Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Koffie ‘semifreddo’ – zelfgemaakt koffie ijs

Koffie semifreddo is een heerlijk, zacht koffie ijs, dat net niet helemaal bevroren is. Een lekker, snel en klein toetje op basis van koffie en mascarpone.

0 824

Koffie ‘semifreddo’- zelfgemaakt koffie ijs – Het komt bij mij niet heel vaak voor, maar eerlijk is eerlijk: dit super simpele, maar ó zo lekkere toetje is afgekeken uit een oude Allerhande. Het kán haast niet mis gaan en succes is met dit kleine dessert verzekerd! Je kan het bovendien gemakkelijk hip opdienen in een leuk espressokopje.

Semifreddo betekent in het Italiaans ‘half koud’ en wordt vooral gebruikt voor ijstaarten en dergelijke. Afhankelijk van hoe lang je het mengsel in de vriezer zet, krijg je semifreddo of echt ijs. Maar in dit geval klinkt ‘semifreddo’ niet alleen beter dan ijs, het smaakt ook net iets beter. Toch liever een ‘echte’ semifreddo dus!


Zo maak je dit eenvoudige recept voor koffie ijs / semifreddo

  • 100 ml. sterke (espresso)koffie
  • 1 bakje mascarpone (250 gr.)
  • scheut koffielikeur (Tia Maria) of Kahlua
  • 4 eidooiers
  • 100 ml. suiker

Zoek een kleine pan die in een grotere pan blijft hangen. Kook in de grootste pan ongeveer een liter water. Als je de kleine pan erin zet, moet deze net niet in het water hangen, maar iets erboven.

Zet de sterke (espresso)koffie. Splits de eieren.

Doe de warme koffie, eidooiers, suiker en de likeur in de kleine pan en zet deze op de grote pan. Roer met een garde gedurende ongeveer 5 minuten schuimig, totdat je het idee krijgt dat de massa iets dikker wordt. Haal de massa dan van het vuur en laat het een beetje afkoelen.

Roer er dan de mascarpone door en schep het mengsel óf in een kom, of in bijvoorbeeld espressokopjes. Zet ongeveer 2 uur in de diepvries (met 3 sterren) en dien dan op. De consistentie moet ‘semifreddo’ ofwel, bijna ijs zijn.

TIP: om de semifreddo nog wat meer spanning te geven, kan je wat kaneel en/of wat kardemom toevoegen.

TIP 2: ook leuk bij een heel uitgebreid diner om dit als verrassing nog ná het gewone dessert te serveren in plaats van koffie.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer