Kokoscheesecake met pure chocolade – Ik kan me eerlijk gezegd niet zo goed herinneren wanneer ik voor het eerst een cheesecake at. Daarentegen kan ik me nog wel heel goed herinneren dat ik voor de eerste keer een cheesecake maakte. Ik kan je vertellen dat ging zeker niet over roosjes. Ik volgde trouw het recept, de bodem en de vulling maken verliep allemaal soepel. Totdat de taart de oven in moest.
Ik had een braadslede nodig waar de taartvorm in paste om die braadslede vervolgens met water te vullen tot net onder de rand van de taartvorm. Het eerste probleem was dat ik geen braadslede of ovenschaal had die groot genoeg was. Daar begon het gehannes al. Uiteindelijk iets gevonden waar het ongeveer inpaste. De taartvorm had ik ingewikkeld met huishoudfolie om te voorkomen dat het water door de springvorm heen zou lopen. Helaas wist het toch door de randjes van de springvorm zo de bodem in te sijpelen. Ondanks de natte en kleffe bodem smaakte de cheesecake zelf gelukkig nog prima en heeft het mij er niet van weerhouden om meer cheesecakes te bakken.
Voordat je denkt, oh nee hè je hebt deze methode toch ook niet in dit recept verwerkt..?! Maak je niet druk. In dit recept Geen gerommel met een springvorm in het water zetten, ik doe het nu net even anders.
Ingrediënten voor de bodem
- 100 g pure chocolade
- 120 g amandelen, geroosterd
- 120 speltkoekjes (of andere koekjes naar smaak)
Ingrediënten voor de vulling
- 400 g roomkaas
- 320 g gecondenseerde kokosroom
- 3 eieren
Ingrediënten voor de garnering
- 75 g pure chocolade
- 40 ml amandelmelk / slagroom
- 25 g kokosvlokken
Bekleed een bakvorm met bakpapier of vet hem in met boter en bloem (minder werk maar wel meer risico dat de bodem vast blijft plakken). Maal de amandelen en koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de pure chocolade au-bain-marie en meng dit door het kruimelmengsel. Stort dit uit over de bodem van de springvorm en maak het egaal met een lepel. Zet het minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 160°C en zet een ovenschaal met water onderin zodat de cheesecake deels gaar kan stomen. Meng ondertussen in een grote kom de roomkaas met kokosroom en eieren. Giet dit in de bakvorm en bak de cheesecake in 45-50 minuten gaar. Laat de cheesecake helemaal afkoelen voordat je de garnering erop gaat smeren.
Smelt voor de garnering 60 gram van de chocolade met de amandelmelk au-bain-marie en roer tot het goed vermengd is. Laat dit een half uur opstijven in de koelkast voordat je het over de bovenkant van de taart uitsmeert. Garneer de taart vervolgens met de kokosvlokken en rasp de rest van de chocolade eroverheen.
Tafel lekker!