Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kniepertjes bakken een Oud Hollandse specialiteit

Kniepertjes bakken rond de kachel of het open vuur hoort bij oud en nieuw. Kniepertjes zijn net ijswafeltjes maar dan zoeter en met een vleugje kaneel.

0 16.109

Kniepertjes bakken een Oud Hollandse specialiteit – Volgens oude traditie in Drenthe, Groningen en de Gelderse Achterhoek worden er met oud en nieuw knieperties gebakken. Je kunt ze een beetje vergelijken met de bekende ijshoorntjes waar je softijs in haalt. Knieperties zijn zoeter en een vleugje kaneel maakt het af.

knieperties bakkenIn een aantal streken van ons land is het al eeuwenlang de gewoonte om rondom de jaarwisseling de gasten op “knijpertjes” en “nieuwjaarsrolletjes” te trakteren. Deze producten worden vanouds in de donkere dagen voor kerst gebakken. Met het hele gezin rondom de kachel of het open vuur. Een emmer deeg, een wafelbakijzer en een pollepel bij de hand en men gaat aan de slag. Eerst een dun wafeltje bakken. Direct na het bakken wordt het wafeltje om de achterkant van de pollepel opgerold. Het rolletje is dan klaar. Vroeger werden de knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes in afgesloten melkbussen opgeborgen zodat ze tijdens de nieuwjaarsvisites lekker knapperig en royaal gepresenteerd konden worden. Iedere gast krijgt tenminste twee knijpertjes en twee rolletjes.
Het verschil tussen knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes is dat de wafels niet of wel zijn opgerold. Hierin komt het verschil tussen het oude en het nieuwe jaar tot uiting. Het knijpertje staat voor het oude jaar, dat als een boekrol is ontvouwen; het rolletje symboliseert het nieuwe jaar dat al zijn geheimen nog in zich verscholen heeft.


Kniepertjes bakken

Beslag een dag van te voren maken!

  • 250 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 125 gram boter
  • 1 ei
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1.5 dl water
  • wafelijzer

Verwarm het water en los de suiker hierin op.  Smelt de boter langzaam in het suikerwater.  Ei loskloppen. Bloem zeven en ei en kaneel toevoegen. Daarna het suikermengsel toevoegen tot er een glad beslag ontstaat. Kom afdekken en een nacht laten rusten. Wafelijzer verhiten en invetten. Maak van het deeg een klein bolletje. Knijp het ijzer dicht en bak de wafel in 1 a 2 minuten op half hoog vuur (halve warmte bij een electrisch wafelijzer) gaar. Vorm het kniepertje om de steel van een houten lepel. Laat het zo ook afkoelen, daarna kun je het voorzichtig afhalen. Vul de wafels geklopte slagroom en strooi er eventueel poedersuiker over.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer