• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, november 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Knäckebröd maak je gewoon zelf! Ontbijten was nog nooit zo lekker

door Connie Derks
in Brood, Recepten
1
4
knackebrod

Knäckebröd maak je zelf! – Knäckebröd vindt zijn herkomst in de Scandinavische landen. We kennen knäckebröd allemaal als mooie rechthoekige plakjes, maar wist je dat het originele knäckebröd rond was? Dit was omdat ze het dan aan een stok konden rijgen en op een droge warme plek konden hangen, zodat het droog bleef en langer houdbaar was.

Het is de moeite waard om eens zelf knäckebröd te bakken, want moeilijk is het echt niet. En wat zo fijn is, je kunt de zaden en pitten erop doen die jij lekker vindt. Ook kun je het volkorenmeel eens vervangen door rogge- of speltmeel. Let er wel op dat je het deeg dun en regelmatig uitrolt en lang genoeg laat bakken/drogen.

Als het knäckebröd goed droog gebakken wordt is het vrij lang houdbaar. Bewaar in een goed afgesloten trommel, zodat het geen vocht aan kan trekken. Al is het mij nog niet gelukt om ze lang te bewaren, want ze zijn toch wel erg lekker. En met al die zaden en pitten ook nog een gezonde start van de dag. Eet ze het liefst met een plakje oude kaas als ontbijt of lunch, maar met zelfgemaakte jam is een goede tweede.

deeg knackebröd
knackebrod snijden
knackebrod rond
knackebrod ontbijt
Ontbijt; de lekkerste ontbijtrecepten voor een goed ontbijt

Ontbijt; de lekkerste ontbijtrecepten voor een goed ontbijt

Gebruik deze ontbijtrecepten en je zet een goed ontbijt op tafel. Vers en zelfgemaakt! Recepten met vers fruit, kaas, zuivel, eieren en meer.

Zelfgemaakt knäckebröd

Porties: -
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 20 gram verse gist of 8 gram gedroogde
  • 200 gram volkorenmeel
  • 150 gram bloem
  • 225 gram lauwwarm water
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • ½ eetlepel honing
  • 25 gram havermout
  • 1 theelepel zout
  • gemengde zaden naar keuze: sesam, maanzaad, lijnzaad zonnebloempitten, pompoenpitten

Bereidingswijze van dit recept

Hoe maak je knäckebröd?

Weeg alles echt nauwkeurig af. De bloem, het meel en de havermout mag bij elkaar in een kom. Roer er een theelepel zout doorheen. Los de gist samen met de honing op in het lauwwarme water. Roer dit met een houten spatel door de bloem. Als alles bij elkaar gaat klonteren voeg je de olie toe. Keer nu alles om op een werkblad en kneed dit goed door tot een stevig maar elastisch deeg. Vet de kom in met een beetje olie. Maak een mooie bol van het deeg en leg in de kom die je afdekt met wat huishoudfolie. Zet dit 1½ uur op een warme tochtvrije plaats.

Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 3 tot 5 mm dik. Maak de bovenkant nat met een kwastje met een beetje water en strooi er zaden en/of pitten naar wens op. Rol de pitten er met de deegroller in vast, zodat ze er na het bakken niet zo makkelijk afvallen. Snijd hiervan rechthoeken of cirkels en leg deze met kleine tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat dit een kwartiertje rusten en zet de oven aan op 225 graden. Prik de deegplakjes over de hele lengte in met een vork. Bak de deegplakjes in ongeveer 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig. Draai de oven uit en haal de bakplaat met knäckebröd uit de oven, draai de broodjes om en laat deze nog nadrogen in de warme oven die op een kiertje staat. Bewaar het knäckebröd in een trommel zodat ze niet weer zacht worden. Mochten ze onverhoopt toch te zacht zijn dan krijg je ze heerlijk knapperig in een broodrooster.

Tafel lekker !!

DeelPin60TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

fondant aardappelen
Bijgerecht

Fondant aardappelen; luxueuze gekookte, gebakken aardappeltjes

Worstenbrood om te delen
Hartig

Worstenbrood om te delen

Romig dessert met peer en mascarpone
Nagerecht

Romig dessert met peer en mascarpone

Kip Korma
Vleesgerechten

Kip Korma; uit de Indiase keuken

sint whoopie's
Koekjes

Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

Tartaar van zalm en avocado
Recepten

Tartaar van zalm en avocadocrème

Spruitjes met cranberry en geitenkaas
Hoofdgerecht

Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven

Romige aardappelschotel met kip en paprika
Hoofdgerecht

Romige aardappelschotel met kip en paprika

Reacties 4

  1. Emmy Boerjan says:
    1 maand geleden

    Wat een fijne recepten.En heel goede uitleg. Doe hier herleven inspiratie op. Heb al heel wat van de recepten gebruikt. Dankjewel hiervoor.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 maand geleden

      Heel graag gedaan Emmy, heel veel kookplezier en tafel lekker!

      Beantwoorden
  2. Emmy Langeweg says:
    2 maanden geleden

    Leuke recepten en ik ga er zeker een paar proberen

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 maand geleden

      Fijn om te horen, we zijn benieuwd wat je gaat maken Emmy.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Stoofperen
Specials

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Check het recept of lees de info
Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

slagroom

Slagroom

Recept in de picture

fondant aardappelen
Bijgerecht

Fondant aardappelen; luxueuze gekookte, gebakken aardappeltjes

Heerlijke krokant gebakken aardappeltjes met een zachte, romige binnenkant, die in je mond smelten, dat zijn fondant aardappelen.

Check het recept of lees de info
Worstenbrood om te delen

Worstenbrood om te delen

Romig dessert met peer en mascarpone

Romig dessert met peer en mascarpone

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Worstenbrood om te delen
  • Connie Derks op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Schelpdier op Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Marco op Worstenbrood om te delen
  • Liesbeth op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Willy Holmes-Spoelder op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen