Knapperige bloemkool ovenschotel – Bloemkool is een van de populairste groentes in Nederland. Deze groente is dan ook erg veelzijdig en makkelijk te verwerken. Vandaag eten we de bloemkool met een knapperig jasje van filodeeg. In dit knapperige jasje schuilt een zachte vulling van bloemkool en gorgonzola. Bloemkool met kaassaus, maar dan op een andere manier dan we gewend zijn.
Met of zonder vlees
Deze ovenschotel is in principe zonder vlees. Missen doe je het vlees niet in deze ovenschotel, maar ben je nu echt een vleeseter die denkt niet zonder te kunnen dan zou je er blokjes gekookte ham of wat uitgebakken gehakt aan toe kunnen voegen. Het is erg lekker om deze ovenschotel te serveren met een frisse gemengde salade, zo krijg je gelijk wat kleur op je bord.
Gorgonzola
Gorgonzola is een blauwschimmelkaas uit Italië. Deze kaas is verkrijgbaar in een zachte smaak (dolce) of in een scherpere versie (picante). De dolce is romiger en voller van smaak dan de iets drogere scherpe pikante gorgonzola. Voor dit recept heb ik gebruikgemaakt van de dolce omdat ik de smaak niet te veel wou laten overheersen. Hou je niet van blauwe kaas dan zou je ook een stukje brie of camembert kunnen gebruiken.
Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel
Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.
Knapperige bloemkool ovenschotel met gorgonzola
Print receptIngrediënten voor dit recept
- pakje filodeeg
- 1 kleine bloemkool
- +/- 300 gram aardappelen
- 300 gram gorgonzola
- gesmolten boter of olie
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 2 theelepels ras el hanout of kerriepoeder
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een knapperige bloemkool ovenschotel:
Snij de bloemkool in grove stukken en kook deze 5 minuten voor. Haal de stukken gelijk uit het water zodat ze niet te zacht worden. Schil de aardappelen en snij deze in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Kook deze beetgaar in water met zout.
Neem een ovenschaal of springvorm van 28 cm doorsnede en smeer deze in met wat boter of olie. Je kunt de bodem bekleden met bakpapier, maar dit is niet echt nodig en niet handig bij het aansnijden van de ovenschotel heb ik ondervonden. Haal het filodeeg uit de verpakking, neem een vel deeg en bestrijk dit licht met boter. Leg in de vorm en laat het deeg iets over de rand hangen. Herhaal dit tot je 3 vellen deeg in de vorm hebt. Verdeel er de aardappels overheen en leg er nogmaals 3 plakjes met boter op. Verdeel de bloemkool en de kaas over de deegplakjes en bestrooi met een beetje ras el hanout. Besmeer de rest van de deegplakjes ook met boter en knijp deze samen tot een rommelig geheel. Vouw het overhangende deeg over de bloemkool en leg de rest van het deeg boven op de bloemkool. Bestrooi met sesamzaadjes.
Zet de ovenschotel ongeveer 45 minuten in een oven van 175 graden tot deze een mooie goudbruine kleur heeft gekregen. Controleer de kleur van je ovenschotel na een half uur, kleurt deze te hard zet de oven dan terug naar 150 graden. De oventijd is per oven verschillend contoleer daarom altijd of je producten gaar zijn en niet te hard verkleuren. Serveer de knapperige bloemkool ovenschotel direct.
Tafel lekker !!
Heb het gisteren dan eindelijk gemaakt. Heerlijk. Maar een vel (filo) DEZE? Het is toch Het vel? Dus: dit.
Pas toch op met dat Nederlands…..
Zeker Gerard! Gelukkig was het lekker ?
Ga het volgende week maken
Lekker laat je ons weten hoe het bevallen is?
Deze ovenschotel was verrukkelijk. Ik had in plaats van de zachte gorgonzola de pittige genomen (wel iets minder dan in het recept stond). Ik ga deze vaker maken.