Kleftiko; specialiteit uit Cyprus – Dit is een recept met een roerige achtergrond. Vroeger leefden er in de bergen van Griekenland en Cyprus roversbendes (Kleftes, het woord kennen wij wel een beetje: het zit ook in kleptomaan). Ze werden gevreesd omdat ze schapen en geiten stalen. Het vlees van de gestolen dieren werd weer stiekem bereid in een goed verstopte en ingegraven kleioven. De kleioven moest urenlang en soms zelfs dagenlang afgedicht zijn voordat het gestolen (Kleftiko) vlees gaar was.
Op Cyprus is de bereidingswijze nog altijd hetzelfde. Je ziet er dan ook overal kleiovens staan, alleen nu gewoon in het zicht en niet meer onder de grond. De meest bekende Kleftiko is van lamsvlees maar ook geitenvlees en rundvlees worden gebruikt en soms zelf kip.
Omdat ik thuis geen kleioven heb staan (u waarschijnlijk ook niet) heb ik het gewoon in de oven gemaakt. Gebruik het liefste een gietijzeren pan die met deksel en al de oven in kan. Dit om het vlees goed sappig te houden. Vaak wordt het geserveerd met gebakken aardappels maar pasta met tomaat past er ook uitstekend bij.
Kleftiko; specialiteit uit Cyprus
Voor +/- 6 personen:
- 1 kg lamsbout
- 2 uien
- 1 citroen
- 1 tl. oregano (of enkele verse takjes)
- 1 tl. tijm (of enkele verse takjes)
- 3 blaadjes laurier
- peper & zout
- olijfolie
Laat het lamsvlees (bijna) op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Braad de lamsbout eerst aan op een halfhoog vuur in de pan met wat olijfolie op het fornuis. Pers het sap van de citroen uit. Voeg vervolgens het citroensap, de oregano, tijm en laurier toe en breng naar eigen inzicht op smaak met peper en zout. Zodra het vlees rondom een mooi bruin kleurtje heeft, zet je het met deksel en al gedurende ongeveer 3 uur (maar langer kan ook) in de voorverwarmde oven.
Lekker met Griekse gebakken aardappels, bijvoorbeeld.