- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Kruidige wortelsoep – voor de koude winterdag

Kruidige wortelsoep – voor de koude winterdag – Dit is nu echt een soep voor koude winterdagen, heerlijk kruidig en vol met groenten en vezels dus ook nog eens super gezond en met zelf gemaakte croutons erbij een volwaardige maaltijd.

Een paar jaar terug kookte ik geregeld voor grote groepen, dit waren meestal vegetariërs. We haalden dan de groenten uit eigen tuin, meestal pas op de dag dat we ze nodig hadden, zo heb je de meest optimale versheid. Die mogelijkheid om alles à la minute uit je groentetuin te halen hebben niet veel mensen, maar de groenteman heeft vast wel een paar lekkere winterwortelen voor je. Dit was een soep die we daar vaak maakten voor de lunch, en die door de mensen erg gewaardeerd werd. Het is ook een soort troostsoep vind ik zelf. Lekker zacht, romig van structuur en lekker op smaak gebracht met Ras el Hanout, wat letterlijk betekend het beste uit de winkel. Eigenlijk is het heel eenvoudig om een grote groep mensen zo te voorzien van niet alleen een lekkere, maar ook een gezonde lunch.

Ras el Hanout

Ras el Hanout is een specerijenmelange van 20 of meer specerijen. Het verschilt per land welke specerijen er gebruikt zijn. Ze worden vooral gebruikt in Marokko, Algerije, Tunesië en andere noord-Afrikaanse landen. Ik heb voor dit recept de Ras el Hanout  van Jonnie Boer gebruikt, deze heeft een mooi assortiment in gemengde kruiden.

Kruidige wortelsoep

Maaltijdsoep[1] voor een grote pan vol:

Zo maak je de kruidige wortelsoep

Maak de uien schoon en snijd ze in grove stukken. Schil de wortels met een dunschiller en snijd deze in plakjes. Verwarm een scheutje olie en bak hierin de uien licht aan. Voeg de ras el hanout toe en bak deze even mee. Doe er de wortelen bij en bak deze ook eventjes mee. Blus alles af met de bouillon. Spoel de linzen onder de kraan en voeg deze samen met de tomaat bij de groenten. Kook dit alles ongeveer een half uurtje tot de wortels lekker zacht zijn. Pureer de soep met de staafmixer of in een blender tot hij mooi romig van structuur is. Voeg eventueel nog wat water toe als je de soep te dik vind. Breng op smaak met zout en peper.

De kruidige wortelsoep is makkelijk in te vriezen, zo heb je wat om aan te pakken wanneer je eens niet zo veel tijd hebt en toch iets gezonds wil eten.

In de tijd dat je soep kookt maak je de croutons . Snijd de sneetjes (liefst oud) brood in dobbelsteentjes. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de stukjes brood tot deze krokant en mooi van kleur zijn.

Links in dit artikel
  1. Maaltijdsoep: https://lekkertafelen.nl/special/maaltijdsoep/
  2. winterwortelen: https://lekkertafelen.nl/special/wortel/
  3. ui: https://lekkertafelen.nl/special/uien/
  4. linzen: https://lekkertafelen.nl/special/linzen/
  5. bouillon: https://lekkertafelen.nl/recepten/saus/groentebouillon-maken/