Aardappelsalades worden vaak geserveerd als bijgerecht, maar deze aardappelsalade met lekker veel verse kruiden en gerookte makreel is een maaltijd op zich. Je kunt de ingrediënten gemakkelijk vervangen ter variatie. Gebruik bijvoorbeeld andere kruiden, vervang de mierikswortel door wat fijngehakte knoflook of kies voor gerookte zalm of forel in plaats van makreel. Het recept is voldoende voor 4 personen.
- 1 kg vastkokende aardappelen, schoongeboend
- 1 flinke gerookte makreel
- 1,5 el verse kervel, fijngehakt
- 1,5 el verse bieslook, fijngehakt
- 1,5 el verse dragon, fijngehakt
- 3 lente-uitjes, in ringen
- 3 el mayonaise
- 3 el crème fraîche
- 1-2 tl mierikswortel (potje)
- 1 citroen
Kook de aardappelen met schil in 15 tot 20 minuten gaar. Spoel af met koud water en laat afkoelen. Ontdoe de makreel van vel en graten en verdeel het visvlees in stukken. Halveer de citroen en pers 1 helft uit. Snijd de andere helft in dunne plakken. Maak een dressing van de mayonaise en de crème fraîche met 1 eetlepel van alle kruiden, de mierikswortel en 2 eetlepels citroensap. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de aardappelen in plakken van ongeveer 1 cm. Schik de plakken op een grote schaal en verdeel de dressing erover. Bestrooi met de rest van de kruiden en de bosui, en verdeel de vis en de plakken citroen erover.