik had daags voor kerst dit gerecht klaargemaakt voor kinderen en aanhang voor eerste kerstdag. Hij was prima gelukt en smaakte zaaalig. Op 1ste kerstdag mocht ik vd kinderen niet meer in de keuken komen, zij zouden alles verder klaarmaken. Helaas letten ze niet op bij het opwarmen vd boeuf en brandde hij aan. We hebben het bovenste eraf geschraapt maar de smaak van het aangebrande was al helemaal doorgetrokken. Gelukkig had ik nog een andere stoofschotel gemaakt maar zonder wijn en nog een stoofje met kip. Ik geloof niet dat er iemand honger geleden heeft maar ik vond het wel zonde van van die lekkere boeuf Bourignon.
    Lieve groet Cecile

    1. Lekker Tafelen zegt

      O dat is inderdaad zonde Cecile. Maar het recept laten we gewoon op de website staan dan kun je het nog een keertje proberen. Want echt… De volgende dag is ie nog lekkerder 😏👍

  2. Marisi zegt

    Lekker en makkelijk , boeuf bouguignon.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Zeker weten Marisi

  3. Jeanette Murck zegt

    Voor hoeveel personen is dit gerecht?
    Alvast bedankt!

    1. Lekker Tafelen zegt

      Voor 4 tot 8 personen Jeanette

  4. Alex zegt

    Knoflookbrood gaat er uitstekend bij. Heerlijk met de saus. Vlees heb ik al, morgen staat het hier weer eens op tafel. Inderdaad lekker met dit koude weer. Nog een tip voor mensen: gebruik nooit wijn die je er zelf NIET bij zult drinken, m.a.w. gebruik goede wijn.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Lekker, we moeten het hier volgende week ook maar weer eens op de kaart zetten!

      1. Alex zegt

        Hij stond hier vorige week, heerlijk met die kou ! Als het zo koud blijft doen we het nog een keer en anders bij de volgende koudegolf in februari. Ik heb nu chili-con-carne. Ook erg lekker met dit weer. Eet smakelijk !

  5. Lekker Tafelen (Ursula) zegt

    Heerlijk, Alex. Er gaat voor mij niks boven een goede stoofpot met dit koude weer.
    Knoflookbrood vind ik trouwens ook erg lekker bij een goede bourguignon.

  6. Roger zegt

    Helemaal heerlijk recept. De champignons natuurlijk gewoon heel houden (kleintjes gebruiken), maar dat doe je op de foto al. Ik heb er nu al zin in om het binnenkort op tafel te zetten (en te eten).

  7. A de Gier zegt

    Boefbourguignon,lijkt me heerlijk met gekookt aardappel of puree.
    Kan je daarbij ook rode kool met appel en ui serveren?

    1. Lekker Tafelen zegt

      Er kan prima rode kool met appel bij. Misschien een idee om i.p.v appel de zilveruitjes er in terug te laten komen. Maar denk ook aan andijviestamppot of hutspot.

      1. Biko0312 zegt

        Goed recept. Was lekker met aardappelpuree. Ik ga dit zeker vaker maken.

        1. Lekker Tafelen zegt

          Fijn dat het in de smaak viel Biko ?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.