Koolrabi gratin met gerookte forel en basilicum – Vergeten groenten: vroeger waren ze hip bij onze grootouders. Maar ze krijgen weer meer en meer aanzien. In haast elke supermarkt liggen ze en via de media krijgen ze weer een grotere bekendheid. Ik lust ze alleszins en maak ze geregeld klaar want hier staat versheid hoog in het vaandel.
De koolrabi groeit van mei tot oktober en ze bevat veel vitamine C en B, ijzer en mineralen. De beste knollen hebben een diameter tussen 6 en 10 cm. Bewaren doe je in de koelkast. Haal wel eerst het blad van de knol en stop ze in een plastic zak.
Koolrabi; een bijzonder knolletje!
Een prachtig lichtgroen, en soms ook paars, knolletje, dat een beetje tot de vergeten groenten behoort. Jammer, want koolrabi is heerlijk!
Koolrabi gratin met gerookte forel en basilicum
Benodigdheden voor een gratin van 2 personen
- 2 koolrabi
- 300 gr. gerookte forel
- 3 eieren
- 250 ml. slagroom
- 1 bosje basilicum
- 100 gr. geraspte gruyère kaas
- snufje gemalen komijn
- snufje cayennepeper
- snufje kurkuma
- zout
Voorbereidingen
Verwarm de oven alvast voor op 180° C.
Schil de koolrabi en snij ze in blokjes of in frietjes.
En we gaan verder
Stoom de koolrabi beetgaar (ongeveer 5 à 10) en laat onmiddellijk daarna onder koud water schrikken.
Klop de eieren los met de room en breng op smaak met zout, komijn, kurkuma en cayennepeper . Let wel op met het zout want de forelfilet geeft ook al een zoute smaak af.
Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en meng ze door het eiermengsel.
Verkruimel de gerookte forel in het eiermengsel en meng er ook de koolrabi door.
Giet alles in een beboterde vuurvaste schotel en bestrooi met de geraspte gruyère kaas.
Zet ongeveer 35 minuten in de oven tot er een goudbruin korstje ontstaat.
Serveer de gratin op een voorverwarmd bord.
Tip: scheur de basilicumblaadjes. Als je ze knipt met de schaar verkleuren de blaadjes zwart aan de randen.