Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Koekreep met rabarber en aardbei

Koekreep met rabarber en aardbei – Ben jij ook zo gek op rabarber?  Dan moet je beslist deze repen eens maken.

Rabarber

Voorjaar is rabarbertijd en aangezien ik verzot ben op rabarber is het voor mij een feestje om te koken en te bakken met rabarber. Door er eerst een jam van te maken heb ik er in het najaar ook nog plezier van want als je dan toch jam maakt kun je maar beter een paar potjes gelijk maken.

Rabarber wordt vaak als zuur en wrang ervaren. Door rabarber te combineren met ander fruit wordt de smaak wat zachter. Aardbei, framboos en appel worden erg vaak met rabarber gecombineerd, ook sinaasappel doet het erg goed met rabarber.

Voor de rabarber/aardbei jam

  • 300 gram rabarber
  • 200 gram aardbei
  • 150 gram geleisuiker 1:3
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 kleine sinaasappel

Was de rabarber en snij de uiteindes eraf. Snij in stukken van ongeveer 3 cm. Ontkroon de aardbeien en doe deze samen met de rabarber in een royale pan. Voeg er de rasp en het sap van 1 kleine sinaasappel aan toe. Breng aan de kook. Voeg er als het fruit kookt de geleisuiker en de vanillesuiker aan toe. Kook dit alles onder af en toe roeren 10 minuten goed door. Let op dat de massa niet overkookt. Giet de jam in 2 goed schoongemaakte glazen potten en sluit deze af als ze nog heet zijn. Zorg ervoor dat de potten helemaal vol zijn. Laat afkoelen en zet weg. Deze jam in de gesloten potten een half jaar houdbaar.

Koekreep met rabarber en aardbei

  • 150 gram suiker
  • 150 gram amandelmeel
  • 350 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 250 gram boter
  • 1 ei
  • 1 pot rabarber/aardbei jam

Doe de suiker met het amandelmeel in een royale kom. Zeef er de bloem, het bakpoeder en het zout boven en roer dit door elkaar. Snij de boter in blokjes en wrijf deze met de handen door het bloemmengsel tot er kleine vlokjes boter door de bloem zitten. Klop het ei los en voeg dit toe. Verdeel met de vingers het ei door het mengsel totdat er grove kruimels ontstaan. Smeer een vierkante vorm van ongeveer 25×25 cm in met boter en bekleed met bakpapier. Verdeel er 2/3 van het de deegkruimels overheen en duw aan. Dit is de bodem. Bak de bodem 15 minuten op 175 graden. Haal de bodem uit de oven en verdeel er de jam overheen. Strooi er de rest van de kruimels overheen en bak de koek nog ongeveer 30- 40 minuten tot deze mooi bruin en gaar is. Laat volledig afkoelen. Haal de koek uit de vorm en snij overlangs doormidden en snij daar weer repen van. Deze koekreep met rabarber en aardbei is koel bewaard ongeveer een week houdbaar maar vers natuurlijk het allerlekkerste.

Tafel lekker!

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Daniel zegt

    Ik heb deze nu 1 keer gemaakt met rabarber (nog nooit mee gewerkt) en 2 keer met cranberry’s en jam… Ook een aanrader! 😀

    1. Connie zegt

      Lijkt me idd ook heerlijk ben gek op cranberries.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.