Krokant cupje met avocado en zalm – We willen toch allemaal wel eens wat anders op de borreltafel, lekkere hapjes in plaats van chips, nootjes of bittergarnituur. Ik maakte voor een gezellig samenzijn met vrienden deze krokante cupjes gevuld met een guacamole en legde bovenop een klein stukje zalm.
Smaken die perfect samen gaan. De cupjes kun je gerust een dag van te voren al maken, als je ze in een luchtdichte trommel bewaart zijn ze de volgende dag nog lekker knapperig. Ik gebruikte hiervoor een mini cupcaketray. Zo zijn de cupjes mooi voorgevormd en zijn de hapjes ook niet te groot.
Avocado; zet dit gezonde fruit eens centraal
Hij wordt steeds meer verkocht de avocado en dat is niet zo gek want hij is lekker, gezond en in vele gerechten te gebruiken.
Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Krokant cupje met avocado en zalm
Verwarm de oven voor op 170 graden.
- 3 vellen filodeeg
- 30 gram gesmolten boter
Vet de cupcaketray lichtjes in en snijd van je filodeeg vierkantjes van 6 cm x 6 cm. Leg het filodeeg dat je niet gebruikt even onder een vochtige theedoek zo drogen ze niet uit.
Neem 1 vierkantje van je deeg en smeer deze in met wat gesmolten boter. Leg het volgende vierkantje hier diagonaal op, besmeer ook weer met boter en leg een derde vierkantje er ook weer kruislings op.
Vouw het filodeeg nu in een cupje van je tray en herhaal dit tot je 10 cupjes hebt. Schuif de tray in de voorverwarmde oven en bak de cupjes in 8 minuten goudbruin en lekker krokant.
Voor de guacamole
- 2 avocado’s
- 1/2 rood pepertje
- sap van 1 limoen
- handje vol fijngehakte koriander
- zout/peper naar smaak
Voor de decoratie
- 50 gram zalm
- eventueel wat koriander
Snijd de avocado doormidden en draai hem een kwartslag, zo kun je de twee helften van elkaar halen. Sla je mes in de pit en geef nog een draai op deze manier verwijder je met gemak de pit uit de avocado.
Ontpit de avocado’s en schep het vruchtvlees uit de schil. Doe dit in een kom. Snijd het pepertje en de koriander fijn en meng dit door de avocado. Prak het geheel grof door elkaar en besprenkel met het sap van de limoen.
Schep een grote theelepel van de guacamole in een cupje en decoreer met een stukje zalm en eventueel wat koriander.
ik heb een gast die niet van zalm houd, zou je ook iets van vlees kunnen gebruiken
Zelf nog niet geprobeerd maar ik denk dat je prima een rauwe ham zoals Serrano- of Parmaham kunt gebruiken of eventueel een stukje gerookte kip of rookvlees.
Ik vind verse koriander niet lekker en overheersend. Wat zou je in plaats daarvan kunnen gebruiken?
Hallo Leidi, De verse koriander zou je in dit recept prima kunnen vervangen door peterselie.
Een echte topper, deze gemaakt voor vrienden en iedereen was enorm enthousiast.