Koolrolletjes met gehakt.
In dit artikelen vertellen we je wat over kool. Welke soorten er zijn de beschikbaarheid. En weet jij waar de meeste kool geteeld word in Nederland? Wij vertellen het je. Natuurlijk sluiten we af met een lekker recept voor koolrolletjes met gehakt.
Beetje informatie over kool.
Wanneer de dagen weer korter worden is het tijd voor wintergroenten. En onze kool is een echte wintergroente. Er zijn vele soorten zoals witte-, rode-, savooie-, chinese- en spitskool. Gelukkig hoeven we niet te wachten tot het winter is om van deze groente te genieten. Want de meeste kolen zijn het hele jaar rond beschikbaar. Wist je dat veel van onze kool uit Noord-Holland komt? De grond daar is namelijk erg geschikt voor het telen van deze groentesoort.
Kool, een veelzijdige groente.
Met kool kun je heel veel verschillende lekkere gerechten maken. Natuurlijk kennen we witte kool als gekookte groente met een sausje. De groente is stevig genoeg om er stamppot mee te maken of een stoofschotel. Je kunt er ook vullingen mee omwikkelen zoals in het recept hieronder maar ook koud is het goed te eten. Want ook rauw en fijn gesneden in salades doet kool het goed. Denk maar aan de Amerikaanse cole-slaw.
Koolrolletjes maken voor 3 personen.
- 3 grote bladeren van een witte kool (1 hele kool nodig)
- 1 ui
- 1 sjalot
- 1 el. margarine
- 300 gr. gehakt
- 1,5 tl. gehakte knoflook
- 2 tl. vleeskruiden
- 2 zoete tomaten
- Snuf zout en peper
Haal voorzichtig drie hele koolbladeren van de kool. Een klein scheurtje is niet zo heel erg. Vul de waterkoker volledig en zet hem aan. Snipper de ui en het sjalotje. Doe een eetlepel margarine in een bakpan en zet een kookpan op het fornuis. Vul de kookpan met het kokende water uit de waterkoker. Fruit de ui en sjalot aan in de bakpan. Blancheer de koolbladeren in het water zodat ze soepeler worden en giet ze af.
Voeg het gehakt aan de ui en sjalot toe als deze glazig zijn. Bak het gehakt rul. Voeg hier de gehakte knoflook aan toe en de vleeskruiden. Voeg de vleeskruiden naar eigen smaak toe. De smaak en sterkte verschilt erg per melange namelijk. Snij de tomaat in hele fijne blokjes en voeg deze toe aan het gehakt en bak het even mee tot het vocht grotendeels verdampt is. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Nu gaan we de koolbladeren vullen. De bladeren vormen van nature een soort kommetje. Vul ze met 1/3 van het gehaktmengsel en vouw ze als een loempia. Eerste de bovenkant naar binnen, dan beide zijkanten naar binnen vouwen. En als laatste rol je ze dan dicht. Doe dit ook met de 2 andere.
En voilá! Zo snel heb je drie koolrolletjes. Serveertip: Deze koolrolletjes smaken erg lekker met een witte kool stamppot die je kunt maken met de overige witte kool.
We noemen dit in Polen: Gołąbki (spreek uit: Gowombki) met het verschil dat er dan een tomatensaus omheen zit…