Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kokos chapati’s, platbrood uit Afrika

0 1.224

Kokos chapati’s, platbrood uit Afrika

Onze Xandra bakt haar broden bruin. Zij is flink op weg om een echte broodspecialiste te worden. Ik ben allesbehalve een broodspecialiste, maar ik vind het wel leuk om platbroden te bakken. Wat zijn platbroden? Nou het woord zegt het al, platte broden. Broodachtige baksels die er soms bijna als pannenkoeken uitzien, broodachtige baksels die hun oorsprong vinden in de (exotische) buitenlandse keukens. Inmiddels heb ik recepten gepost voor socca en  pudla besan, gebakken van kikkererwtenmeel en manakeesh van harde tarwe uit de Libanese keuken. Er volgen ongetwijfeld nog meer recepten.

Het is in heel wat landen niet ongebruikelijk om het voedsel met behulp van een stuk platbrood naar de mond te brengen. Mes en vork worden daarbij niet of nauwelijks gebruikt. Denk aan de Arabische cultuur en meer algemeen Afrika en Azië. In India waar de naan (nan) vandaan komt, bakt men ook: roti, paratha, chapati, dosa, puti, pappadum… (ik ken ze nog lang niet allemaal).

Omdat we het op Lekker Tafelen net uitgebreid over kokos (!)  gehad hebben, vond ik het wel leuk om deze keer een recept voor platbrood met kokosmelk uit te proberen, de kokos chapati. Makkelijk om te maken; je hebt er geen speciale gereedschappen voor nodig; je bakt ze gewoon in de koekenpan.

In India worden de chapati’s van atta meel gemaakt, ook wel chapati meel genoemd. Een special soort volkorenmeel, gemaakt van een hele harde tarwesoort. Deze kokos chapati’s, worden in Oost-Afrika gegeten. Je zou ze eventueel met het chapati meel kunnen bakken (verkrijgbaar in goed gesorteerde toko’s of Aziatische supermarkten), maar ik heb ze gebakken met het tarwebloem van de molenaar, gemaakt van harde tarwekorrels. Omdat dit meel een hoog glutengehalte heeft kun je er een mooi elastisch deeg van maken dat je erg dun uit kunt uitrollen. Dit meel is te koop in molenwinkels of via de broodbakshop.

Kokos chapati’s ( 9-10 stuks)

  • 450 gram tarwebloem
  • ½ tl zout
  • 3 dl kokosmelk
  • plantaardige olie of ghee

Doe bloem en zout in een grote kom en roer er geleidelijk de koksmelk door. Kneed het deeg met de handen op een met bloem bestoven werkvlak krachtig door tot een soepel en elastisch deeg (circa 10 minuten).

Verdeel het deeg in 9 of 10 bolletjes. Rol ieder bolletje uit tot een zo groot mogelijke platte cirkel (15 tot 20 cm doorsnede). Bestrijk de cirkels met olie of met kokos chapati's, platbrood uit Afrika- concetrische cirkelsghee (geklaarde boter). Rol ze op tot een sliert en draai er concentrische cirkels van. Laat ze ongeveer 15 minuten op een met bloem bestoven werkplek staan.

Rol de cirkels uit tot ronde broden van ongeveer 15 cm doorsnede. Bestrijk een koekenpan met olie of met ghee en bak de kokos chapati’s aan beide zijden goudbruin (3-4 minuten). Serveer ze direct na het bakken.

De kokos chapati’s passen bij heel veel gerechten; denk aan willekeurige curryschotels (met rijst) uit India of Afrika, waar je anders misschien een (gekochte) naan bij serveert of ander platbrood.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer