• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 8, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Kokos chapati’s, platbrood uit Afrika

door Redactie
in Bijgerecht, Brood, Recepten
0
0
kokos chapati's, platbrood uit Afrika

Kokos chapati’s, platbrood uit Afrika

Onze Xandra bakt haar broden bruin. Zij is flink op weg om een echte broodspecialiste te worden. Ik ben allesbehalve een broodspecialiste, maar ik vind het wel leuk om platbroden te bakken. Wat zijn platbroden? Nou het woord zegt het al, platte broden. Broodachtige baksels die er soms bijna als pannenkoeken uitzien, broodachtige baksels die hun oorsprong vinden in de (exotische) buitenlandse keukens. Inmiddels heb ik recepten gepost voor socca en  pudla besan, gebakken van kikkererwtenmeel en manakeesh van harde tarwe uit de Libanese keuken. Er volgen ongetwijfeld nog meer recepten.

Het is in heel wat landen niet ongebruikelijk om het voedsel met behulp van een stuk platbrood naar de mond te brengen. Mes en vork worden daarbij niet of nauwelijks gebruikt. Denk aan de Arabische cultuur en meer algemeen Afrika en Azië. In India waar de naan (nan) vandaan komt, bakt men ook: roti, paratha, chapati, dosa, puti, pappadum… (ik ken ze nog lang niet allemaal).

Omdat we het op Lekker Tafelen net uitgebreid over kokos (!)  gehad hebben, vond ik het wel leuk om deze keer een recept voor platbrood met kokosmelk uit te proberen, de kokos chapati. Makkelijk om te maken; je hebt er geen speciale gereedschappen voor nodig; je bakt ze gewoon in de koekenpan.

In India worden de chapati’s van atta meel gemaakt, ook wel chapati meel genoemd. Een special soort volkorenmeel, gemaakt van een hele harde tarwesoort. Deze kokos chapati’s, worden in Oost-Afrika gegeten. Je zou ze eventueel met het chapati meel kunnen bakken (verkrijgbaar in goed gesorteerde toko’s of Aziatische supermarkten), maar ik heb ze gebakken met het tarwebloem van de molenaar, gemaakt van harde tarwekorrels. Omdat dit meel een hoog glutengehalte heeft kun je er een mooi elastisch deeg van maken dat je erg dun uit kunt uitrollen. Dit meel is te koop in molenwinkels of via de broodbakshop.

Kokos chapati’s ( 9-10 stuks)

  • 450 gram tarwebloem
  • ½ tl zout
  • 3 dl kokosmelk
  • plantaardige olie of ghee

Doe bloem en zout in een grote kom en roer er geleidelijk de koksmelk door. Kneed het deeg met de handen op een met bloem bestoven werkvlak krachtig door tot een soepel en elastisch deeg (circa 10 minuten).

Verdeel het deeg in 9 of 10 bolletjes. Rol ieder bolletje uit tot een zo groot mogelijke platte cirkel (15 tot 20 cm doorsnede). Bestrijk de cirkels met olie of met kokos chapati's, platbrood uit Afrika- concetrische cirkelsghee (geklaarde boter). Rol ze op tot een sliert en draai er concentrische cirkels van. Laat ze ongeveer 15 minuten op een met bloem bestoven werkplek staan.

Rol de cirkels uit tot ronde broden van ongeveer 15 cm doorsnede. Bestrijk een koekenpan met olie of met ghee en bak de kokos chapati’s aan beide zijden goudbruin (3-4 minuten). Serveer ze direct na het bakken.

De kokos chapati’s passen bij heel veel gerechten; denk aan willekeurige curryschotels (met rijst) uit India of Afrika, waar je anders misschien een (gekochte) naan bij serveert of ander platbrood.

Tags: MolenPlatbrood
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Rijstgerechten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken
Saus

Mango chutney zelf maken

Maaltijdsalade met brie en frambozendressing
Salade

Maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing

crispy bloemkool nuggets
Hapjes

Crispy bloemkool nuggets

Bosvruchten bavarois
Nagerecht

Bosvruchten bavarois

salsa van ananas
Saus

Salsa van ananas

rucola stamppot
Stamppot

Zomerse rucola stamppot; want we eten niet alleen maar sla

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen