Zelf iets bedenken, vind ik altijd heel erg leuk, maar toegegeven: soms is het heerlijk als anderen iets moois voor je hebben bedacht. Uit het kookboek ‘de Vegetarische optie’ van Simon Hopkinson uit 2010 (vóór de hype van vegetarische kookboeken), haalde ik dit heerlijke recept. Je kunt het eten als bijgerecht, maar zou het zomaar ook als verrassende borrelhap kunnen presenteren. Je kunt ze gaan bakken of frituren, dus in dat laatste geval: maak er meteen meer van, zou ik zeggen. Haak je nu af? Je kunt ze ook besprenkelen met (olijf)olie en in een ovenschaal in de oven bakken. Reken dan op 45 minuten op 210 graden.
Knapperige pastinaakstengels
Nodig voor 2 personen
- +/- 400 gr. pastinaken
- 40 gr. paneermeel
- 75 gr. geraspte Parmezaanse kaas
- Mespuntje cayennepeper
- Snufje zout
- 1 ei
- 2 el. bloem
- olie om te frituren
Snijd de pastinaken. Hoe doe je dat? Met een koksmes haal je het kontje eraf en met een dunschiller schil je de schil eraf. Dan kun je er met het koksmes reepjes van snijden. Meng het zout, cayennepeper, paneermeel en kaas in een plat bord. In een soep- of kinderbordje met een opstaand randje, ga je het ei los kloppen. In een laatste bord doe je tenslotte de bloem.
Wentel de reepjes pastinaak steeds eerst in de bloem, dan door het ei en tenslotte door het kaasmengsel. Doe een flinke laag (ongeveer 2 cm.) olie in een diepe hapjes- of koekenpan en zorg dat de olie goed heet wordt, of gebruik een frituurpan en bak ze ongeveer 4 à 5 minuten.
Bak de pastinaakstengels tot ze krokant en goudgeel zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer eventueel met een lekker sausje naar keuze.
Tot slot: als je dit allemaal teveel gedoe vindt, kun je ze ook rijkelijk besprenkelen met olijfolie en vervolgens op een met bakpapier bekleed bakblik in een goed voorgehitte oven (210 graden) ongeveer 45 minuten bakken. Keer ze halverwege voorzichtig met een spatel.