Kruidenolie en -azijn van Mari Maris
Dit recept om zelf je eigen kruidenolie en/of -azijn te maken, komt uit de Groentebijbel van Mari Maris. Heel handig om restjes, nog goede en verse kruiden te verwerken. In mijn tuin overleven de rozemarijn, tijm en laurier bijvoorbeeld, heel vaak de vrieskou niet. En ingemaakt in olie of azijn, kunnen we er de hele winter nog heerlijk van genieten. Zo maak ik regelmatig peperolie van zelf gekweekte en gedoogde pepers, kijk hier maar voor het recept.
Groentebijbel, Kruidenolie en -azijn, blz. 26:
Kruidenoliën en -azijnen kun je kopen bij supermarkten en delicatessenzaken, maar zelf een smaakvolle versie maken is een kleine moeite. Bovendien weet je dan zeker dat de basis van goede kwaliteit is; dat is ongeacht de prijs bij de kant-en-klare versies namelijk lang niet altijd het geval.
Ingrediënten:
- 1 tak rozemarijn of 4 takjes tijm
- 1 (gedroogd) pepertje
- 15 peperkorrels
- 5 dl azijn of olie
- eventueel:
- 1 theelepel dillezaad
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt of heel
Bereiding:
Maak een fles of pot goed schoon met kokend water en soda, spoel goed om en laat drogen. Doe de kruiden erin en giet er olie of azijn op. Binnen twee weken is de smaak goed ingetrokken. Als je knoflook of ui wilt toevoegen, heb je iets meer kans op bederf. Voor de veiligheid kun je ui en knoflook op laag vuur in een klein deel van de olie of azijn laten trekken (zorg dat het niet aan de kook komt). Voeg als ze afgekoeld zijn toe aan de rest. Je kunt op deze manier ook kruidenolie of -azijn maken die direct klaar is voor gebruik.
Variatie:
Om bijvoorbeeld frambozenazijn te maken, zet je de vruchten onder de azijn en laat je dit staan tot
de smaak in de azijn getrokken is. Als je hem niet vaak gebruikt, kun je de azijn het best filteren als
hij op smaak is. Anders is er kans dat er opnieuw een ‘azijnmoer’ groeit (zo’n kwalachtig ding dat ook
wel in betere azijn ontstaat als die lang staat). Het kan op zich geen kwaad, maar de zuurgraad van de
azijn kan dan behoorlijk hoog worden.